Alexia Dechaume, samordnare för enheten som ägnar sig åt att strukturera utbildningen av ungdomar och utvecklingen av kvinnors praktik, berättar om sitt uppdrag som nyligen anförtrotts henne inom FFT.

Padel Magazine : Alexia, du tillträdde nyligen din nya roll på FFT, kan du berätta lite mer om det?

Alexia Dechaume: "För en tid sedan hade vi en diskussion med Arnaud Di Pasquale som erbjöd mig att ta en position i ledningen för padel. Vi diskuterade rollen, målen för uppdraget... Med den passion som jag snabbt hade för padel, Jag tycker att det var en bra tid efter 21 år av att träna tennis. Det var inte lätt att lämna min plats som tränare eftersom tennis är fortfarande min passion och att vara på banan är något som jag älskade att göra. Men det är också dags att gå vidare, att ta sig an en ny utmaning och upptäcka en annan sport, så jag är glad. »

Utveckla padel bland unga och kvinnor

Padel Magazine : Vad kommer ditt uppdrag att bestå av inom förbundet?

Alexia Dechaume: ”Min roll är att vara koordinator, genom att strukturera utbildningen av unga och utvecklingen av padel hos kvinnor. Självklart är jag inte ensam om det här uppdraget, Arnaud har satt ett team med mig. Så vid min sida finns Marianne Vandaele, Christian Collange och Yann Auradou. För min del har jag en väl definierad roll som är att samordna denna enhet och Marianne kommer att ha mer ansvar för utveckling av kvinnlig praktik. Det är fortfarande nyligen, jag blev kontaktad i slutet av förra året och vi började jobba i slutet av januari. »

Padel Magazine : Detta uppdrag, som riktar sig till unga människor och utvecklingen av padel honan håller hur länge? 

Alexia Dechaume: "Personligen har jag varit anställd i förbundet sedan jag bytte till cellen så jag tror att det är en kort, medellång och lång sikt konstruktion. Det kommer att vara kontinuerligt. »

Padel Magazine : Nu när saker och ting börjar definieras, har du en attackplan för ungdomarna och för damerna?

Alexia Dechaume "Än en gång, det är väldigt nyligen så vår första åtgärd var att inventera situationen eftersom jag bara anländer i padel. Vem kan berätta bäst om vad som händer? Dessa är de nuvarande spelarna i padel med ligorna, klubbarna... Vi gjorde därför en inventering av vad som fungerar, av de svårigheter som ligorna eller klubbarna kan ha. Du måste lyssna för återigen finns det en erfarenhet som jag inte har, det finns ett perspektiv som jag inte har så det är viktigt att höra och läsa återkomsten av allt det där. Det är egentligen detta vi håller på att ta emot och studera för att veta exakt vad vi ska orientera oss mot, vad vi kan ge råd om osv.

Det är viktigt att det är ett utbyte för att genast gå i rätt riktning. Med feedbacken inser vi att regionerna är olika, det finns ligor där det redan finns många leads, vissa ligor är redan väldigt välstrukturerade, andra ligor där det finns efterfrågan men det inte finns tillräckligt med leads. … Det har också noterats att kvinnor älskar padel på fritiden men vänder sig inte nödvändigtvis till konkurrens. »

Occitanien och PACA i förväg

Padel Magazine : Tanken är att ha en riktad politik utifrån regioner och efterfrågan? 

Alexia Dechaume: "Jag skulle inte prata om politik, jag pratar verkligen om vad jag fick i uppdrag att göra. Jag tycker inte att du kan kopiera och klistra från en liga till en annan. Vi kan inspireras men vi har inte samma siffror, inte samma antal invånare, utövare, stigar... Vi måste titta på vad som fungerar och kanske det som fungerar i en region inte fungerar i en annan. Idag ser vi att det finns regioner som Occitanie eller PACA-regionen som redan har tagit ledningen med till exempel skapandet av ungdomskretsares. Vi ser att ligor och klubbar har en otrolig vilja att utvecklas. »

Padel Magazine : Nyligen har det funnits en 1000 % kvinnor P100 organiserad av Stor Padel från Merignac. Finns det ambitionen att öka antalet exklusivt kvinnliga turneringar?

Alexia Dechaume: "Det är en bra fråga men jag tror att jag behöver lite mer efterklokskap för att svara fullt ut. Är det idag bättre att äntligen hålla turneringar endast för kvinnor eller blandade turneringar som man vanligtvis gör? Jag har inte svaret. Personligen tycker jag att från det ögonblick som nivån finns är det väldigt bra att låta tjejer leka med män. Det är superviktigt att våra bästa spelare kan spela matcher när de kommer tillbaka till Frankrike. […] Det kommer att vara ett av målen: hur man får kvinnorna. Sedan måste vi fundera på hur vi ska ta dem till tävlingen. »

Padel Magazine : Finns det risk att se dig igen i backen och varför inte knacka på hos det franska laget?

Alexia Dechaume: "Nej nej, jag är 51 år gammal, du måste vara klar. Å andra sidan gör turneringarna i Frankrike, ja med stor glädje. Så ja, ni kommer att se mig igen i backen för att göra några turneringar! »

Thomas Jay

Efter att ha blivit rockad av tennis i nästan 15 år blev jag ett absolut fan av dess kusin padel. I snart ett år nu har jag jagat den lilla gula bollen med en annan racket, men med lika stor passion! Jag är baserad i Lyon och tänker göra dig bättre bekant med padel i regionen och på nationell nivå.