Alfredo Garbisu hade saker att säga! Vid den virtuella mikrofonen till Lorenzo Lecci Lopez, litar han på sin ankomst till padel och inom den federala ramen, dess mandat vid yrkesutbildningen, hans förhållande med Luigi Carrarooch gäller för FIP-val.

Dess historia i padel

Lorenzo Lecci Lopez: Fransmännen känner dig särskilt för ditt mandat vid FEP, men få känner till din historia. Hur blev du president för FEP?

Alfredo Garbisu:”Jag började spela padel en 1990 ! Jag blev snabbt erbjuden att arbeta i min klubb i Baskien. Jag stannade där i 22 år. På samma gång, Julio Alegria, en av de stora pionjärerna i padel, bad mig att hjälpa honom på Federationen av Baskien. Det var den första federationen som skapades i Spanien! ”

"I 2016, bad flera presidenter för regionala federationer mig att presentera mitt kandidatur för den spanska federationen padel. Först sa jag till dem nej, men slutligen genom att insistera lyckades de övertyga mig. ”

"Jag misslyckades med VET"

Lorenzo Lecci Lopez: Vilken bedömning kan du göra av ditt mandat i spetsen för FEP?

Alfredo Garbisu:”Som mycket viktiga negativa punkter, Jag lyckades inte förena de regionala federationerna. I ett och ett halvt år trodde jag att jag hade lyckats, men så småningom fick jag reda på att det var en falsk fred och att jag inte lyckades förena de regionala federationerna att arbeta tillsammans. FEP. Detta var den viktigaste aspekten för mig, och detta misslyckande är anledningen till att jag inte ansökte om det nya valet. ”

"Som positiva poäng,ett skapande av Europeiska federationen för Padel, som samlar flera europeiska länder. Jag tror att FEPA är nödvändigt för utvecklingen av padeloch inte bara på europeisk nivå. De padel kommer att vara kraftfull i världen när padel kommer att vara stark i Europa. Om padel är stark i Europa kommer amerikanerna att börja se det på ett annat sätt. OCH när amerikanerna spelar kommer det att bli den verkliga världsboomen padel. "

“Luigi Carraro klippte av kommunikationen”

Lorenzo Lecci Lopez: 2019 hade vi en speciell situation med två EM: en i Rom där Frankrike var närvarande och inte Spanien och en annan i Portugal. Vad hände ?

Alfredo Garbisu:”Något väldigt sorgligt hände som jag hoppas aldrig kommer att hända igen. I november 2018, Luigi Carraro valdes till president för FIP. Jag gjorde mig tillgänglig för att hjälpa honom i alla aspekter, och vi höll honom informerad om framstegen när det gäller skapandet av FEPA som stöd för FIP, som en solid grund för FIP i Europa. Vi har varit i kontakt varje vecka i tre månader, vi gjorde till och med en del av padel i Portugal. "

”Alla var väldigt nöjda. I februari, då FEPA skapades, bjöd vi in ​​Luigi Carraro till FE: s första generalförsamlingPA i Zürich. Vi presenterade därför kalendern med EM, och en plats för denna tävling i Portugal. "

”Luigi, som hedersgäst, bad oss ​​göra det'organisera i Italien, för att han ville organisera det i sitt land det första året av sitt mandat. Vi sa till honom jaoch att det inte var något problem. Vid den tiden var 15 länder en del av FEPA, men inte Italien. Så vi bad honom göra det sätta Italien i FEPA, och han sa till oss att han var okej med det. ”

"Från och med nu, Luigi Carraro avbröt kommunikationen, men jag visste aldrig av vilken anledning. Efter mer än en månad utan nyheter, när Italien skulle gå med i FEPA den här veckan, var vi tvungna att fortsätta våra planer för EM i Lissabon. "

”Överraskningen kom när FIP offentligt tillkännagav sitt EM i Italien, och samma datum som vi hade från början. I grund och botten var vi tvungna att organisera en tävling som var resultatet av unionen av dessa två federationeroch samarbeta. Tyvärr använde Luigi Carraro samma datum som jag hade bestämt mig för att göra sitt EM bakom FEPA. Två personer kan inte dansa om en av dem inte vill dansa ..."

"Du måste lämna egot hemma"

Lorenzo Lecci Lopez: Fernando Belateguin berättade för mig i september förra året när han kom till Pyramids klubben, "De borde lägga sina egon åt sidan och alla sitta vid samma bord för padel", talar om federationer. 

Alfredo Garbisu:”Fernando har alla anledningar i världen. Egot är väldigt dåligt, han måste stanna hemma. När du tittar på ditt ego snarare än att titta på sportens bästa är saker dåliga. "

FIP-kandidat, men inte övertygad

Lorenzo Lecci Lopez: Är Alfredo Garbisu en kandidat för FIP-valet?

