Fokusera på en av de bästa spelarna i världen: Marta Marrero. Lagspelaren Black Crown Padel berättar hur hon arbetar på professionell krets, hur hon kom in i padel när hon var en professionell tennisspelare som nådde kvartfinalen på Roland Garros 2000. 

Hur börjar din berättelse med padel ?

Min historia med padel börjar när jag allvarligt skadar mig själv i tennis. En fotledsskada som inte tillåter mig att fortsätta min professionella karriär inom tennis.

Jag hade nått 48: e världsplatsen. Men min fotled kommer att skära av mig.

Det var då som en vän presenterade mig för padel genom att bjuda in mig att spela ... Från och med den dagen började jag spela mycket regelbundet. Först hade jag ingen aning om att jag skulle göra det till mitt jobb. Men ju mer dagarna gick, desto mer verkade det uppenbart.

Så det blir nästan åtta år idag som jag började padel. Tennis är bakom mig.

Kan vi säga att din utveckling har varit snabb?

Jag har en fantastisk tennisbas, så att utvecklas padel var väldigt snabb. Även om skotten inte nödvändigtvis är desamma, med träning kan vi lyckas få dessa specifika skott av padel. Uppenbarligen måste du vara väl omringad och använda det du har lärt dig.

Det är också nödvändigt att vara redo att gå emot dess möjliga kontraproduktiva tennisautomatismer för padel.

Det krävdes mycket ansträngningar för att bli av med vissa "tics" och förvärva sportens starka skott. Men jag kunde anpassa mig och kämpa för att upptäcka alla glädjen att spela med väggarna till exempel ... För i början var det det mest komplicerade för mig.

Vem blir du coachad av i början?

Jag började på padel med en av de vuxna i padel värld: Juan Alday. Det är han som lärde mig allt.

Nu, padel blev därför mitt jobb. Arbetet finns där varje dag!

När började du turneringarna padel proffs? och med vem?

Efter ett års övning började jag delta i turneringar från padel yrkesverksamma. Det här året är min 7e år på pro kretsen.

Jag spelade ett år med Nela Brito. Sedan 2 år med Cata Tenorio. Och äntligen spelar jag nu sedan 3 år med Alejandra Salazar. Jag hoppas kunna spela ytterligare ett år med henne och bli det första paret över hela världen.

Förra året dock avbröts vårt äventyr efter en skada av Alej som höll det borta från domstolarna. Jag spelade med Cata förra året.

Jag har intrycket av att parförändringarna är mindre viktiga än hos herrarna?

Ja, ja. Detta beror på alternativen för män som är mycket större än damerna.

Hos damerna har vi färre alternativ. Sammantaget finns det mindre möjlighet att ändra ditt par eller att ändra ditt spel.

Det andra skälet är att hos männen har du många unga människor som spelar mycket bra och som landar på kretsen. Återigen för damerna är detta ännu inte fallet.

Det kan sägas att på professionella kretsar står 8 bästa dampar och har en mycket nära nivå. Så oundvikligen är rotationer mellan flickor inte uppenbara även om vissa flickor vill ha det.

När du började på padel, hur visste du att ditt spel var kvar?

Det var uppenbart. Jag spelade aldrig rätt eller kanske en gång ... Men jag tänker på det och jag tror att det kan vara intressant att testa mig rätt ett år. Det skulle vara en utmaning ... Och kanske blir jag ännu effektivare ...

Alej och du bor inte på samma ställe. Hur går träningen?

Till skillnad från många par tränar vi inte tillsammans av en enkel anledning: hon är i Madrid och jag är i Barcelona.

Och det fungerar. Vi är egentligen inte de enda (hos herrarna tränade inte heller Juan Martin Diaz och Fernando Belasteguin tillsammans när de spelade tillsammans och bara såg varandra under turneringar ...)

Alejandra tränar i Madrid med sin egen tränare Manu Martin. Och jag tränar min klubb i Barcelona med Juan Alday.

Å andra sidan är det mycket kommunikation mellan våra tränare och mellan Alej och mig. Så vår träning är synkroniserad. På den taktiska delen finns det också mycket kommunikation för att förbättra och sätta på spelstrategier under våra turneringar.

Jag kommer att gå ännu längre, inte bara fungerar det, utan kanske till och med i vårt fall mer komplett och effektivare än om vi tränar tillsammans.

Intervju av Franck Binisti

 

Franck Binisti

Franck Binisti upptäcker padel vid Club des Pyramides 2009 i Parisregionen. Eftersom padel är en del av hans liv. Du ser ofta honom turnera i Frankrike för att täcka de stora evenemangen i padel Franska.