Audrey Casanova är en extraordinär spelare av hennes blygsamhet och sin dynamik i padelvärlden. Flera mästare i Frankrike, vice mästare för europeisk padel, hon berättar om sina förändringar, hennes ambitioner.

Vi pratar om dem som åker till Spanien men inte om de som stannar i Frankrike ...

Partir en Espagne est un beau projet, mais ce n’est pas donné à tout le monde. Au-delà de la motivation, du courage, de l’envie, il faut avoir les moyens financiers d’y aller. Je ne sais pas si vous avez déjà chiffré une saison sportive en Espagne en jouant le jeu à fond… Je souhaite bonne chance à Laura Clergue, ma partenaire qui bataille à Madrid pour tenter de faire partie des joueuses du World Padel Tour. Il en faut du cran pour quitter sa famille, ses amis, sa vie professionnelle mais le paramètre financier est très important selon moi dans ce projet.

Det är möjligt att hitta andra sätt att göra framsteg innan jag överväger att gå med på bästa världsnivå, särskilt för en kvinna, enligt min mening.

Vad har du förändrat i din träning? Vad är ditt program i Frankrike?

Sedan Laura lämnade (januari 2017) har jag ändrat sättet jag tränar på. Jag brukade göra många spel med manliga spelare, lite träning i par, utan en riktig fast tränare. Nu tar jag lektioner med José Luis Salines, en spansk tränare, jag organiserar repetitionsarbete, skalor, med motiverade klubbspelare. Jag vågar slå bollen från tid till annan med spelare på mycket bra fransk nivå som Laurent Boulade. Jag tränar flitigt på fysisk nivå, med en fysisk tränare (Julien Leroy). Jag arbetar med taktik med videor. Slutligen ändrade jag mitt sätt att äta och konsulterar en fysioterapeut i förebyggande. Den lilla nackdelen finns i tävlingar i Frankrike, lite begränsad för kvinnor ...

Vill du ha möjlighet att delta i godkända herrturneringar?

Jag skulle gärna ha möjlighet att delta i godkända herrtävlingar. Damturneringar är sällsynta, borden är gles (svårt att samla mer än ett dussin par även för en P1000), och deltagarna är desamma. Att möta olika motståndare i officiella tävlingar bidrar starkt till spelarens framsteg. I Spanien möter flickor inte detta problem, de är verkligen gynnade jämfört med franska kvinnor.

Den kvinnliga padellen fortskrider, men hittar du ditt konto?

Jag är glad att se att padel utvecklas i Frankrike. Spanska människor kommer mer och mer för att spela tävlingar i Frankrike. Under de senaste två åren upptäcker jag att det har skett en enorm utveckling (sedan FFT-eran). Det finns, tror jag, alltid en nord / syd obalans i utvecklingen av denna sport som borde lyckas korrigera. Fler och fler kretsar skapas med scener över hela Frankrike. Mycket snart kommer det att finnas stora padelprojekt som kommer att se dagens ljus, särskilt med det nya teamet i spetsen för FFT och jag ser fram emot det. Den kvinnliga padelen återstår dock att utvecklas.

Intervju av Franck Binisti
Franck Binisti

Franck Binisti upptäcker padellen på Pyramid Club i 2009 i Paris-regionen. Sedan dess är padel en del av hans liv. Du ser honom ofta på turné i Frankrike genom att täcka de stora franska paddelevenemangen.