Ksenia Sharifova är inte en spelare välkänd för allmänheten och ändå hittar vi henne mer och mer på finalborden i Premier Padel. Denna spelare har också en egenhet: hon är den enda ryska spelaren som finns på banan.

Upptäcktes förra året av allmänheten, nu lagkamrat till Lucia Martinez kom till vår mikrofon efter hennes åttondelsförlust mot Gemma triay et Claudia Fernandez. Hon berättar sin historia för oss.

Hennes nya liv som spelare padel

Jag brukade vara en tennisspelare och jag slutade. Nu när jag är en spelare padel, jag är verkligen tacksam över att ha i det här livet.

Sättet på vilket Premier Padel organiserar turneringarna är riktigt bra. Det är magnifikt, som vi kan se på banan här, det är mycket folk där, tittar på matcherna, organisationen är bra. Vi har väldigt roligt när vi spelar den här typen av turneringar.

Bordeaux kan lätt vara en P1. Sättet det är organiserat på är riktigt bra. Vi gillar verkligen det här stället.

Den enda ryska spelaren på banan

Att vara den enda ryska spelaren på turnén är en väldigt stark känsla. Jag vet att det finns många människor i Ryssland som tittar på mig, som känner mig. De ringer mig ofta, de frågar mig om mina erfarenheter. Jag pratar mycket med lagledare i Ryssland.

Jag försöker utveckla padel i Ryssland så jag känner verkligen att det är ett jobb att vara den första från mitt land och jag hoppas att vi en dag kommer att ha fler ryska spelare på turnén.

Till slut, Jag känner mig lite speciell eftersom det finns så många spanjorer, argentinare, italienare, fransmän och jag är den enda. Det är därför jag känner mig speciell och därför anser jag det vara ett jobb eftersom Jag har en känsla av att jag måste hjälpa mitt land att utvecklas padel.

Bordeaux P2 Ksenia Sharifova

Le padel i Ryssland

Le padel har funnits i Ryssland i flera år och det finns många nya klubbar, med massor av banor. Befolkningen uppskattar mycket padel. Jag tycker dock att det fortfarande saknas träning.

Det finns fortfarande ganska många tränare som ger lektioner, många av dem åker till Spanien för att lära sig hur man undervisar människor i Ryssland.

Det växer väldigt snabbt. Många spelar, det finns många banor som fylls snabbt. Det är mycket folk som spelar i Moskva, St Petersburg och norra Ryssland.

Det är en jättebra klubb som har bildats, som ligger mitt i ett köpcentrum. Det är riktigt bra eftersom det är många som är där, som handlar och sedan hör de padel så de kommer för att se. Så de anmäler sig, de kommer och provar. Det är ett bra sätt att introducera människor och en bra metod marknadsföring.

Bristen på ryska spelare internationellt

Sporten är fortfarande ung i landet. Många före detta tennisproffs förstår fortfarande inte hur de kan tjäna pengar på tennis. padel. Det är svårt att försörja sig i Ryssland och de skulle behöva flytta till Spanien.

Få spelare är villiga att lämna allt bakom sig och bara åka och träna i Spanien. De skulle behöva börja om från början, lära sig grunderna och tekniken.

Så ja, det finns några tränare i Ryssland som undervisar padel för människor men de behöver fortfarande tid. Det är ett trevligt lag som har satts upp, med före detta tennisspelare. Problemet, är att de fortfarande spelar tennis på banan.

Jag följer dem, jag ser deras matcher, jag ser deras träning och de förbättras mycket snabbt. Jag tror att vi kan skapa ett riktigt bra lag, med många stora smashers.

Hans möte med padel

Det är en väldigt cool historia, faktiskt. jag jobbade som receptionist på min tennisklubb. Ibland spelade jag tennis för skojs skull. Det var en tränare, Marco Lucas, och han såg mig spela tennis och han sa till mig, "Åh, du vet hur man spelar tennis” och jag sa till honom att jag var en före detta professionell tennisspelare.

