Elsassaren Sébastien Husser-Walther, en av de bästa franska spelarna i padel-fåtölj, ser tillbaka på sin historia inom tennis och padel. Han ger oss sin vision av utvecklingen av padel i Frankrike med i synnerhet i sikte den mycket vackra internationella turneringen av padel-fåtölj i Le Mans.

Vittnesbörd.

Född med en tennisracket i handen

”Jag började tennis vid 6 års ålder och var rankad 15/1. Vid 20 års ålder, efter en dykolycka, fann jag mig själv paraplegisk och i rullstol. Men 3 månader senare hade jag redan en tennisracket i mina händer. I 15 år har jag letat igenom turneringar runt om i världen och nått mitt bästa, den 15:e platsen i världen. Än i dag är jag fortfarande femte fransman.

Le padel-fåtölj, jag upptäckte den under ett tennisläger 2014. För att klippa det lite hade arrangörerna anordnat en eftermiddag padel att visa oss något annat. Jag var så fast att jag kom tillbaka samma kväll för att göra det igen... det var kärlek vid första ögonkastet!

Sedan dess försöker jag spela mer och mer regelbundet. Jag engagerar mig i att organisera evenemang, tävlingar. Jag är i kontakt med FFT för att försöka strukturera vår disciplin så bra som möjligt. Efter de första franska tävlingarna som har spelats sedan början av 2022, är jag rankad 1:a i den inofficiella franska rankingen.

"Bromsen är bristen på lämplig infrastruktur"

”I början var det största hindret bristen på infrastruktur nära mitt hem. Men sedan flera år tillbaka har jag ett komplex med 2 banor inomhus och 2 banor utomhus 10 minuter bort.

När det gäller träning så gick jag ganska snabbt framåt i rullstolstennis tack vare min "tennis" erfarenhet sedan jag var liten. De tekniska aspekterna, taktiken, ledningen av en match visste jag. Jag var tvungen att "tämja" användningen av sportstolen och det var ingen lätt uppgift..."

"Jag spelar med giltiga spelare"

"När jag började padel-fåtölj, all denna "tennisupplevelse" hjälpte mig enormt att klara mig snabbt. Genom att leka lärde jag mig att leka med fönstren. Jag har spelat mycket med och mot arbetsföra spelare så när jag spelar mot rullstolsspelare är det små taktiska anpassningar att göra.

Jag tror att padel-fåtölj är mycket lättare att komma åt. Att vara på ett mindre fält, ha fönstren, vara i dubbel gör att man kan byta och ha kul ganska snabbt.

Tennis verkar mer tekniskt för mig i början och det tar tid att ha kul.

Att förflytta sig i rullstol är också lättare padel även om spelytan är mycket mindre rullande. Men för att ta reda på det kommer en spelare att bli snabbare nöjd med padel... Den roliga sidan är också väldigt viktig!”

"Jag gillar det faktum att spela med två personer"

"Tennis hjälpte mig mycket för den padel. Volley är en av mina starka sidor så med en racket av padel, jag mådde genast bra. Å andra sidan, för att göra framsteg finns det en teknik som är specifik för padel få. Det är det jag gillar med att spela två.

Min starka träff padel är service. Både mot rullstolsspelare och stående spelare är det ganska irriterande. Det är skummande, snabbt och ganska exakt. Däremot måste jag jobba på variationen för att sudda ut spåren ännu mer.

Min volley- och bolltouch är också starka sidor.

Å andra sidan ser jag mig själv mer som en vänsterspelare så jag skulle vilja förbättra min serviceavkastning, speciellt på sidofönstersidan.

”Glädjen att se tävlingarna padel-stolar erkända av FFT”

"Sedan vi har diskuterat ämnet har utvecklingen varit imponerande. Vi hade överraskningen och glädjen som tävlingarna av padel- rullstol ingår i tävlingsguiden padel av FFT sedan början av 2022. Godkännandet av våra turneringar är nu möjligt. Specifikationerna motsvarar en P100.

Vi var redan i startgroparna för att organisera tävlingar, men det faktum att FFT erkände våra turneringar gav ett uppsving för praktiken av padel-fåtölj.

För närvarande skapas grupper av spelare, över hela Frankrike, för att spela. Nästa steg blir, för dem, att sätta upp kollektiv utbildning.

Utvecklingen har varit mer än positiv de senaste månaderna, det går åt rätt håll.”

"Du behöver inte vara 4 rullstolsspelare för att ha kul"

”Hinderet kvarstår att skaffa eller hitta en sportstol att börja med. Så fort vi hittar en kan vi börja ha kul. Fördelen är att du kan spela med tre andra spelare stående, med vänner eller familj. Du behöver inte vara fyra rullstolsspelare för att ha kul...

Jag spelar mycket sådant."

