En lång ung kvinna på nästan 30 år, Kateryna Yegoreychenko verkar redan ha haft flera liv. Denne ukrainare har bott i tre länder och spelat tre tävlingssporter: tennis, strandtennis och padel. Idag var hon flykting i Barcelona och hon var tvungen att fly från Ukraina i krig, men fortsätter att skämma bort sina passioner, som en sann sportambassadör för sitt martyrland.

Tio läkare säger till henne att hon aldrig kommer att kunna spela tennis igen

Padel Magazine : Kan du presentera dig själv och berätta om din idrottskarriär?

Kateryna Yegoreychenko: Jag heter Kateryna! Jag är nästan 30 år gammal. Jag har bott i tre länder (Ukraina, USA och Spanien). Jag har flyttat åtta gånger i mitt liv, men jag gillar det. Jag har rest till över 20 länder skulle jag säga. Jag ser mig själv som en mycket lycklig person, eftersom jag har kunnat träffa otroliga människor över hela världen, och jag fortsätter att upptäcka dem varje dag. Jag beskrivs ofta som en go-getter, alltid positiv. Jag gillar att resa, le och entusiasmera. 

Jag har spelat tennis sedan jag var 6 år gammal. När jag var 15 fick jag chansen att träna i USA. Det var en möjlighet som jag tog. Men vid 16 och ett halvt kom jag tillbaka med kryckor. Tio läkare sa till mig att jag aldrig skulle kunna spela tennis igen. Jag bestämde mig för att operera mig och se. Lyckligtvis, nio månader senare, kunde jag återvända till tennisbanorna. Jag deltog i några turneringar, och jag fick ett erbjudande om att studera vid ett amerikanskt universitet med ett fullt stipendium för att spela tennis. Efter examen började jag jobba på marknadsföringsföretag, samtidigt som jag tränade tennis.

Kateryna spelar oftast padel med män.

fly från kriget

PM: Kriget tvingade dig att fly från ditt land. Vad hände och hur hittade du en fristad?

KY: När kriget började var allt jag tänkte på att få min familj i säkerhet så snabbt som möjligt! Det var fyra sömnlösa nätter, väldigt kallt, massor av galna saker på vägen, men vi tog oss till den polska gränsen. Jag tillbringade tio dagar i Warszawa och arbetade och arbetade som volontär, samtidigt som jag funderade ut vart jag skulle gå härnäst. Jag fann nåd i tennis och en fantastisk spansk organisation – utbildad, vilket gjorde att jag kunde upptäcka tennisakademin RCTB, i Barcelona. De erbjöd sig att träna min syster, samt 12 ukrainska barn, vilket är helt fantastiskt. Denna akademi hjälper dem att uppfylla sig själva som tennisspelare och som människor i allmänhet.

En av huvudtränarna, Mark, hade idén att hjälpa ukrainarna, och det på många sätt. De skickade bussar till den ukrainska gränsen och plockade upp hundratals människor samtidigt som de skickade all nödvändig medicinsk hjälp, mat och annan hjälp. Jag hade faktiskt väldigt tur! Tack vare denna organisation träffade vi en exceptionell familj som välkomnade oss och fortfarande stöttar oss. De behandlar oss som familj, och det är fantastiskt hur snälla och omtänksamma de är! Faktum är att de är våra skyddsänglar!

PM: Hoppas du att återvända till Ukraina? Hur ser du på framtiden?

KY: Jag hoppas att jag får möjlighet att återvända hem säkert, särskilt för min familj. Jag hoppas att min familj i Ukraina kan vara helt säker och inte behöva spendera en timme eller två om dagen på internet för att se till att alla är okej. Jag vill kunna bo i en stad där sirenerna inte låter och känns trygga där. Jag vill resa över hela mitt land som jag tyckte om att göra. Jag vill att människor runt omkring mig ska vara glada och inte frukta det värsta i varje ögonblick.

Alla ukrainare du pratar med just nu kommer att berätta att deras framtid bara är två dagar bort. Även om du har ett syfte med livet är det nästan omöjligt att planera för mer än en vecka. Detta är också mitt fall. Jag har några mål jag vill uppnå, men definitivt ingen långsiktig plan.

Nummer 1 av padel i Ukraina

PM: I Ukraina spelade du padel och du var nummer 1? Hur gick det ? Spelar du fortfarande? Försöker du spela i Spanien?

KY: Absolut, jag älskar den här sporten! Det har varit en stor utmaning för mig sedan början, och jag har fortfarande så mycket att lära. När jag kom tillbaka från USA var det väldigt få klubbar padel i Ukraina. Jag var i stort sett den enda tjejen som lekte, så jag började leka med killar. Sedan började fler och fler spela, men jag spelade mot killar tre till fyra gånger i veckan, så jag blev bättre. Killarna lekte inte med mig som med en tjej, de slog på samma sätt: det är inte särskilt gentlemannamässigt, men sport är sport. Ett år senare var jag nummer 1 i Ukraina i damrankingen och nummer 9 i herrrankingen. Jag fick leka med män, för med tjejer hade jag tråkigt.

Spela kl padel, det var nästan det första jag gjorde när jag kom till Spanien. Det var nästan en dröm. Och även här spelar jag bara med män. Jag spelar inte proffs just nu, eftersom jag är fokuserad på mitt mål att nå topp 100 i strandtennis. Jag är för närvarande 117e, så väldigt nära mitt mål. Under tiden har jag vunnit två turneringar av padel blandad. Jag skulle verkligen vilja hitta en partner på min nivå och försöka spela mot tjejerna på hög nivå.

De 100 bästa inom strandtennis i sikte

PM: Du är också strandtennismästare. Varför började du med den här sporten?

KY: Beachtennis är en sport som jag upptäckte i Miami när jag bodde där. Jag var väldigt intresserad av den här sporten till den grad att jag blev kär i den. Det kan tyckas enklare, men spring på sanden i några timmar och kör spurter, så pratar vi om det. Först spelade jag bara för skojs skull, och sedan blev jag topp 20 på den avancerade världsrankingen. Jag spelade sedan några proffsturneringar och såg att jag hade alla chanser att spela bra. Men livet fick mig att åka tillbaka till Ukraina.

Jag träffade sedan extraordinära människor, som började arbeta med spridningen av strandtennis i Ukraina, där en federation skapades. Jag blev sedan förbundstränare. Idag har vi en exceptionell grupp strandtennisspelare.

Före kriget hade jag och min strandtennispartner redan planerat att spela turneringar och se vad vi kunde göra.

När kriget började var jag och min strandtennispartner i Europa, där majoriteten av turneringarna hålls. Vi har bestämt oss för att slå färg på vårt land genom att tävla under ukrainsk flagg, för att fortsätta att påminna världen om att vi verkligen behöver hjälp och stöd! Utan hela världens hjälp vid den här tiden skulle det vara väldigt svårt! Det är därför vi är så tacksamma för alla som hjälper oss på något sätt!

jerome arnoux journalist

Efter 40 års tennis faller Jérôme i potten padel 2018. Sedan dess tänker han på det varje morgon medan han rakar ... men rakar aldrig pala i handen! Journalist i Alsace, han har ingen annan ambition än att dela sin passion med dig, oavsett om du talar franska, italienska, spanska eller engelska.

Tags