Alfredo Garbisu:"Ja det är jag. Jag hade inte för avsikt att ansöka. Jag är väldigt glad i Bilbao, jag kunde återuppta mitt arbete. Jag ville inte ha alla dessa problem längre. För några veckor sedan, Svenska och tyska federationer bad om mitt tillstånd att presentera mig för FIP-val. Jag kunde inte se mig själv säga nej till dem eftersom det är en ära att se det förtroende de har till mig. Jag tror inte att jag kommer att väljas ärligt. ”

Lorenzo Lecci Lopez: Vad är det som ska ändras och målen för detta möjliga mandat?

Alfredo Garbisu:"För mig är det mycket viktigt atten president vara exemplariskoch vara de första som respekterar föreskrifterna och stadgarna. Presidenten står till tjänst för andraoch inte tvärtom. Om jag väljs är det som jag omedelbart kommer att ändra att sätta stopp för bristen på att uppfylla standarder och regler. Om en förordning måste ändras måste den ändras, men tills den har ändrats måste den respekteras. Det viktiga är sport, men det finns ingen sport utan regler. ”

Lorenzo Lecci Lopez: Varför tror du att du inte kommer att väljas?

Alfredo Garbisu:"Jag tror det Luigi Carraro har majoritet i generalförsamlingen. Jag brydde mig inte om situationen och det är bara ett intryck jag har. ”

Alfredo-Garbisu

“Frankrike har stor potential”

Lorenzo Lecci Lopez: Hur ser du situationen för padel i världen, där länder som Sverige upplever en enorm utveckling?

Alfredo Garbisu:"jag mycket nöjd med utvecklingen av padel i Europa. Sverige upplever en enorm tillväxt; Frankrike har en enorm potential; Portugal har beslutat att inkludera regeringen padel i skolan, och det kommer att bära frukt om 5 till 10 år; de padel i Italien tar också mycket styrka. Europa är på rätt väg och om 5-6 år kommer vi att ha revolutionen padel. Jag vet inte på hur många år, men jagJag är övertygad om att padel kommer att vara den mest utövade sporten i världen. "

”Människor gör mer och mer sport och padel är en mycket enkel sport, lämplig för alla åldrar och alla fysiska förhållanden. Kvinnor älskar det också. ”

”När Frankrike börjar arbeta med barn, padel kommer att få en annan dimension i detta land. Det är mycket viktigt att träna spelarna snabbt. Spanien har en mycket trevlig ”cantera” tack vare det stora arbetet från de regionala federationerna och yrkesutbildningen. ”

”Det skulle ta en federation att arbeta kontinuerligt med padel i Frankrike"

Lorenzo Lecci Lopez: I Frankrike är det FFT som har delegationen padel, men vissa kritiserar det faktum att det inte finns någon oberoende federation för padel. Vad tycker du om detta?

Alfredo Garbisu:"Jag tror att intressen för tennis och padel är inte samma. Jag är ett stort fan av tennis och Rafa Nadal, och jag kommer från en familj av tennisspelare. Jag gillar många olika sporter, men jag kan inte tänka mig att placera två sporter inom samma federation. Det är inte korrekt. Det som verkar rätt för mig är att ha ett tennisförbund som är fokuserat på utvecklingen av tennis, och en federation av padel som kan arbeta kontinuerligt med padel. Om du gör flera saker är du inte lika effektiv som om du fokuserar på en uppgift. ”

Lorenzo Lecci Lopez: Hur var ditt förhållande till det spanska tennisförbundet när många säger att tennis sjunker i Spanien på grund av padel ?

Alfredo Garbisu:”Relationerna var bra. I Spanien arbetar varje federation med sin sport och relationerna är goda mellan varje enhet. Tennis har tappat många licenstagare, men detta fenomen gäller i hela Europa. Tennis har en mycket bra professionell hälsa med stora utställningar, men i flera år har antalet spelare minskat kraftigt. Något är fel och det gäller. En sport som har 100 gånger större synlighet än padel kan inte förlora så många spelare. "

”Jag tror inte att det finns något samband mellan tillväxten av padel och tennisens nedgång. De padel riktar sig till många fler människor. Le padel stjäl ingenting från tennis. "

Hitta hela intervjun:

Lorenzo Lecci López

Från hans namn kan vi gissa hans spanska och italienska ursprung. Lorenzo är en flerspråkig passion för sport: journalistik genom kallelse och händelser genom tillbedjan är hans två ben. Dess ambition är att täcka de största sportevenemangen (OS och världar). Han är intresserad av situationen i padel i Frankrike och erbjuder förutsättningar för optimal utveckling.