Dessa okända, överraskande eller irriterande spelregler

"Är hon bra eller inte"? "Jag har rätt att göra det eller inte"? Vi kan spela padel varje vecka, ibland i åratal, händer det att vi ignorerar eller glömmer vissa subtila, komplexa och ibland kontroversiella regler.

Padel Magazine har redan beskrivit i det förflutna några bebyggelsepunkter, men det är bra att göra en påminnelse eller att fördjupa vissa frågor som dyker upp regelbundet på mattan. Även som bjuder in sig själva till bordet där spelarna dricker en öl efter matchen, spelar om matchen och är oense sinsemellan...

Kontroversen kommer att nå sin topp i de fall där internationella bestämmelser, fastställda av FIP, säger motsatsen till Franska-franska bestämmelser, styrda av FFT !

Här är några av de frågor som dyker upp regelbundet och kan orsaka nöjen eller förvirring. Och vänd dig till och med till bullcrepping, eller till och med boxning i extrema fall.

Att röra är ibland att sjunka

Låt eller inte låta? Vid servering, om bollen träffar nätet (eller stolpen), spelas den ibland om, ibland felaktig. Faktum är att om den vidrör stängslet, antingen direkt eller efter en enda rebound, är den felaktig. Å andra sidan, om den träffar staketet efter två returer är det bra.
Det blir mer komplicerat när en boll träffar nätet och lämnar planen genom dörren: om utflykter tillåts släpps bollen, så den måste spelas igen; om utflykter är förbjudna är den bollen ett regelbrott!

Tårtbit! Ovanför väggarna, vare sig de är glasade, skärmade eller murade, finns en skiva, mer eller mindre bred. Om bollen studsar in i motståndarens plan, och träffar den horisontella konsolen, så fortsätter poängen, oavsett om bollen kommer tillbaka på banan eller går utåt. Men om, genom något mirakel, bollen kommer att vila på denna skiva, kommer poängen att vara en vinnare.

Bollen får inte röras.- Om du eller din partner gör en smash som återvänder till din sida efter att ha rört vid marken så rör inte glaset, utan att bollen berörs av dina motståndare, framför allt det! Faktum är att i det här fallet förvärvas poängen endast om bollen vidrör marken eller misslyckas i nätet. Om du tar volleybollen med racketen, handen eller någon annan del av kroppen tappar du poängen.

Akta dig för nätet!

Korsning förbjuden.- Om du är vid nätet och dina motståndare slår en långsam, hög boll (en missad lobb, till exempel), kan det vara frestande att "plocka" den bollen på andra sidan nätet. Den här frestelsen kommer att vara den sista eftersom du kommer att förlora poängen! Tvärtom måste du vänta tills bollen passerar nätet – med risk för att den träffar brädorna – innan du spelar den.

Smyga in i nätet

■ Tillåten överfart.- Om en smash från dina motståndare studsar in på din plan, träffar en eller två rutor och återvänder till deras plan, i det här fallet har du rätt att korsa nätet (utan att röra det) med din arm och racket för att träffa bollen.

Rör aldrig nätet.- Under inga omständigheter får du röra nätet under en punkt, vare sig med racket, arm, ben eller någon del av din kropp (inklusive kläder). Det är upprörande när du, medtagen av ditt momentum, borstar nätet efter att ha briljant försvarat en spik; men det är så! Speciellt fall, om du rör nätet efter att ha slutfört bytet (till exempel om bollen berör motståndarna eller går ut med 4), kommer poängen att vara för dig. Du kan därför leka på linvandrare ett tag och sedan krascha in i nätet när poängen är över!

Hej polare! När vi rörde nätet sa vi att det är "niet"! Det är också förbjudet att röra stolpen enligt det franska tennisförbundets regler. Men eftersom ingenting är enkelt, International Federation of padel tillåter en spelare att röra den övre delen av stolpen, förutsatt att outs är tillåtna. I det här fallet har en spelare också rätt att röra vid dörrens nätram, men bara på hans planhalva...

Vissa stolpar är högre än andra...

Spela i motståndarens nät.- Är det sant att man kan vinna en poäng genom att slå en boll direkt i nätet? Svaret är ja, förutsatt att det är nätet på dina motståndares sida. Detta är möjligt i två fall. När en smash från dina motståndare återvänder till deras plan, har du rätt att skicka din racket till andra sidan och skicka bollen i deras nät.
Det andra fallet är när du lämnar planen för att återhämta ett "par 3": det är sedan tillåtet att smyga din boll genom dörren på motståndarens sida, antingen genom att studsa den på marken eller genom att sikta mot nätet.

Var försiktig, om bollen träffar nätet och sedan studsar på marken har dina motståndare fortfarande rätt att skicka hem den!

O staket, o förtvivlan

Le, du är rostat bröd! Om du spelar på en gammal plan med ett skadat eller deformerat staket, förbered dina vävnader. Således kommer en boll som studsar på marken och lämnar planen genom ett hål i staketet att gå förlorad för dig om det händer på din sida. Dito om bollen fastnar i ett för stort nät av gallret... Den här sporten är galen, säger vi!

Har du frågor, kritik, invändningar eller anekdoter att berätta? Så kommentera gärna denna artikel!

Publié par
Jerome Arnoux