Grundaren av Tennis Magazine och far till Antoine och Louis Couvercelle, som står i spetsen för Stor Padel Merignac, Jean Couvercelle, gick till mikrofonen av Padel Magazine under Greenweez Paris Premier Padel Major att svara på våra frågor.

"Jag hade aldrig föreställt mig att det skulle sluta med en turnering på Roland-Garros"

Padel Magazine : Du kom in i padel, både på marken och som investerare. Hur kom detta äventyr till?

Jean Couvercelle "Det är på två punkter. För först i Tennis Magazine gav jag genast en liten plats till padel och särskilt tack till dig (Franck Binisti). Jag blev omedelbart förförd av denna sport som jag fick chansen att upptäcka i Spanien med familjen. Och dessutom var det där som idén föddes att en dag skapa en klubb som blev den stora Padel från Merignac.

Jag skulle till och med säga att vi var föregångare i det här fallet eftersom vi var värd för en speciell anteckningsbok, som hette " Padel Magazine ”, inom Tennis Magazine, i mitten av tidningen. Det var 16 sidor tror jag, och det fanns verkligen mycket att läsa. Det var en tid som vi fixade för läsarna och en tid för framtiden.

Det var en riktig innovation eftersom jag trodde mycket på framtiden för den här sporten, även om den då inte var särskilt välkänd. Dessutom, inom själva tidningen, var inte alla särskilt övertygade om nyttan av att utveckla denna sport.

Varje månad fanns det en del reserverad för padel, och för att säga er, jag trodde inte då att det skulle sluta med en turnering här på Roland-Garros med denna internationella dimension.

Alla som följt Tennis Magazine troget vet att vi är öppna för padel väldigt tidigt. Det var en form av fräckhet, men som idag belönas. Även om det är i efterhand så är jag väldigt glad. 

Som vi har en klubb av padel Dessutom är vi särskilt stolta över att ha skapat dessa två saker samtidigt. »

"De padel är en del av den stora tennisfamiljen”

Padel Magazine : Idag är du inte längre kopplad till Tennis Magazine, men säger du inte ibland till dig själv att det är synd att de inte förnyade detta "förtroende" gentemot padel ?

Jean : "Ja, det är synd för idag padel är en del av den stora tennisfamiljen. Det är integrerat i det franska tennisförbundet, så i alla avseenden är det synd.

I många tennisklubbar idag, domstolar padel är installerade och jag tror att detta kommer att göras mer och mer. Så därför, förutom de privata klubbarna som har det väldigt bra, skulle jag säga att det idag är en del av den här familjen. de padel har sin plats (i den här familjen) och kommer att ha den mer och mer tror jag. »

Ursprunget till lanseringen av "Tennis Magazine" (1976)

Padel Magazine : Berätta lite om början av Tennis Magazine. Hur kom du igång med den här tidningen som finns i mångas hjärtan?

Jean : ”Det var också vågat på den tiden, eftersom vi började från en tom sida. Att skapa en tidning innebär att man måste föreställa sig allt innehåll, alla avsnitt för att försöka uppfylla förväntningarna hos de som var tennisintresserade på den tiden. Det var mycket folk och det var en växande sport, lite som padel idag.

Jag tog risker på den tiden, jag var relativt ung och jag sa till mig själv "jag går för det". På den tiden arbetade jag för France Soir, som var en stor dagstidning, den största i Frankrike. Jag lämnade den här tidningen för att skapa Tennis Magazine eftersom jag ville göra det på egen hand och inte göra det utöver något annat.

Det var mycket ångest att veta om det skulle uppfylla förväntningarna hos de som delade en smak för tennis som jag. Och lyckligtvis tror jag att vi siktade precis så mycket att de som gillade det kunde träffas och hitta alla svar de kunde förvänta sig. »

"Varje månad fick vi läsare, varje år tog vi marknadsandelar"

Padel Magazine : Hur kan du med några få ord beskriva detta äventyr? Det var upp- och nedgångar antar jag?

Jean : ”Nej, det var bara tillväxt, men som sagt, det var väldigt svårt eftersom vi var på en marknad som redan ockuperades av en annan tidning: Tennis de France, en tidning som tillhörde förbundets ordförande, så det var väldigt komplicerat jämfört med den där.

Vi spelade vårt kort, och de som hjälpte oss var läsarna eftersom de direkt gick med i tidningen. Följaktligen tillät det oss att växa: varje månad fick vi läsare, varje år tog vi marknadsandelar.

Det blev verkligen inget dopp. Det var toppar beroende på resultaten, med Davis Cup till exempel. Och det tills tennisen minskade en aning. Från det ögonblick som tennisen minskade tappade uppenbarligen tidningen också några läsare. Dessutom är detta en del av en tid då den skrivna pressen inte nödvändigtvis är som bäst, även om det alltid finns plats för papperspressen. Jag är säker på det.

Vi har utvecklats under dessa 40 år i innehållet, i presentationen av ämnen, det är normalt. Men framför allt fanns det enorma stunder av njutning och passion som delades med dem som följde med oss: läsarna, partnerna och spelarna, tennisspelarna förstås. »

Se hela videointervjun här:

Nasser Hoverini

Passionerad om fotboll upptäckte jag padel år 2019. Sedan dess har det varit galen kärlek med den här sporten till den grad att överge min favoritsport.