En månad efter Fabrice Pastors beslut att "stoppa all aktivitet som är direkt eller indirekt relaterad till padel", Presidenten för Monte Carlo International Sports återvänder backstage mellan honom, spelarna och World Padel Tour. Han förklarar orsakerna som ledde till att han drog sig tillbaka från padelvärlden.

Jag har inget att dölja. Jag ska berätta exakt vad som hände. Allt är faktiskt.

Vad ska jag säga efter denna desillusion?

Det är fruktansvärt att säga, men vi måste ta itu med en riktig mafia. Vi kan inte säga någonting, inte göra någonting, föreslå någonting. World Padel Tour som den byggdes räcker för ägaren. Visst, denna krets gynnar bara några få.

Jag ville skapa en verklig revolution i padelens professionella värld och utvidga vissa fördelar som endast föreslogs från huvudtabellen till previas och preprevias.

Tanken var att begränsa den ekonomiska förlusten för de bästa 80-spelarna över hela världen. Självklart hade jag gjort en ny omprövning av utrymmena i kretsar, ställde garantier för varje steg som vi skulle föreslå. Vi öppnade kretsen för spelare långt från den bästa 10-världen. Tanken var också att länka federationerna till professionella kretsar.

Eftersom där också, på ett ganska konstigt sätt, leder World Padel Tour sitt liv utan att redogöra för någon, inte ens till de olika federationerna. Detta är inte normalt och jag ville bryta det.

I Padels värld ångrar många att World Padel Tour och MCIS inte försöker tillsammans att gå med och förena sin makt. Det var verkligen inte möjligt?

Jag ville göra det. Det finns 4 / 5 år med ägaren av WPT-kretsen, jag erbjöd honom att gå med oss ​​och injicera 20 miljoner euro vardera för att bygga en exceptionell professionell krets, eftersom World Padel Tour är en krets som jag tror är fortfarande för amatör på vissa sätt och för fokuserad på Spanien .. Svaret, du vet det. Avslag från kretsägaren.

Estrella Damm avvisar förslaget och tror att det de gör redan är tillräckligt.

Jag kunde ha blivit ledare för World Padel Tour. Jag var redo att försöka ge mitt bidrag till byggnaden.

Men då vet du det.

Denna idé att erbjuda en verkligt professionell krets, med en mycket större begåvning än vi känner idag, genom att internationalisera kretsen alltför fokuserad på sig själv, var alla tvungna att vinna och särskilt padlen.

Men vi har aldrig kunnat gå längre med World Padel Tour. Själva idén att göra något stort tillsammans sopades bort av kretsen.

Vad borde World Padel Tour ha gjort?

Jag tror, ​​utan falsk blygsamhet, att World Padel Tour borde ha gjort en gest, öppna upp. Jag kunde ta med inte bara ekonomiska medel, utan också internationella öppningar som jag ville ha för denna sport.

Genom att avslöja konceptet International Padel Tour såg du hur mycket vi ville internationalisera padeln.

World Padel Tour är kopplad till en öl: La Estrella Damm. Tanken var att komma ur denna internationellt begränsade krets bara för att huvudsponsorn är ett ölmärke. Det fanns gott om att vinna på nya marknader och nya partners genom att utspäda ett varumärke som inte nödvändigtvis är välkomnat runt om i världen.

I vissa länder, till exempel Frankrike, med Evin-lagen till exempel eller i muslimska länder, hur man kan främja en professionell krets där huvudsponsorn är ett varumärke av alkohol. Och även i länder där det är tillåtet tenderar landspolitiken att begränsa reklam för alkohol.

I spetsen för World Padel Tour har vi främst en ölägare vars enda intresse är utvecklingen av hans öl och inte den för padeln. Det är sorgligt. Det som är ännu viktigare är att spelarna vet det och att de har möjlighet att göra något för dem, men också för padeln. Och vi vet resten.

Detta är inte en åsikt, jag är en entusiast som säger mycket enkla fakta och har en internationell vision.

Padelen var väldigt dyr?

Ännu mer än du föreställer dig. Det kostade mig ekonomiskt och mänskligt. Passionen för denna sport fick mig att göra saker som inget märke på marknaden var redo att göra. Det har varit 6 år som jag kämpar för denna sport. Jag spenderade flera miljoner euro. Endast förra året tillbringades mer än 5 miljoner euro i padeln. Jag har byggt kretsar, sponsrade spelare, hjälpt spelare också och uppnått många andra saker för jag tycker att det är bra med padeln. Och jag tackades på de värsta sätten: Treason.

Jag insåg att den professionella miljön är djupt ohälsosam. Det är kärleksfullt av vissa människor som inte vill att det ska förändras.

