Under detta Greenweez Paris Major 2023, fick vi chansen att prata med fenomenet Jon Sanz. Vid mikrofonen av Padel Magazine infödingen i Pamplona talade om sin början i padel men också på hans äventyr med världsettan Alejandro Galan samt hans relation med sin nuvarande partner Jorge "Coki" Nieto.

"Från en ung ålder ville jag bli en professionell spelare"

”Jag började spela padel med mina föräldrar. Jag var 10 år och spelade fotboll men jag såg att jag hade bra färdigheter. Min pappa sa till mig att jag inte var dålig. Så jag började träna mer och mer och anmäla mig till tävlingar. Jag älskade det och fick snabbt den här önskan att bli en professionell spelare.”

"Det var min mamma som startade padel i familjen. Sedan min pappa, men han spelade väldigt dåligt (skratt). Jag följde efter med dem men min nivå var minst sagt låg. Det var när jag började träna som min nivå utvecklades i en positiv riktning.”

"Jag tror att det inte finns någon tid när du tror att du har nivån för att göra något inom en sport. Jag tror att saker händer när de händer. Du jobbar hårt, din nivå ökar men du är inte medveten om hur du utvecklas. Jag talar åtminstone för mig själv, det var jag inte medveten om. Men när jag var 18 kunde jag fortfarande se en förändring eftersom jag spelade på den professionella kretsen och jag började vinna matcher.”

"På spåret övergår jag mig själv"

"Jag har beaucoup bytte partner eftersom det då var normalt att inte ha en fast partner. Jag tror inte att jag är en komplicerad kille för min partner på banan. Jag blir ofta arg på mig själv och min lagkamrat kanske inte gillar det, men jag anser mig inte vara en dålig partner.”

"På banan övergår jag mig själv eftersom jag känner saker på 20×10 som jag inte nödvändigtvis kommer att känna mig utanför och det är det som gör att jag kan släppa så mycket energi."

"Jag tror att jag är en ny spelare"

"Jag håller helt med om det, det finns verkligen ett före och ett efter Alejandro Galan. Att spela tillsammans med en nummer 1 gör att du lär dig många saker. Tack vare hans stöd lyckades vi vinna några matcher och det är det som ger dig självförtroende.”

"Jag tror att jag har blivit en ny spelare sedan mitt samarbete med Ale. Redan innan jag gick ihop med honom, när jag var med Coki eller Javi Garrido, hade jag uppnått några bra resultat, men det är sant att jag tog ett stort steg framåt genom att gå ihop med Ale, och det märks tydligen.”

"Coki får mig att spela utan press"

”Jag skulle säga att Coki har ett spel som är ganska likt mitt. Vi har bra fysiska förmågor, vi springer mycket på banan. När jag var yngre älskade jag hans spelstil och visste alltid att vi kunde skapa ett bra lag. Och jag tror inte att jag hade fel."

”För tillfället tror jag inte att vi med Coki kan bli nummer 1 eftersom det finns många par bättre än oss. Han får mig att spela utan någon press eftersom han är en väldigt bra försvarsspelare och det hjälper mig mycket så att jag kan släppa taget och göra mina skott."

”Jag tror att jag saknar lite erfarenhet men framför allt måste jag jobba på mitt sinne för att kunna vara mer beslutsam vid rätt tidpunkt, det är vad de bäst rankade spelarna vet hur man gör."

MADRID SPANIEN 20 JULI Madrid Premier Padel 2023 på Madrid Arena den 20 juli 2023 i Madrid Spanien Foto av Silvestre SzpylmaKvalitet Sport Bilder Madrid Premier Padel

Par som håller mindre

"Jag tror att vi är i en era där prispengar är viktigare, det finns också fler turneringar, så mer resor och det lägger till mer stress eftersom spelarna spenderar mer tid tillsammans. Jag skulle säga att det är en av anledningarna till att par håller mindre än tidigare eftersom det är svårare för dem."

"Jag skulle vilja avsluta den här säsongen tillsammans med Coki men även fortsätta nästa år med honom, om inte Galan ringer mig. För att vara ärlig mot dig, om det skulle hända skulle jag tänka ordentligt på det."

Sebastien Carrasco

Framtida naturläkare och brinner för padel, Seb är hälso-/mat-herren för Padel Magazine. Han jonglerar mellan pala, quinoa och eteriska oljor. Sedan snart två år tillbaka har han tagit itu med nyheten om den lilla gula bollen med samma passion.