"Klubbar får inte vara rädda"

"Jag hörde om dessa farhågor från klubbar som var rädda för att välkomna oss på grund av en förmodad förnedring. Så jag kontaktade de spanska rullstolsspelarna som har spelat i mer än 15 år. Ingen förnedring har observerats i Spanien och ingen klubb har någonsin varit ovilliga att välkomna dem.

Spanska spelare är ofta inbjudna att spela utställningar i WPT-turneringar så om det redan fanns någon skada på ytan, skulle det inte ha upprepats.

Våra fåtöljer vilar på 3 eller 4 hjul, därför 3 eller 4 stöd. De har designats för att spela på alla tennisytor. Lera är den ömtåligaste och vi spelar regelbundet på den. Matta är också en spelyta, särskilt i Schweiz.

Vi skyddar våra gaffelaxlar i händelse av stol-fönsterkontakt. Men återigen, de spanska spelarna har aldrig hört talas om glasskador på grund av en fåtölj. Vi tar mycket mindre fart än en stående spelare så när det är kontakt med glaset är det mycket lättare.

Jag tror att denna oro generellt sett kommer mer från bristande kunskap. Men jag kan förstå det, det blir upp till oss att visa och bevisa att det inte finns någon risk för strukturerna.

"För bevis på padel blandat nämligen ett par med en fåtölj och utan”

”Jag är helt för blandade evenemang med en spelare i rullstol och en annan utan. Allt som gör att människor kan se, att upptäcka padel-fåtölj, kommer att vara gynnsam för oss för utvecklingen.

Den enda regelskillnaden när vi spelar i rullstol är att vi kan använda en 2:a studs (antingen 2 studsar före glaset, eller en studs sedan glas och sedan en annan studs). Denna regel är lätt att anpassa när vi spelar med invalider. Jag spelar mycket sådant, jag har redan deltagit i turneringar i mitt center och jag kan till och med anmäla mig till en P25, P100 eller annat med en stående partner. FFT-reglerna tillåter det.

Vissa klubbar har redan erbjudit denna formel och feedbacken, både för rullstolsburna och arbetsföra spelare, är mycket bra.”

Sebastien HUSSER-WALTHER padel stol

"Åker till Spanien för att spela mot de bästa"

"En karriär inom padel, det verkar komplicerat för mig men man vet aldrig. Mitt mål skulle vara att spela spanska turneringar. Jag vidtar nödvändiga åtgärder. Det spanska förbundet är motsträvigt för tillfället men det beror främst på att det är en första och de vet inte. Jag har redan haft möjlighet att träna mot de bästa där, nivån är väldigt imponerande. De har minst 15 års erfarenhet, så 15 år före oss.

Jag kommer att se hur denna disciplin utvecklas men jag skulle vilja bidra till dess utveckling. Och sedan, jag är en konkurrent så om jag kan vinna några titlar kommer jag inte att beröva mig själv.

På Le Mans, den första internationella turneringen av padel-fåtölj

"På Le Mans, jag ska spela med Nicolas Vanlerberghe som är licensierad på Ronchin. Det var med honom jag upptäckte padel-fåtölj 2014.

Denna internationella turnering, den första som arrangeras i världen, som kommer att samla minst fyra nationer (Frankrike, Spanien, Belgien, Nederländerna), kommer att vara en upptäckt för alla. Jag är väldigt stolt över att vara en del av detta äventyr. Det är fantastiskt att Albane Vanier lyckades få till detta evenemang på så kort tid.

På det sportsliga planet vet jag nivån på spanjorerna så vi ska försöka reta upp dem lite och om det blir en öppning så tvekar vi inte. Det holländska paret utgörs bland annat av Robin Ammerlaan, före detta världsnummer 1 i rullstolstennis, dubbel guldmedaljör vid Paralympiska spelen. Jag föreställer mig att med den hand han har måste hans spelnivå vara intressant.

Den här helgen i slutet av augusti kommer att vara en stor showcase för padel-fåtölj och jag tänker göra det bästa av det!”

Du padel-fåtölj på Roland-Garros 2023?

"Först och främst behöver du maximal synlighet och framför allt ett maximalt antal spelare i "sfären padel” vet att padel-fåtölj finns i Frankrike. Om vi ​​lyckas multiplicera demonstrationerna under stora "giltiga" evenemang kommer vi att bli mer och mer kända. Och det är vid den här tiden som de få motviljan kommer att öka.

Jag hoppas att vi kan visa vår disciplin nästa år på Roland-Garros under Greenweez Paris Premier Padel Major. Kontakter har redan etablerats i denna riktning med FFT.

Min önskan skulle också vara att vi kan spela vårt franska mästerskap under det giltiga franska mästerskapet.

I allmänhet alla åtgärder till förmån för padel-fåtölj kommer att vara välkommen.”

Franck Binisti

Franck Binisti upptäcker padel vid Club des Pyramides 2009 i Parisregionen. Eftersom padel är en del av hans liv. Du ser ofta honom turnera i Frankrike för att täcka de stora evenemangen i padel Franska.