Men det minst uppenbara för mig är besvikelserna. Vissa spelare, som helt enkelt förrådde mig och som returnerade sin jacka över natten.

Det är ett ögonblick när du måste säga basta. Ja, jag är passionerad. Jag gjorde många saker och jobbade mycket för att försöka komma med ett intressant projekt för alla och särskilt för padeln. Men i gengäld tippade vissa spelares illusoriska intressen vågen.

Du pratar om spelare som har besviken dig, vilka?

Jag tror först att vissa spelare som Chingotto, Belluati, Poggi och andra i MCIS-laget har gjort ett misstag. Moyano / Capra förrådde MCIS. Men jag kan också förstå det tryck det kan finnas för alla dessa spelare.

Det andra misstaget är denna sammanslutning av padellspelare som har införts. En grupp som bildade och blandade alla typer av spelare med en advokat som skulle representera denna grupp. Jag säger "antas" ...

I grunden för problemet är det inte att spelarna går ihop, utan alla de olika sorters spelare som fanns i denna grupp: Intresset för en spelare i topp 10 är inte nödvändigtvis den av en spelare från toppen 80. Andra spelare är anslutna till varumärken och andra inte. Andra spelar bara huvuddragningen, medan andra spelare slåss i preprevias.

Och dessa spelare, långt på rankningen, befinner sig i ett system där de inte har några rättigheter och läxor. Är detta normalt från dig?

Världen av professionell paddel hade möjlighet att inleda en mycket mer balanserad krets på alla nivåer.

De största förlorarna är alla dessa spelare. De kommer att fortsätta att kritisera denna professionella krets medan det fanns ett alternativ. Synd för dem.

International Padel Tour hade allt att förföra, eller hur? Varför sa spelarna nej?

På papper föreslog vi många framsteg för spelare. Men konstigt nog attackerades vi på ganska mindre element.

Avtalsmässigt ville vi att domstolarna i Monaco är behöriga vid rättegång. Spelarna ville ha Madrid-domstolarna. Vi har därför medgivit de schweiziska domstolarna.

Varje turnering var ekonomiskt säkrad. Och vi försökte få oss att tro att detta inte var fallet. Vi erbjöd 20-turneringar i 11 olika länder inklusive 11 som redan var garanterade.

Och sedan, vi kommer inte ljuga, vissa spelare har spelat flera spel och har använt MCIS-förslagen för att höja auktionen på andra sidan. Allt detta var särskilt ohälsosamt.

Äntligen gruppen av spelare som du har ur spelet?

Spelarna har verkligen gjort ett olyckligt beslut för dem till en början.

De sätter en broms på tillväxten av den professionella padeln i vid bemärkelse. Spelare fick återbetalning, förmånliga priser på mat / hotell / sportmenyer.

Jag har sett många par i previas eller preprevias beklagar den alltför strikta regleringen av World Padel Tour. För att undvika skador och dagar som var för fysiskt komplicerade föreslog vi bara en match per dag. Du kan föreställa dig svårigheten för vissa förtjänande par att nå det stora oavgjort efter de otaliga matcherna som gjordes under kvalet.

Det är en sport som är gjord för den första 10. Alla andra är glömda.

Jag ville sätta stopp för allt detta utan att gå i krig med Estrella Damm. Jag ville till exempel att föreningen mellan spelarna som jag ville ställa in är ägare med 15% av IPT. Det var ett oslagbart erbjudande. Beroende på antalet kan föreningen därmed dra nytta av IPT: s finansiella inkomster. Det var win - win.

Jag hade svårt att förstå vad som hände för att få oss dit.

Så det är definitivt slutet?

Först för mig, MCIS, Fabrice Pastor Cup och alla sponsring av tävlingar eller spelare, det är över. Jag drar mig helt ur denna värld.

Jag tror att spelarna inte balanserade saker och ting. De hade frihet, högre begåvningar, en internationell och mycket professionell vision, nya partners och många andra fördelar. De hade bland annat en passionerad, redo att investera mänskligt och ekonomiskt i padeln. Jag tror att jag har bevisat det alla dessa år och jag förtjänar inte sådan behandling.

Men förräderier har djupt påverkat mig och därför indirekt min familj och nära och kära. Jag gav mycket om alla planer och jag sa alltid att om en dag inte ville ha mer av mig, kommer jag att gå i pension. Detta ögonblick har tyvärr kommit.

Intervju av Franck Binisti

Franck Binisti

Franck Binisti upptäcker padellen på Pyramid Club i 2009 i Paris-regionen. Sedan dess är padel en del av hans liv. Du ser honom ofta på turné i Frankrike genom att täcka de stora franska paddelevenemangen.