Djupa döva, Kevin Farhang, brinner för badminton och padel. Han ger oss sitt intryck av dessa två sporter.

Vi hade chansen att intervjua Kevin farhang tennis Padel Sun Club. Detta djupa döva, 43 år gammal, är ett absolut badminton-fan som nyligen upptäckte padel. Han berättar om särdragen i dessa två sporter för döva som han och berättar sin historia.

En multisportentusiast!

Jag är djupt döv och har alltid gjort en hel del sport från barndomen. Jag skulle till och med säga att jag föddes för sporten! Fotboll, futsal, snowboard, basket, simning, tennis, badminton, löpning, cykling, volleyboll, bordtennis, Water-Bike Challenge för prinsessan av Charlene av Monaco Foundation ... Jag tränade alla dessa sporter som en fritidsaktivitet eller tävling med döva och hörande personer.

En speciell attraktion för badminton

Sedan 2017 är min huvudsport badminton som jag tränar på Club Monaco Badminton. Tack vare Sylvie Bertand, som är ordförande för klubben och president för Monegasque Badminton Federation, kunde jag representera Monaco vid Deaf Badminton-tävlingar som anordnades av franska Handisport Federation (FFH). Hon förstod verkligen vikten för mig att delta i specifika tävlingar anpassade efter mitt handikapp och för att hon anslöt klubben till FFH genom att skapa en handikappsportavdelning och jag skulle verkligen vilja tacka henne för det.

Döva tävlingar, men inte bara

Sedan 2017 har Monaco alltid varit representerad i döva badmintontävlingar, i synnerhet vid franska mästerskapen och franska cupen (i singlar, herr dubbel, blandat dubbel) med bra platser som finalister, alltid pallplatser med medaljer. guld, silver och brons, och mest av allt underbara minnen.

Franska badmintonförbundet som tog över i år för att organisera döva badmintontävlingar och det är därför inte längre nödvändigt att vara ansluten till FFH, men jag ville verkligen tacka Sylvie Bertand för att göra detta projekt möjligt med skapandet av Handisport-avsnittet, en första i Monaco.

Nyligen har jag också gjort tävlingar med hörande personer: Jag är en del av Interclub Monaco Badminton-laget i singlar och jag har gjort tre A'Roca-turneringar i seniorkategorin hemma där jag var finalist i dubbel, en gång en semifinalist i singel och en gång en finalist i singel. Jag kan inte höra någonting alls, jag måste ständigt kompensera visuellt för att jag inte kan höra ratten komma eller det ljud som det ger för att veta vilken effekt som används (snurra, lyfta eller skära), eller om strejken är kraftfull eller mjuk.

Padelen i början av borttagningen

Jag upptäckte padel tack vare butiken som säljer padelutrustning på Monacos strandpromenad Honoré II och som öppnade för ungefär ett år sedan.

Men jag började bara spela padel sedan trängseln slutade eftersom min badmintonklubb ännu inte har öppnat igen och Jag vill spela sport dagligen. Så jag upptäckte sedan början av juli på Tennis Padel Soleil där jag kommer att träna mycket regelbundet och ta lektioner för att gå framåt och nå en bra nivå. Padel verkar kul eftersom den är lite oändlig, bollen studsar av glaset och den fortsätter att spela, inte som tennis eller badminton. Du måste behärska en viss teknik för att kunna sätta dina motståndare i svårigheter.

Padel, en hörsport

Jag känner inget ljud eller vibrationer på mattan / sanden. Så det är som badminton, det är svårt att veta om motståndaren slår platt eller med snurr, så Jag måste titta systematiskt på motståndarens rackets position, men det är inte lätt. I hörnen är det svårt att veta om bollen först träffar marken eller glaset / gallret eller båda samtidigt. Det är komplicerat för mig, som inte kan höra detta ljud att veta om det är fel eller inte, och ibland har jag fel! Padel är en sport gjord för hörande människor, den är mer auditiv än visuell.

Padel eller badminton?

