Med bara 19 år gammal är Maxime Deloyer en av de mest lovande spelarna i den padel belgiska. Spelare sponsrad av oxhund berättar om hans barndom, upptäckten av denna disciplin, hans ambitioner.

"Jag försökte en gång och slutade aldrig igen"

Jag började spela tennis när jag var 5 och fortsatte i 7-8 år. Min far upptäckte en dag padel genom Laurent Montoisy. Han tog lektioner med honom och bad mig sedan komma. I början var jag inte särskilt reaktiv eftersom jag var väldigt intresserad av tennis, men jag lät mig frestas efteråt. Jag blev förförd.

Montoisy och Deloyer mot GutiérrezTello i Dubai

Jag slutade med tennis väldigt tidigt. Vid 11 var jag finalist i Borman Cup. Detta är det största belgiska mästerskapet för unga kategorier. Jag var i den belgiska topp 3-4. Men jag bestämde mig för att sluta när jag var 13-14 år, för jag gillade inte riktigt den här tävlingen längre. Vi var tvungna att spela i vuxenkategorin för att ta maxpoäng eftersom alla bra ungdomar inte längre spelade i juniorer. Jag kedjade också nederlag efter nederlag. Jag bestämde mig då för att göra ett år utan tävling, och under den tiden blandade jag mig med padel. Ett år senare gav jag äntligen upp tennisen helt för att ägna mig helt åt min nya disciplin. Övergången gjordes därför mellan mina 12 och 13 år.

En veteran från padel trots sina 19 år!

Jag är en av de enda spelarna rent padel i Belgien eftersom många av dem startade för bara 3-4 år sedan. Jag tog lektioner direkt med Laurent Montoisy. Spanjoren Sergio Hernandez lärde mig också mycket om grunderna i padel. Allt detta gjorde mig framsteg.

Det var då managern för min klubb, Patrick Michot, som tippade vågen när det gäller min önskan att professionalisera mig. Från en ung ålder trodde han på mig. Det har gått 4-5 år sedan hans klubb öppnade och jag var direkt en av hans första medlemmar. Efter mina studier erbjöd han mig att betala mig två veckors träning i Spanien så att jag kunde förbättra mig. Det var han som lanserade mig i mina framsteg.

Men min pappa och min mamma var också mycket stöttande när de fattade detta beslut. Min far, spelare padel, aldrig pushat eller tvingat mig att följa i hans fotspår, utan alltid stöttat mig i mina egna val.

“Favor the Cupra FIP Tour”

Jag började med FIPs i april i doha där vi nådde finalen med Clément Geens. Jag kedjade turneringar för att försöka ta så många poäng som möjligt, men det är komplicerat när man inte har en fast partner. 2023 bestämde jag mig för att spela tillsammans med Clément. Vi åkte till Spanien i en vecka för att träna för att skapa automatismer. Vi hoppas kunna gå med i Top 2023 FIP i slutet av 100.

Deloyer och Geens i Doha

Le World Padel Tour, det är för svårt. Du måste gå igenom förkvalifikationerna, kvalifikationerna, den ekonomiska aspekten ska beaktas. Normalt kommer vi att ha Wild-Card för etappen i Belgien så det ska vi göra såklart!

Efteråt är det upp till spelarna att välja sina alternativ. Det finns tre kretsar för tillfället, men det är sant att för de bästa spelarna i världen, till exempel, är det alltid bättre för sporten att bli lite mer erkänd och att de därför logiskt tjänar mer pengar.

En ambitiös duo med Clément Geens

Sedan jag är ung funderar jag på att bygga ett projekt över flera år med Clément, även om vi inte riktigt har diskuterat varaktigheten. Om det fungerar utmärkt. Vi kommer fortsätta. Han är 26 och jag är 19. Tanken skulle vara att bygga i Belgien, men även internationellt under flera år.

Säsongsstarten har fått en mycket bra start eftersom vi vann ett bra evenemang på Club d'Odrimont (2000 poäng) för belgaren Padel Runda. I finalen slog vi det mycket bra laget François Azzola / Jérôme Peeters i 2 set (6/4 6/2)/

Mellan tvivel, besvikelser, ifrågasättande

Jag har aldrig riktigt haft några tvivel, för jag har alltid spelat padel För njutning. Och det lämnade mig aldrig förrän jag var 17-18 år. Det var med Patricks förslag att åka till Spanien som jag verkligen gillade den professionella nivån. Jag sa till mig själv i det ögonblicket att tack vare mitt förflutna inom tennis och min erfarenhet av padel, jag skulle kunna göra vad som helst om jag tränade på allvar.

Förra året tillbringade jag mycket tid i Spanien, jag försöker åka dit så mycket som möjligt för att ta igen förlorad tid.

Turneringar i Frankrike?

Vi pratade med Clément om detta för 2-3 veckor sedan. Vi kommer att delta i P2000 i Bordeaux i slutet av februari. Vi sa till oss själva att vi skulle försöka så mycket som möjligt för att komma och spela i Frankrike, eftersom nivån här är väldigt hög. Det blir bra matcher.

En bra relation mellan belgiska lagkamrater

Förra året spelade jag min säsong med Jérémy Gala. Vi slutade vice mästare i Belgien. Våra främsta rivaler var Clément och Jérôme Peeters. Vi förlorade fyra gånger och vann en gång men det var fantastiska matcher. De var våra största rivaler. Nu ska jag spela med Clément och vi ska försöka ta titeln!

En helt egen spelstil

Jag har alltid spelat till höger padel, för jag var ganska liten och jag lekte med min pappa som alltid är till vänster, en vana som inte har förändrats med tiden. Jag är verkligen jättedålig till vänster, för jag har inga kullager!

Jag älskar allt som är explosivt, att komma tillbaka snabbt till fronten, hit smash. Jag försöker vara offensiv så mycket som möjligt, speciellt eftersom Clément också gillar det, så vi skapar den här typen av spel tillsammans.

Max Deloyer och hans berömda vibora

Det är lite svårt att spela mot långa spelare eftersom de ofta spikar väldigt bra. Vänsterhänta representerar också en svårighet för mig, eftersom jag inte är bekväm med deras spelstil, det finns inte många av dem i Belgien!

Sikta på topp 4 vid nästa EM med Belgien

En topp 4 skulle vara ett mycket bra resultat. Spanien, Frankrike, Portugal eller till och med Italien är mycket stora nationer. Men vårt lag blir starkare och starkare så vi kommer att ge allt för att sikta på den högsta platsen i tabellen. Topp 4 skulle vara ett ganska bra resultat, men om vi kan göra bättre, kommer vi att göra det.

Hitta intervjun i sin helhet, inklusive en Q&A och information om hans racket på video här:

Xan är ett fan av padel. Men också rugby! Och hans inlägg är lika slående. Fysisk tränare av flera padel, han avslöjar atypiska inlägg eller behandlar aktuella ämnen. Det ger dig också några tips för att utveckla din kroppsbyggnad för padel. Det är uppenbart att han påtvingar sin stötande stil som på fältet padel !