Han föreslog att jag skulle spela padel och jag sa nej. Jag hade redan spelat padel innan och jag förstod inte hur jag skulle vända, hur jag skulle försvara fönstret. Det var för komplicerat för mig, det gjorde mig helt galen. Han berättade för mig : "låt mig träna dig i en månad och jag ska lära dig hur man spelar". Han berättade för mig att med min bakgrund i tennis, min fysik, kunde jag lära mig väldigt snabbt och tjäna mer pengar med padel än med mitt jobb som receptionist.

Hans debut i tävlingen

Jag sa till honom att han gjorde narr av mig... men efter två eller tre träningspass visade han mig allt och jag var stolt över mig själv eftersom jag kunde försvara mig. Efter en månad spelade jag min första nationella turnering i Valencia. Jag kände, återigen, detta adrenalinet, Denna rusa att spela i en turnering, när du tävlar.

Jag sa till honom att det var det jag ville, att jag saknade det mycket. Sedan dess började jag träna mer och mer. Jag slutade mitt jobb, min tränare hjälpte mig med sponsorer så att jag kunde betala för träning och resor.

I början var det komplicerat eftersom jag inte kunde delta i turneringarna, jag hade inga poäng. Jag hade tur eftersom Valencias förbund tillät mig att ha jokertecken för World Padel Tour. Från det ögonblicket kunde jag vinna mina första matcher och tjäna mina första poäng.

Jag gjorde previas i månader, jag kunde inte byta till previas. Sedan lyckades jag ta mig in och blev där länge. Det har varit en lång resa, förra året var jag fortfarande i kvalet. Det här året, Jag har turen att spela med Lucia Martinez och jag kan vara bland de 16 bästa i världsparen.

Lucia Martinez Ksenia Shafirova Bordeaux P2

Amsterdam, uppenbarelsen

Jag gjorde en intervju för två månader sedan och personen frågade mig mitt bästa ögonblick, det där jag kände mest känslor och jag berättade för honom pratade om detta ögonblick i Amsterdam. Innan vi spelade den här matchen hade vi väldigt komplicerade matcher i kvalet, med matcher i tre set.

Vi kom fram till bordet vända mot till Alayeto-tvillingarna och vi sa till oss själva att vi måste dra nytta av detta ögonblick. Men under första set kände vi att vi kunde vinna. Ibland, du går in i fältet och säger till dig själv att vad du än gör så kommer det att fungera. Vi hade den här känslan och vi sa till oss själva: "låt oss slåss".

När vi vann, i tre set, var det galet. Det var en så otrolig känsla. När vi kom tillbaka till hotellet lade vi oss ner och upprepade för oss själva: "Vad gjorde vi just?". Vi hade precis haft den bästa matchen i vårt liv.

Marta [Borrero] är en spelare av padel sedan hon var väldigt ung och hon fortsatte att upprepa: "Jag kan inte fatta att vi slog tvillingarna". Det är som att jag slog Maria Sharapova eller Serena Williams. För Marta var det ett otroligt ögonblick i hennes liv.

De många resorna runt om i världen

Att ha varit tennisspelare tidigare får mig att tro att det här schemat inte är ett problem för mig. Tidigare spelade jag turneringar över hela världen, långt hemifrån. Det är svårt ibland ekonomiskt, särskilt i Sydamerika där biljetter är mycket dyra. Men jag tycker att prispengar sur le Premier Padel är bra, vilket gör att vi kan betala för våra biljetter. Sponsorer hjälper oss också mycket.

Jag tycker inte att det är svårt att resa men jag tror det är komplicerat när spelarna inte kommer överens eftersom man måste tänka så mycket på tiden med samma person. I Sydamerika fanns det tillfällen då vissa lag var trötta på att alltid vara tillsammans.

Efter Sydamerika, vissa lag blev starkare, mer enade... och andra bestämde sig för att separera, även från en tränare ibland.

Om du vill se hela intervjun finns den här:

https://www.youtube.com/watch?v=kYsNkiH8BUk&ab_channel=PadelMagazine
Gwenaelle Souyri

Det var hans bror som en dag sa åt honom att följa med på en bana. padel, sedan dess har Gwenaëlle aldrig lämnat domstolen. Förutom när det gäller att gå och se sändningen av Padel Magazine, Du World Padel Tour… eller Premier Padel…eller de franska mästerskapen. Kort sagt, hon är ett fan av denna sport.