Padel Magazine pratar med Alexis Salles, som är nu den tidigare tränaren för Frankrikes landslag padel man.

"Jag är fortfarande uppkopplad"

Padel Magazine : Alexis, hur mår du? Vad är dina nyheter padel ?

Alexis Salles: Först och främst, tack för att du ägnade lite tid åt mig och jag tar tillfället i akt att gratulera Padel Magazine för hans arbete och hans allestädesnärvaro i alla ämnen padel !

För att svara på din fråga mår jag väldigt bra och jag utnyttjar den här perioden för att ta hand om min rygg, vilket fortfarande gör mycket ont. Jag hoppas verkligen kunna hitta tillbaka till planen i sommar, matcherna från padel Jag saknar dig så mycket!

För tillfället har jag inget speciellt projekt i padel men jag förblir väldigt ansluten och jag fortsätter att följa nyheterna flitigt, särskilt tack vare Padel Magazine !

Under det mänskliga Padel Öppet i juni, under ledning av Robin och i samband med Occitanie league, kommer jag att hjälpa organisationen för samordning av volontärer. Det är ett magnifikt projekt utfört av Robin (Haziza, reds. anm.) med mästerlig hand, som kommer att blända vår rosa stad i tio dagar och jag är väldigt glad över att kunna bidra till det.r.

En bländande utveckling på fem år

Padel Magazine : Låt oss gå tillbaka till slutet av 2021, du bestämmer dig för att inte fortsätta med gentlemen's team. Vilka är orsakerna? En viss trötthet?

Alexis Salles: Jag bestämde mig för att inte fortsätta mitt äventyr inom det manliga urvalet främst för en tidsfråga. 2021, som verkligen var ett exceptionellt år med två internationella tävlingar, var jag borta i mer än 40 dagar. Men den mest upptagande delen är den tid som nästan dagligen under året ägnas åt spelarna i Frankrike-gruppen men också till de som strävar efter det, till vissa tränare – fysiska och mentala tränare av spelare och naturligtvis relationerna med FFT och Robin .

Utvecklingen på 5 år har varit bländande och jag nådde mina gränser för att fullt ut anta denna roll. Som ni vet är jag även delägare i revisionsbyrån ASB CONSEIL med ansvar för ett tjugotal anställda och för övrigt har jag en fru och... tre bedårande men väldigt engagerande barn! (Skratt) Det var därför min position som kapten för EDF blev svår att förena med mitt yrkesliv och privatliv.

Dessutom kände jag att det var slutet på en cykel och att det kunde vara jättebra för spelarna att gå vidare till en annan dynamik med en professionell tränare som kunde ta laget ännu högre. Jag hoppas att Pablo Ayma kommer att ta med sig sin kompetens och erfarenhet för att hjälpa laget att ta sig upp på pallen!

Padel Magazine : Var Europa i Marbella och VM i Qatar utlösande faktorer?

EM i Marbella var särskilt svårt eftersom vi var inne i en post-covid-period som var svår att hantera känslomässigt. När vi samlades på MAS-klubben i Perpignan hade jag inte sett spelarna på nästan ett år... Å andra sidan saknade många spelare konkurrens och vissa saknade självförtroende.

Lägger vi till en mycket nedslående organisation av tävlingen och svåra spelförhållanden ledde detta till några väldigt tuffa matcher och veckan var väldigt stressig på nerverna. Men gruppen hängde på och vi lyckades ändå få 3:anth plats i dessa mästerskap och förlorade bara mot Spanien.

team frankrike män marbella

Världsmästerskapen i Doha var väldigt olika i den meningen att det var valet som var väldigt svårt för mig eftersom jag hade komplicerade val att göra... Det är den svåraste delen av tränarpositionen eftersom du måste ta hänsyn till flera kriterier: spelarnas nivå, deras investering, deras sinnestillstånd och så vidare... Det finns några spelare som är viktiga i det franska laget, men nivån håller på att stramare och många kommer sannolikt att ansluta sig till gruppen.

Under varje uttagning försöker jag ha det mest harmoniska laget, vad gäller nivå men också till sinnesstämning. Du måste också tänka på de olika möjliga kombinationerna under tävlingen, beroende på spelarnas aktuella form. Kort sagt, det är ingen lätt ekvation att lösa och ett stort ansvar. Och svårigheten är att du måste fatta dina egna beslut. Naturligtvis hade jag stöd från förbundet i alla mina val under dessa fem år, men faktum kvarstår att vi är i frontlinjen och det är ibland tungt eftersom bara åtta spelare väljs ut...

