Robin Ammerlaan är en legend inom rullstolstennis. I flera år har han blivit en anhängare av padel-stola och spela tävlingar mot arbetsföra personer. Holländaren kommer att vara närvarande vid Le Mans internationella turnering.

Guldmedaljör i Sydney och Aten

Padel Magazine : Vem är du ? Berätta din historia? Har du spelat padel innan du sitter i rullstol?

Robin Ammerlaan: Jag heter Robin Ammerlaan, jag är född 1968 och hamnade i rullstol efter en ryggoperation 1997. Innan dess spelade jag tennis på nationell nivå och jag fortsatte att utöva denna sport i rullstol. Jag vann guldmedaljen i dubbel vid de paralympiska spelen i Sydney 2000 och i singel i Aten 2004. Jag spelade på rullstolstennisbanan i 14 år, jag vann 675 matcher i singel och 509 i dubbel (för 141 förluster i singel och 130 i dubbel).

Efter att ha gått i pension från de paralympiska spelen i London 2012 gjorde jag en Masters in Coaching vid Johan Cruyjff University och började arbeta för det holländska tennisförbundet (KNLTB). Jag kunde inte trivas i tennis längre, så en dag försökte jag padel och jag upptäckte att när jag var på banan lärde jag mig nya saker hela tiden, och nu efter 6 års praktik fortsätter jag att lära mig! 

Padel Magazine : Den padel i en rullstol känd i Nederländerna?

Robin: Det börjar utvecklas, vi gör några utställningar och vi försöker göra det större, men det är en perfekt sport att integrera med arbetsföra spelare. Jag har spelat de senaste 5 åren i giltiga tävlingar med mina vänner som alla är på fötter.

Samla spelare från olika länder

Padel Magazine : Vilka är dina mål i Nederländerna och internationellt? Har du någonsin haft erfarenheter mot de bästa spelarna i världen?

Robin: Nästa vecka på Le Mans blir min första internationella upplevelse mot andra spelare från padel i rullstol och jag tycker att turneringsledaren, Sébastien Husser, gör ett bra jobb med att föra samman spelare från olika länder. Jag hoppas kunna bidra till utvecklingen av spelet på nationell och internationell nivå.

Padel Magazine : Vilka är dina starka sidor och utvecklingsområden? Vad är det svåraste med att träna padel ?

Robin: Styrkan i padel i rullstol är att du enkelt kan spela med arbetsföra spelare, skillnaden i spelnivå är mindre viktig än i tennis eller andra sporter eftersom padel är mindre fysiskt och mer taktiskt, den andra returen som vi har nytta av såklart hjälper också mycket!
Det svåraste är att flytta rullstolen ur vägen för bollen. I tennis vill spelare alltid vara väldigt aggressiva, padel, du kan vänta och låta bollen passera, den kommer tillbaka efter att ha träffat glaset!

En fantastisk sport

Padel Magazine : Har du redan en dagbok? Ska du resa för padel ?

Robin: Inte än, jag har redan ett hektiskt liv, så för att integrera nya saker måste man ta ut saker och jag älskar allt jag gör.

Padel Magazine : Hur hittade du en partner till turneringen på Le Mans?

Robin: Min sambo blir Toon Berkelmans, vi spelade tennis mot varandra för länge sedan men han slutade på grund av skador. Vi gav en slags "klinik" i hans hemstad och han upptäckte att padel är mindre krävande för axlar och nacke än tennis, så han började spela mer och mer. Nu är vi tillsammans och vi visar folk att det är roligt att spela med men också mot oss! 

Padel Magazine : Hoppas du att padel vara med i OS?

Robin: Ja, jag vet inte om det blir OS men det är en fantastisk sport med långa rallyn. Strategi är verkligen viktigt, vilket gör denna sport till ett riktigt spännande spel att spela och titta på!

Robin Ammallan vid Paralympics 2004 i Aten, Grekland. Foto av Frank J. Polich

Från hans namn kan vi gissa hans spanska och italienska ursprung. Lorenzo är en flerspråkig passionerad sport: journalistik efter yrke och evenemang genom tillbedjan är hans två ben. Han är den internationella gentleman Padel Magazine. Du kommer ofta att se det på de olika internationella tävlingarna, men också på de stora franska evenemangen. @ögapadel på Instagram för att se hans bästa bilder på padel !