Alexise Duchêne, från början en tennisspelare, började sin övergång till padel tillsammans med sin partner Charlyne Tonda. Hon förklarar för oss hur hon kunde gå från 97:e till 13:e plats på den franska rankingen på bara två år.

Hans berättelse med padel

”Det hela började lite av en slump 2019. Vänner till min sambo var aficionados du padel och bjöd in honom att gå med dem för ett spel. Han föreslog att jag skulle följa med honom, och eftersom jag var tennisspelare tog jag chansen att upptäcka denna sport. Efteråt fortsatte jag fortfarande att spela tennis, jag tränade padel riktigt fritid. Vi träffades en gång i veckan för att byta några bollar, i en ren lekfull anda. Sedan var det covid 2020, vilket störde mina sportvanor och som ett resultat av det visade sig min återgång till tennisen komplicerad.

Jag började spela tennis vid 5 års ålder och ägnade sedan många år åt sporten. Efter att ha nått rankingen -15 kan jag intyga den investering och rigoritet som detta kräver. Men med tiden insåg jag att jag inte längre befann mig i den här disciplinen. Äktenskapslivet och det ansvar som följer med det gjorde det svårt att upprätthålla ett så intensivt engagemang, särskilt med att resa ensam varje helg. Tennis, trots dess glädjeämnen, kan vara en ensam resa, och jag insåg så småningom att jag inte ville ha det längre. Som ett resultat vände jag mig lite i taget mot padel. Denna övergång skedde nästan naturligt, och till min stora förvåning, den padel började verkligen glädja mig."

Från 97:e till 13:e franska på två år

"Jag började spela i december 2022 tillsammans med Charlyne Tonda, som fortfarande är min partner än i dag. Jag är övertygad om att detta samarbete är nyckeln till mina snabba framsteg. Faktum är att "utmaningen av padel”, vilket också är en av dess styrkor, ligger i det faktum att registreringen för turneringar beror på den kombinerade rankningen av paret. 

Och jag hade en ranking som inte var särskilt hög och så länge jag inte hade en partner som hade en bra ranking kom jag relativt långt in i turneringar och ställdes snabbt inför toppseed. Och från det ögonblick jag var med Charlyne som var mycket väl rankad kunde vi lättare komma in i turneringar och båda utvecklades. Innan jag spelade med henne, med min ranking, passade jag inte ens i P2000, och nu är vi seedade!

Jag tror vad jag hittade i padel, det handlar om att ha kul, dela stunder med människor jag älskar. Charlyne har blivit en vän, vi tränar också mycket med min sambo. För mig är det mer nästan faktumet att ha roligt som gjort mig framsteg. Jag vill spela hela tiden, det är väldigt roligt!”

Hans framstegsområden?

”Jag borde ta utbildning med lärare tycker jag. När du kommer från tennis har du fortfarande bra grunder, även om det bara är i farten, och det är lite av en fälla eftersom du har intrycket av att du inte nödvändigtvis har för mycket behov av att träna. När du kommer in på topp 20, om du inte tränar kommer du inte dit längre. 

Jag har ingen tränare som följer mig, jag har ingen fysisk tränare, jag har ingen mental tränare. Jag jobbar bredvid padel, och Charlyne också så vi har inte mycket tid men vi spelar många matcher tillsammans. Vi har turen att bo mer eller mindre på samma ställe och vi tränar minst två gånger i veckan tillsammans." 

Framtiden med Charlyne

"Jag planerar att stanna hos Charlyne, det är inte ens en diskussion. Vi båda har verkligen utvecklats tillsammans. Hon var "snäll nog" att välkomna mig med min ranking lägre än hennes och vi kommer väldigt bra överens vare sig på eller utanför planen. Ärligt talat tror jag att vi är väldigt lyckliga som har hittat varandra, vi kände varandra redan lite från tennis men den padel förde oss närmare. När vi tillbringar helger tillsammans, när vi spenderar timmar i transporter för att gå på turneringar, ligger det i vårt intresse att komma överens med vår partner.” 

Alexise Duchêne och Charlyne Tonda

Hans nästa turneringar

"Vi kommer att delta i P1500 i Bordeaux och har gjort en lista över turneringar där vi planerar att delta tillsammans. Från början var tanken att ge alla friheten att delta i andra tävlingar med en annan partner. Men det slutar alltid med att vi spelar tillsammans, vårt band på planen är så starkt att tanken på att skiljas inte ens faller oss in. Vi deltar i alla P2000 och P1500, utan att glömma de franska parmästerskapen och Interclubs. Vi har även öppet för några P1000, så länge de inte är för långt borta. Mitt personliga liv spelar en stor roll för att organisera min sportkalender. Jag har en partner som har två barn och det har uppenbarligen en viktig plats i mitt liv: jag gör inte allt jag vill, jag går inte bort varje helg.”

Hennes mål 

"Min partner är ett stort fan av padel, och tillsammans följer vi FIP-turneringarna. På senare tid har vi märkt en ökande närvaro av franska spelare i dessa tävlingar, samt franska kvinnliga spelare, som trots att de är lägre rankade än oss också deltar. Detta fick oss att inse att det kunde vara inom räckhåll för Charlyne att ge oss ut på ett äventyr. Men att hantera detta med våra respektive jobb är en verklig organisatorisk utmaning. Men varför inte göra en FIP i år så länge det inte är för långt borta.

Charlyne och jag är inte den pretentiösa typen, men att nå en 13:e plats i den franska rankingen får oss naturligtvis att överväga nya möjligheter. Naturligtvis är tanken på att sluta vårt jobb inte ett alternativ. Det är inspirerande att se spelare från det franska laget, som Jessica Ginier och Lucile Pothier, som lyckas förena professionella karriärer och tävlingar på hög nivå. DE padel erbjuder denna unika möjlighet att inte behöva offra allt för att lyckas, åtminstone på nationell nivå. Jag pratar inte här om den internationella kretsen, där engagemanget måste vara totalt, som Carla Touly, vars resa är beundransvärd, men innebär uppoffringar.

Med Charlyne befinner vi oss vid portarna till den franska topp 10, och tanken på att kunna delta i den franska lageträningen börjar på allvar gro i våra sinnen. Detta skulle representera en otrolig möjlighet att tänja på våra gränser ytterligare.”

Remerciements

Jag skulle vilja uttrycka min djupa tacksamhet till några nyckelpersoner som spelade en viktig roll i min resa. Först och främst ett stort tack till Yannick Quignon, för att ha introducerat mig till padel. Jag måste också skicka en speciell tanke till min kompanjon Jag tackar också för att jag är så passionerad och följer mig i det här projektet Charlyne Tonda, för att vara en så fantastisk partner och vän. Till sist vill jag tacka varumärket Wilson, min sponsor. Deras materiella stöd och deras förtroende för min potential är värdefulla tillgångar.

Dorian Massy

Ny följare till padel, Jag är fascinerad av denna dynamiska sport som kombinerar strategi och smidighet. Jag hittar i padel en ny passion att utforska och dela med dig på Padel Magazine.