Offer för en tragisk olycka i juli 2017 under en campingsemester blev Dorian Navarro paraplegisk efter ett "dumt spel" som gick ut på att väcka honom genom att släpa hans tält i bilen, i 40 km/h. Resultat: tältet träffar ett träd och Dorian har en fraktur på två ryggkotor.

Stark i karaktär och beslutsamhet, denna före detta brandman och livräddare låter sig inte besegras av denna svåra prövning och ägnar sig helt åt padel stol, ett slags livlina.

Hans mod, hans uthållighet och hans osvikliga vilja har idag gjort honom till fransk nummer 1 i disciplinen.

Från tennis till padel, det är en historia

Jag var redan tennisspelare förut, på min lilla nivå. Men efter min olycka återupptog jag omedelbart idrotten på ett rehabiliteringscenter och jag bestämde mig i september 2018 för att verkligen ge mig in i det. Så jag tittade lite på vad som var möjligt, och jag begav mig till rullstolstennis eftersom klubben i min stad hade en rullstolstennisavdelning.

Så jag gjorde fyra år med rullstolstennis, under vilka jag lyckades bli fransk nummer 10, 60:a i världen och 69:a i dubbel.

Bakom allt detta, i juni 2022, hade jag några problem, inklusive ett i min högra axel efter min olycka (en fraktur på skulderblad). Jag blev redan introducerad till padel i september 2021.

Vänner hade kallat mig för att vara den fjärde spelaren i ett spel och jag gillade det direkt. Så efter det fortsatte jag, vi hade vår lilla veckoträff fr.o.m padel, men jag förblev fortfarande 100% fokuserad på tennis.

I februari 2022 deltog jag i den första turneringen av padel rullstol godkänd av franska tennisförbundet, som ägde rum i Nice. Jag föreställde mig aldrig att jag skulle göra det först! Men jag sa till mig själv att om jag parallellt med tennis kunde göra två eller tre turneringar på året så skulle det alltid vara trevligt, dessutom att jag verkligen gillade den här sporten. Jag gillade det lite i taget.

I september 2022 tog jag därför beslutet att sluta spela tennis för att ägna mig 100% åt padel eftersom jag insåg att nöjet på spåret av padel var viktigare än på tennisbanan. Från september 2022 började jag därför träna 100% kl padel, med samma rytm som jag hade i tennis.

Jag avslutade 2022 med en seger på French Masters med min lagkamrat. Jag började säsongen 2023 i Frankrike korrekt eftersom jag hade tre segrar och en final i mina fyra första franska turneringar.

Vad jag tycker om padel-stol, det är faktumet att blanda en individuell och kollektiv sport. Jag gillar också det faktum att det är en baslinjesport, med få nätklättringar. Vilket övertygade mig att definitivt byta till padel, det är inte bara denna aspekt av nyhet som erbjöds mig, utan jag tycker också att denna sport är mer attraktiv och mindre individualistisk än tennis.

DORIAN NAVARRO FEM PADEL CUP

Nya mål för den franska nr 1 in padel fåtölj?

Som mål måste jag redan behålla min plats som nummer 1. Det är egentligen huvudmålet, eftersom den internationella turnén för tillfället inte är etablerad ännu. Så plötsligt förblir mitt första mål Frankrike.

Men jag har också två andra mål som är att kunna prestera i Spanien och att kunna ha bra resultat även i landslaget sedan fredagen börjar världsmästerskapen padel-fåtölj. Jag kommer därför att representera Frankrikes lag i Spanien.

2023, alla utmaningarnas år

2023 är himmelsfärdsåret, hoppas vi. Jag tror att det här året kommer att bli avgörande eftersom vi behöver mer än att bara spela. Vi måste också visa padel fåtölj och den är väldigt energikrävande, det vill säga att vi måste gå på canvassing, vi får räkna med att vi får höra nej...

Det är inte bara jag, det är många människor inblandade i allt det här också, och vi försöker verkligen alla dra åt samma håll.

När är vi tillbaka i backen med Tony Boval?

För tillfället har vi inget programmerat tillsammans men jag hoppas kunna spela med honom snart igen. Oundvikligen, där finns det risk att ha sommaruppehåll i kalendern med tanke på värmen... men ja, jag hoppas att vi ses igen under andra halvan av säsongen.

Jag hade väldigt roligt att spela med honom så jag hoppas verkligen att kunna tävla igen med Tony.

Dorian-Navarro-och-Tony-Boval

Arbeta fortfarande för att disciplinen ska bli bättre erkänd

Le padel tar fart i Frankrike 2023. Alla drev åt samma håll, vilket leder till en fantastisk utveckling. För mig är universum annorlunda mentalt.

Jag tar till exempel fallet med italienska spelare som anses och bjuds in som spelare. I Frankrike, redan bland de arbetsföra, är det komplicerat så vi är sena, som i alla sporter. Frankrike saknar denna anda av gemytlighet.

Vi måste lyfta fram vår sport som fortfarande är lite otydlig. Vissa människor gör inte sitt jobb när det kommer till synlighet. Vi borde ha fler som pratar om det. Det var Christian Collange som avblockerade saken.

Det har varit ett krig att anordna turneringar (första utställningen 2017 och sedan dess ingenting på 5 år). Det saknar stöd från förbund som inte är på nivån trots franska idrottares prestationer. Förhoppningsvis kommer de att hålla sitt ord och inspireras av andra länder.

Också i Spanien kom professionella spelare för att se vår tävling, vilket är otänkbart i Frankrike på grund av för lite synlighet.

Använd sociala nätverk

På min skala är sociala nätverk en bra kommunikationsväg. För mig är detta engagemang obligatoriskt. Sociala nätverk används klokt, det är otroligt, så jag försöker på min lilla nivå att använda dem så gott jag kan. Spelet är värt ljuset!

Jag utvecklar detta på Instagram under sommaren, men inte för ära. Det som intresserar mig är att genomföra projekt. Med viljan och viljan kan vi göra stora saker. Om jag kan hjälpa människor som går igenom det jag har varit med om så har jag vunnit allt! Om fem år kanske det har fått saker att hända, men för mig är det i alla fall en nödvändighet att göra det.

Framtiden för padel stol

För mig är det viktigaste för tillfället en utveckling av Frankrikes lag och bättre hjälp från förbundet. Jag vet att de gör mycket, men här är det, för att verkligen ta hänsyn till oss, det skulle vara fantastiskt!

På internationell nivå skulle det vara att komma vid ett eller annat tillfälle för att ha en internationell krets. Det kommer inte upp så, men initiativet till VM kommer till exempel från det spanska handisportförbundet. Så jag hoppas att detta partnerskap kommer att fortsätta i framtiden.

Eleonore Coulibaly

Vilket nöje att vara journalist mitt i padel, en attraktiv växande sport. Jag hoppas att du gillar innehållet som erbjuds. Vi ses snart kanske i backen!