Vid den tidenBENÄGEN Padel Tour Oeiras Open, vi kunde prata med den unga argentinska spelaren Nerea Derbis. Från höjden av sina 19 år berättar hon om sin historia och sin karriär inom padel.

Padel Magazine : Berätta lite om din historia.

Nerea Derbis: Jag började när jag var runt 12/13 och jag var en tjej som alltid hade idrottat mycket: jag gjorde allt jag kunde göra. Jag började med tennis, sedan skapade mina föräldrar en klubb. Men jag sa inte till mig själv "ja, jag ska ägna mig åt padel och så ska jag spela för proffsen.

Jag gjorde det här för att jag verkligen gillar den här sporten, helt enkelt. Och en dag ringde en tjej till mig för att fråga om jag ville spela med henne för kvalet till världsmästerskapet. Jag sa ja, utan att veta vad jag gav mig in på.

Och i slutet av det året, 2015, hamnade vi på andra plats och vi kallades in för att åka till VM med landslaget. Jag gick till världsmästerskapet i Mexiko och jag tänkte "ja, jag kanske gillar den här världen".

Jag träffade mycket fler människor där och när jag kom tillbaka från Mexiko berättade jag för mina föräldrar att jag ville börja träna med en tränare och det var så allt började.

Oundvikliga uppoffringar

PM: Hur bestämde du dig för att lämna för att försöka leva på din passion, dvs padel ?

NA: Under åren, från 2015 till 2018, spelade jag med landslaget. När jag gick framåt insåg jag att om jag ville försöka leva på padel, jag var tvungen att åka till Spanien. I Argentina kan man på grund av olika omständigheter inte leva vidare padel. Du kan tävla, men du kan inte riktigt försörja dig.

Så vi förberedde med mina föräldrar för dagen då jag skulle bli myndig och lämna. Jag åkte först till Malaga. Mitt sista år som minderårig var 2020, när covid började. Så jag missade mitt sista år på minor, jag missade mitt sista år i skolan... men hallå, det gav mig möjligheten att kunna träna mer. Så jag försökte komma 2020, men eftersom gränsen var stängd kunde jag inte. Mina föräldrar var glada för de ville verkligen inte att jag skulle gå! Så jag sa "ja, det händer ingenting, vi fortsätter att träna och när jag kan åka kommer jag att gå".

Det var inte förrän 2021, i mars, som jag lyckades få en överenskommelse om att kunna göra de miljontals papper som måste göras för att kunna lämna. På den tiden var jag redan med Cartri, ett varumärke som sa till mig "vi hittar en plats till dig på Malaga Academy".

Jag åkte, åkte till Malaga och studerade där i en månad. Och plötsligt sa jag till mig själv "ja, jag mår inte bra här, jag vill åka till Madrid". Och jag flyttade till Madrid för att jag hade familj och fler vänner där. Och det var där allt började.

PM: Du började spela World Padel Tour, sedan APT Padel Tour.

NA: Det var något jag alltid hade sett på tv. Det var en dröm för mig! Och när jag deltog i min första World Padel Tour, det var en revolution eftersom det är något som många drömmer om men väldigt få uppnår. Att komma från en så liten stad fick många återverkningar.

PM: Vilken by kommer du ifrån?

NA: Jag kommer från en liten stad i inlandet, som ligger 500 kilometer från huvudstaden och vi är 5 000 när vi räknar korna (skratt), den är väldigt liten. Den heter Casbas. Jag vet inte om någon vet, det är mellan Bahía Blanca och Trenque Lauquen.

En dålig för en bra

PM: Berätta för mig om hur du kände när du var tvungen att meddela din avgång för din familj.

NA: Det är inte så svårt att lämna. Under förberedelserna mådde jag väldigt bra, samma som när jag kom hit. Jag kände mig redo och ville komma hit. Nu, kvällen innan när jag fick reda på att jag skulle åka nästa dag, stressade det mig. Men jag ville verkligen det här och jag ville lämna min familj för att gå och göra det här. Livet är fullt av tvivel, men du måste säga till dig själv "Jag vill gå ut och försöka för jag tror att det skulle vara värre om jag inte gjorde det".

Det är jobbigt eftersom vi är långt borta och min familj kan inte komma och hälsa på mig, och jag kan inte gå och se dem heller, men jag är nöjd med det liv jag har här.

PM: Vad skulle du säga till en tjej som vill bli som du?

ND : Jag skulle säga till henne att om hon verkligen vill det av hela sitt hjärta så borde hon försöka. Jag tror att det viktigaste är familjens stöd. Om du har människor bakom dig som alltid har stöttat dig och som fortsätter att stötta dig i goda och dåliga tider, måste du prova. Man måste kämpa om man måste komma hit.

Jag fick anpassa mig, jag skulle träna hela förmiddagen till jobbet på eftermiddagen. Det är svårt eftersom det är mycket uppoffringar och mycket trötthet. Men i slutändan tror jag att den extra mentala tröttheten på grund av avståndet, om vi vet hur man drar den positiva energin från det, kan vi uttrycka det på planen.

Hennes profil som spelare

PM: Hur skulle du definiera ditt spel? Vilken typ av spelare är du?

NA: Jag brukade spela till höger och alldeles nyligen började jag spela mer till vänster och känner mig faktiskt bekväm på den sidan. En av anledningarna till att jag bytte till vänster var att jag började känna mig väldigt vältränad fysiskt. Och jag tror att jag kännetecknas av att jag har mycket tålamod, att aldrig lämna en enda boll som förlorad.

När det gäller de andra spelarna, en liten anekdot: mitt hår var lite kortare och jag fick höra att jag bakifrån såg ut som Gonzalez. När jag spelade till höger gillade jag verkligen Delfi Brea. Och nu när jag lever mina första äventyr till vänster, gillade jag verkligen Ari Sanchez.

PM: Vad är din dröm?

NA: Min dröm är att alltid kunna ge mitt bästa i varje match, och att alltid vara konkurrenskraftig. En av mina drömmar för det här året när jag började skriva var att kunna ha ett team att jobba med.

Jag lyckades eftersom jag har en fysioterapeut, en fysisk tränare, en padel och ett följe som stöttar mig i Madrid. Det var redan en dröm som gick i uppfyllelse. Och att göra det rätt, ta hand om mig själv med mina måltider och ge mig så mycket på träning och så vidare, det ger mig självförtroende.

Om resultaten inte kommer just nu så kommer de någon gång, men jag vet mycket väl att jag i slutet av varje vecka är övertygad om att jag gjorde allt rätt och kämpade för varje boll.

Se hela intervjun nedan:

Blanche Cretinon

Från början lockad av tennis vill jag intressera mig för padel att upptäcka de olika dolda sidorna av denna sport. Det är därför jag bestämde mig för att gå med i teamet Padel Magazine. Vi ses snart på tomten!