Focus sur l’une des meilleures joueuses au monde : Marta Marrero. La joueuse de la team Black Crown Padel nous livre sa manière de fonctionner sur le circuit professionnel, comment elle s’est lancée dans le padel alors qu’elle était une joueuse professionnelle de tennis ayant atteint les quarts de finale de Roland Garros en 2000.

Hur börjar din historia med padeln?

Min historia med padlen börjar när jag allvarligt skadade tennis. En fotledskada som inte tillåter mig att fortsätta min yrkeskarriär inom tennis.

Jag hade nått 48: e världsplatsen. Men min fotled kommer att skära av mig.

Det var då en vän fick mig att upptäcka padellen genom att bjuda in mig att spela ... Från den dagen började jag spela mycket regelbundet. Till att börja med misstänkte jag inte att jag skulle göra mitt jobb. Men ju fler dagar som gått, desto mer verkade det uppenbart.

Så det kommer att vara nästan 8 år idag att jag började padel. Tennis är bakom mig.

Kan vi säga att din utveckling har varit snabb?

Jag har en stor tennisbas, så att flytta till padeln var väldigt snabbt. Även om skotten inte nödvändigtvis är samma, kan vi med träning skaffa oss dessa specifika skottpadlar. Det är uppenbart nödvändigt att vara väl omgiven och att använda de förvärvade.

Man måste också vara beredd att gå mot sina motproduktiva motproduktiva automatismer för padeln.

Det krävde en massa ansträngningar att bli av med några "fästingar" och få de starka slagen av sporten. Men jag kunde anpassa mig och slåss för att upptäcka alla glädjen med att leka med väggarna till exempel ... För det första var det mest komplicerat för mig.

Du kommer att coachas av vem i början?

Jag startade padeln med en av de stora människorna i padelvärlden: Juan Alday. Han lärde mig allt.

Nu har padeln blivit mitt jobb. Arbetet är där varje dag!

När började du på professionella paddelturneringar? och med vem?

Efter ett års träning började jag delta i professionella paddelturneringar. I år är min 7e år på pro kretsen.

Jag spelade ett år med Nela Brito. Sedan 2 år med Cata Tenorio. Och äntligen spelar jag nu sedan 3 år med Alejandra Salazar. Jag hoppas kunna spela ytterligare ett år med henne och bli det första paret över hela världen.

Förra året dock avbröts vårt äventyr efter en skada av Alej som höll det borta från domstolarna. Jag spelade med Cata förra året.

Jag har intrycket av att parförändringarna är mindre viktiga än hos herrarna?

Ja, ja. Detta beror på alternativen för män som är mycket större än damerna.

Hos damerna har vi färre alternativ. Sammantaget finns det mindre möjlighet att ändra ditt par eller att ändra ditt spel.

Det andra skälet är att hos männen har du många unga människor som spelar mycket bra och som landar på kretsen. Återigen för damerna är detta ännu inte fallet.

Det kan sägas att på professionella kretsar står 8 bästa dampar och har en mycket nära nivå. Så oundvikligen är rotationer mellan flickor inte uppenbara även om vissa flickor vill ha det.

När du började i padeln, hur visste du att ditt spel var till vänster?

Det var uppenbart. Jag spelade aldrig rätt eller kanske en gång ... Men jag tänker på det och jag tror att det kan vara intressant att testa mig rätt ett år. Det skulle vara en utmaning ... Och kanske blir jag ännu effektivare ...

Alej och du bor inte på samma plats. Hur går träningarna?

Till skillnad från många par tränar vi inte tillsammans av ett enkelt skäl: Hon är i Madrid och jag är i Barcelona.

Och det fungerar. Vi är egentligen inte de enda (hos herrarna tränade inte heller Juan Martin Diaz och Fernando Belasteguin tillsammans när de spelade tillsammans och bara såg varandra under turneringar ...)

Alejandra tränar i Madrid med sin egen tränare Manu Martin. Och jag tränar min klubb i Barcelona med Juan Alday.

Å andra sidan är det mycket kommunikation mellan våra tränare och mellan Alej och mig. Så vår träning är synkroniserad. På den taktiska delen finns det också mycket kommunikation för att förbättra och sätta på spelstrategier under våra turneringar.

Jag kommer att gå ännu längre, inte bara fungerar det, utan kanske till och med i vårt fall mer komplett och effektivare än om vi tränar tillsammans.

Intervju av Franck Binisti

Franck Binisti

Franck Binisti upptäcker padellen på Pyramid Club i 2009 i Paris-regionen. Sedan dess är padel en del av hans liv. Du ser honom ofta på turné i Frankrike genom att täcka de stora franska paddelevenemangen.