Å andra sidan var mästerskapen i Doha riktigt framgångsrika tack vare en exceptionell organisation. Spelarna kunde enas kring ett mål, var väldigt professionella och accepterade mitt val att ändra lagsammansättningen. I slutändan uppnådde vi mycket bra mästerskap genom att nå en fjärdeplats i dessa världsmästerskap. Jag tackar dem uppriktigt för deras investering och lyckan de gav mig för mina senaste mästerskap.

"Hopp ger liv!"

Padel Magazine : Kommer vi att hitta dig på något sätt med funktioner i padel ? Tanken på att skapa en klubb med padel har alltid varit i pipelinen, speciellt med Laurent Imbert, var är du?

Alexis Salles: För tillfället ger jag mig själv lite tid... Men jag är fortfarande i kontakt med skådespelarna padel och jag hoppas att jag kommer att få möjlighet att delta i andra äventyr under de kommande månaderna eller åren!

Det är sant att detta är ett projekt som ligger oss varmt om hjärtat med Laurent, men svårigheten är att hitta rätt plats till ett jämnt pris... Dessutom, tveka inte att kontakta oss om du har någon info. !

Laurent och jag har varit vänner i 25 år, passionerade för padel och båda mycket fästa vid vår stad, Toulouse. Så det skulle självklart vara både en källa till stor stolthet och en riktig utmaning att skapa en klubb av padel tillsammans... Och sedan ger hopp liv!

Padel Magazine : När vi ser bommen in padel som vi vet, vilka är de möjliga hindren för dess utveckling?

Alexis Salles: Det är sant att padel upplever en otrolig tillväxt och ingenting verkar stoppa dess utveckling. det är uppenbart att det kommer att finnas behov av strukturer under de kommande åren. De möjliga bromsarna är enligt min mening på två nivåer :

  • Svårigheten för privata investerare att hitta platser som möjliggör ekonomisk lönsamhet och deras klubbars hållbarhet
  • Avtalet mellan privata investerare och tennisklubbar som utvecklar verksamheten padel inom sina strukturer. Orättvis konkurrens måste undvikas mellan en förening som inte har någon beskattning (moms – IS) och privata klubbar som är kommersiella företag... Förbundet har en stor roll att spela och denna övergång måste organiseras så bra som möjligt för vi får inte glömma bort Att den padel föddes i Frankrike tack vare privata initiativ.

Padel Magazine : Vilka är dina bästa minnen padel ?

Alexis Salles: Mitt bästa minne är fortfarande vår titel som Europamästare 2015. OK det fanns inget Spanien men lagen hade en liknande nivå och alla möten vann i den avgörande matchen. Jag var då en spelare – kapten och känslorna var otroliga !

Sedan har jag ett minnesvärt minne av vår kvartsfinalseger mot Uruguay vid världsmästerskapen i Paraguay 2018. Det var ett helt galet möte som avslutades på natten med några spröda anekdoter.

Jag har också fina minnen från mitt kaptenskap med ungdomarna under världsmästerskapen i Castellon. De unga var så häpna och motiverade av evenemanget, det gav mycket fräschör! Vårt stöd skilde sig mycket från de vuxnas, vi var tvungna att kontrollera allt: deras kost, sömn, uppvärmning och så vidare... Veckan var extremt fysisk men de gav oss så mycket glädje och känslor att den förblir oförglömligden !

Äntligen har jag fantastiska minnen från våra återkomster i lastbilen med Laurent Imbert och ofta Bastien Blanqué efter etapperna av My Padel Runda. Dessa fyra år av att utveckla vår krets har varit spännande. De pressade oss ofta till våra gränser och var så givande på ett mänskligt plan! Jag är mycket stolt över vad vi har åstadkommit med väldigt få resurser och vid en tidpunkt då padel hade ännu inte den berömmelse som vi känner idag...

   Padel Maj

laget Padel Magazine försöker erbjuda dig sedan 2013 det bästa av padel, men också undersökningar, analyser för att försöka förstå världen av padel. Från spelet till vår sportspolitik, Padel Magazine står till din tjänst.