Min favoritsport har varit badminton i 3 år nu. Jag har alltid älskat tennis även om det har gått över 22 år sedan jag spelade det. Jag vill spela om problemet är att jag inte har en döv partner på min nivå i Monaco, i Alpes-Maritimes

Padel är en hobby för mig och jag utnyttjar denna period för att spela padel intensivt. Men jag föredrar badminton i singlar eftersom jag inte är en fan av att spela dubbel, vilket är obligatoriskt i padel.

Men padel är en mer tillgänglig sport. I badminton kan fjärrkontrollen överstiga 400 km / h under en smash! MOT'är en krävande sport med stora energiförbrukningar, en badmintonmatch är ungefär fem gånger mer intensiv än en tennismatch!

En önskan att göra padell-tävlingar

Mitt mål är att spela med döva i padel som jag gjorde för badminton för tävlingar och för andra sporter eftersom vi har vår egen kommunikation med händerna på teckenspråk mellan oss under dessa evenemang, Jag är mer bekväm mellan döva, de är två olika världar.

För att skapa ett dövmästerskap måste en döv kunna prata om projektet med antingen FFT: s president eller FFH och därmed lyckas skapa döva padeltävlingar som redan finns i andra sporter (badminton, futsal, fotboll, petanque ... .etc). FFT och FFH måste därför arbeta tillsammans för att få detta på plats.

Padel är en mycket ny idrott för döva i Frankrike men jag hoppas att dessa specifika tävlingar kommer att se dagens ljus 2022. Och om det fungerar bra kan det också finnas Deaflympics (olympiska spel för döva), 'Europa, världscupar etc ...

Jag är 43 år, varför inte en dag bli en tränare för andra döva att lära dem vad jag själv har lärt mig?!

Träning med Zeus

Min padellärare är elittränaren Zeus Serrano Sanchez. Han är en spansk tränare som växte upp och spelade med de bästa proffs i världen som Paquito Navarro. Med Zeus pratar vi inte mycket, han visar mig tekniken på ett mycket enkelt sätt med händerna och vi förstår varandra perfekt. Jag utvecklas väldigt snabbt med honom, han är en otrolig lärare som lär ut sina hemligheter för positioner / taktik / tekniker så att jag kan förstå allt på en gång med honom.

Jag spelar med honom i min klubb, Tennis Padel Sön sedan juli 2020. Jag ser många förbättringar i mitt spel med allt som Zeus lärde mig och han säger att jag utvecklas i turboläge eftersom han bara har gett mig 10 individuella lektioner eller grupplektioner i en månad.

Kevin Farhang och zeus tennis padel sun lärare semi inomhus domstol

Federico Chingotto imponerade

Innan jag kom till klubben spelade jag padel med döva spelare med min tennisteknik, även om det faktiskt är väldigt annorlunda. Till och med pro Tour-stjärnan Federico Chingotto blev förvånad över att se mig spela så här efter bara 10 lektioner. Han berättade för mig att jag spelade bra mot honom: vi gjorde en liten diagonal tillsammans under en lektion som han gav mig i början av augusti. Är det Zeus måste vara en bra tränare!

Mitt mål är inte att spela på hög nivå utan att veta hur man spelar på en bra nivå för framtida döva padeltävlingar och även om jag är gammal med mina 43 år deltar jag fortfarande i tävlingarna i seniorkategorin i badminton och fotboll och inte som veteran, jag har bra uthållighet!

Letar efter en partner!

Jag ringer, jag letar efter en padelpartner som är döv, hörselskadad eller till och med väldigt lite hörselskadad (minsta förlust på 55 decibel på audiogrammet för det bättre örat) för att kunna delta i döva tävlingar med mig. Jag är djupt döv, jag kan teckenspråk och kan läsa läppar också!

Xan är ett padelfläkt. Men också rugby! Och hans inlägg är lika punchiga. Fysisk tränare för flera padelspelare, han hittar atypiska inlägg eller hanterar aktuella ämnen. Det ger dig också några tips för att utveckla din kroppsbyggnad för padel. Det är uppenbart att han lägger sin stötande stil som på padelfältet!