Den franska 2015- och 2016-padelmästaren Jérémy Scatena ser tillbaka på sin början av året, säkert den viktigaste i sin karriär med en lovande start i Spanien med sin spanska partner Closa.

Du börjar ett visst år ...

Det är sant ... Sedan april 2016 har jag varit i Spanien för att genomföra ett projekt som varit mitt hjärta i flera år: ”Living Padel ". 2017 är det första träningsåret som jag kommer att kunna göra helt ... med hopp om att ta mig till topp 30 på den katalanska banan, mitt huvudmål.

Den professionella paddla, kräver det uppoffringar?

Den professionella och amatör / pro-padeln är redan i en konfiguration av personliga krav. För att nå den höga nivån måste du fokusera på den fysiska delen och inte bli skadad. Jag gör allt från näring till återhämtning. Jag hör ibland att padeln är en sport som inte är så fysisk ... Men på min nivå av semi-professional är det nödvändigt att uppfylla kraven från toppidrottare. Att begränsa riskerna med detta nya sätt att leva är också mycket arbete.

Vad sägs om din ambition i Frankrike?

Frankrikes mästerskap kommer också att vara ett mycket viktigt mål med särskilt lovande unga par som Blanqué / Bergeron.

I Frankrike ser vi många förändringar, par bildas, andra letar efter varandra. Men för tillfället, Robin Haziza och jag, är det slut. Vi vann mycket tillsammans. Vi hade några fantastiska tider. Det var därför processen tog lång tid att uppnå vår separering. Det är tio år sedan jag spelade med Robin men tyvärr har glädjen att spela försvunnit lite. Det är dags för mig att hitta andra mål i Frankrike.

Vad är de exakt? Har du en partner för detta år?

Separationen med Robin har också kommit, jag måste erkänna, en riktig kross med min nya partner Jeremy Ritz. Vi genomförde 4-turneringar tillsammans i Spanien och det blev mer och mer uppenbart. Han är en spelare som har kommit starkt i ett år och sätter sin partner under bra spelförhållanden.

Tävlingen ser hård ut i Frankrike, det finns fler och fler spelare. För att stanna i toppen måste vi arbeta och det är vad jag försöker göra i Spanien.

Dina fans och dig?

Jag kommer naturligtvis att dela mina resultat, försöka följa mina nyheter till fler om de vill. Jag förbereder också en kolumn på Padel Mycket speciell tidning, som blandar teknik, taktik, mentalitet och jag är säker på att kommer att hjälpa många padelentusiaster. Kort sagt, tanken är att dela allt jag kan lära mig i Spanien med padelvärlden. Vi får se ... Jag säger mer snart.

Ditt padelprogram i år?

Jag kommer att delta i alla katalanska turneringar med min partner Guille Closa sa metronomen. Denna krets har en mycket hög nivå, den är den andra kretsen bakom WPT (World Padel Tour). Jag tror att jag kommer att spela några franska turneringar mellan 4 och 6 eftersom nivån är riktigt bättre. Jag kommer också att göra några WPT-etapper men det är inte mitt huvudmål för i år eftersom min nuvarande spelnivå inte tillåter mig att tävla.

Vad ger Spanien dig? Vad har du lärt dig sedan du var där?

Spanien för Padel, det är som Bordeaux eller Bourgogne för vin, det är det bästa. De bästa tränarna, ett stort antal spelare på mycket bra nivå, erfarenhet av padel i träning, teknik men också i spel taktik. Om jag bara hade en poäng att lyfta fram skulle det vara detta- detta.

Vad kan göras i Spanien för att anpassa det i Frankrike?

Det som är mycket slående är kvaliteten på idrottsanläggningar med klubbar ofta med ett gym, en pool och till och med ett spa. Jag tror att detta gör padelklubbarna mycket mer attraktiva.

Intervju av Franck Binisti

Franck Binisti

Franck Binisti upptäcker padellen på Pyramid Club i 2009 i Paris-regionen. Sedan dess är padel en del av hans liv. Du ser honom ofta på turné i Frankrike genom att täcka de stora franska paddelevenemangen.