Frederic Tap, medchef för Padel Club du Mas i Perpignan vid sidan avAlain Henry, berättar om utvecklingen av padel inom detta erkänd familjeklubb, sedan öppningen av deras första mark 2012. Idag har klubben anställt 9 anställda och räkna 12000-spelare.
"Jag gick med i Mas-klubben 1986 som tennistränare."
I åratal, tillsammans med Alain Henry, hans partner, utvecklade de Mas-klubben, ursprungligen en tennisklubb.
"Vi utvecklade först squash, sedan padel i 13 år nu. På den tiden fanns det inga padelklubbar. Det fanns bara en liten padelförening i Toulouse, som hade 3 eller 4 bra spelare, som skötte det gamla Padelförbundet, och en annan i Aix-en-Provence med Jean-Marc Lenoir, en av de första som trodde på potentialen med padel i Frankrike."
Varför utvecklade du padel inom klubben?
"På den tiden var jag sportrepresentant för varumärket Reebok och jag träffade Sebastian Bozzi (tidigare professionell rugbyspelare i Top 14 och argentinsk landskamp), som blev en vän. Han berättade att han ville starta ett byggföretag för padelbanor i Argentina, där sporten redan var väldigt populär. Han föreslog att jag skulle prova padel på en tillfällig domstol installerad i hamnen i Saint-Cyprien. Jag åkte dit med tre vänner och vi tyckte direkt att det var jättebra. Det var detta som fick oss, tillsammans med Alain Henry (min före detta svåger), att installera vår första padelbana på klubben. Vurmen var omedelbar. Vi tog sedan in spanska spelare för en utställning, och letade efter märken för att utveckla racketar, eftersom padel fanns ännu inte i Frankrike. "
Vilken utveckling har skett sedan 2012? Några kommande projekt?
"Efter öppnandet av den första banan var entusiasmen sådan att vi bytte ut en tennisbana med två nya padelbanor och sedan andra. Detta gjorde att vi kunde attrahera utövare från alla idrottsbakgrunder. idag har vi 10 domstolar, inklusive 6 täckta. "
Sedan 2012, mer än 1,5 miljoner euro har investerats i infrastruktur.
"Det är vi begränsat av utrymme, så inga expansionsplaner. Vårt mål nu är attförbättra kvaliteten på mottagningen : catering, omklädningsrum, tjänster runt praktiken.”
Hur organiserar du storskaliga evenemang?
”Med Alain Henry har vi var och en vår egen erfarenhet och gemensam utbildning. Vi började med små turneringar, sedan omgav vi oss med specialister inom kommunikation, press, cateringEtc. Det hände oss förbereda 1500 måltider på en enda helg. Detta kräver betydande logistik: köksteam, service... Utbildning krävs, men framför allt av erfarenhet. "
Erbjuder klubben andra tjänster?
"I ett år har vi tillhandahållit en Mötesrum för företagare som vill samarbeta. Parallellt erbjuds också Padel, för den som önskar.”
COVID: Svårighet eller Boost?
"Vi hade tur. Tack vare vår öppna strukturer och till vår utomhusbanor, kunde vi fortsätta välkomna allmänheten. Våra inomhusbanor har elektriska rullgardinerdärför anses inte omfattas under pandemin. Till slut fick vi till och med en form av befordran: lagsporter som rugby eller fotboll är förbjudna, kom deras utövare för att upptäcka padel.”
Vill du välkomna fler professionella spelare?
"Nej, det är det inte inte vårt mål, inte heller vår filosofi. Vi vill följa med alla som vill utvecklas i padel, oavsett nivå.”
Vad är din syn på utvecklingen av padel i Frankrike?
"Jag tycker att den nuvarande strategin är en copy-paste av tennismodellen, eller de här är två väldigt olika sporter, med distinkta värden och DNA. Idag är kommunikationen fortfarande alltför fokuserad på eliten och konkurrensen, vilket bara representerar 20 % av utövarna. Den östra avgörande för att utveckla dam- och juniorpadel, fritid och främja spelet som helhet. "
Ska vi följa den spanska modellen?
"Jag tror inte inte för att härma den spanska modellen i Frankrike, särskilt av skäl ekonomiskt och klimatmässigt. I Spanien är domstolarna ofta utomhusdärför billigare att bygga och underhålla. Detta har gjort att padel har blivit mer demokratisk. I Frankrike är det för kallt för att leka ute året runt, så man måste bygga inomhuskonstruktioner, mycket dyrare. Och den markkostnaderna är höga. Så det tycker jag den spanska modellen kan inte överföras som den är. "
Din största stolthet under alla dessa år?
– Det jag är mest stolt över är det vi har varit trogna vår vision: att utbilda utövare. med Alain, vi är fortfarande passionerade av det vi gör. Vi har behållit njutningen av början, L 'fritidsanda, och särskilt, passionen, som är motorn i allt.”