1543e Fransk spelare: här är Simon Wagners första framträdande i den franska rankingen av padel. Det var augusti 2021 och han hade fem turneringar under bältet då.

Mindre än två år senare är denna 23-årige Strasbourger 31e plats i denna ranking, trots att antalet radannonser har multiplicerats med tre! Utlösande faktor för Simon var hans umgänge med en annan invånare i Strasbourg, Yanis Muesser, nr 29, 24 år gammal.

På ett år har dessa två tennisspelare rankade 1/6 och 0 på sin bästa nivå fått gnistor på tennisbanorna. padel. Högerspelaren Yanis och vänsterspelaren Simon – som säger att han är "extremt dålig på dubbel i tennis" – har redan ett bra meritlista: en 5:ae plats i P2000 i Toulouse-Colomiers, fyra finaler i P1000, halvlek och kvart och framför allt en seger i P1000 i Strasbourg, mot Yann Auradou och Maxime Forcin.

Efter vår senaste intervjun av Yanis Muesser, Simon Wagner är idag förlovad med Padel Magazine.

Padel Magazine : Simon, kan du berätta om din början i padel ?

Simon Wagner: Som många spelare av padel, Jag kommer från tennis som jag tränat i nästan 15 år. Och så en dag, 2019, övertygade en vän mig att prova padel. Jag visste inte riktigt vad det var. Det var lite innan den första instängningen och när marken blev tillgänglig igen började jag komma in i den mer och mer. Och sedan dess har det inte släppt mig: jag älskade det direkt.

I konkurrens, prioritet till padel

mellan tennis och padel, vad är din prioritet?

SW: Idag spelar jag egentligen inte tennisturneringar längre, men jag får mitt statliga tennisdiplom, så jag fortsätter att spela lagmatcher med min klubb. Men jag har inga tennismål längre. När det kommer till konkurrens så prioriterar jag helt klart padel. Och i tennis tränar jag inte riktigt längre, även om jag fortfarande är rankad 2/6.

I min region, Alsace, finns det många 1/6 eller 0, men väldigt få negativa eller numrerade. Det är nästan omöjligt att klättra på rankingen genom att stanna i Alsace, om du inte spelar – 15. För mig hade det varit nödvändigt att flytta men jag slutade göra det eftersom det var dyrt och jag hade inga fler planer. När du är gymnasieelev eller student kan du inte lätt lämna under veckan för att spela turneringar i Paris eller någon annanstans. Och när du sedan känner att du inte kommer att bli ett proffs, vad är poängen med att sikta på en eller två bättre rankningar: att vara -2/6 en dag snarare än att vara 1/6, det förändras inte mycket i slutändan. ..

Omvänt, dina framsteg i den franska rankingen av padel var väldigt snabb...

SW: När jag började padel, Jag var riktigt dålig jämfört med killar som redan spelade, även de som inte hade en bra nivå på tennis. Jag kände att jag verkligen inte var bra. Men när man vet hur man spelar tennis bra kommer det snabbt. Tack vare tennisen hade jag egenskaper som jag kunde använda för padel. Så jag flyttade upp i rankingen ganska snabbt. I början, varje månad, fick jag minst 50 platser. Men uppenbarligen, när du väl kommer in bland topp 50 eller topp 30 i Frankrike, stagnerar du lite mer. På den här nivån spelar alla väldigt bra och tränar mycket. Så de egenskaper jag hade i början tack vare tennis, speciellt smash, räcker inte längre: du behöver mer än så...

Vilka är nycklarna till att nå högre, enligt din åsikt?

SW: Där jag tror att jag fortfarande är väldigt långt ifrån killarna som ligger före mig i ställningen är allt som är " padel ", det vill säga försvaret, slagen efter fönstren och slagen mycket specifika för padel. De som är i topp 5 eller topp 10 i Frankrike spelar padel tio gånger bättre än jag; men när man jämför dem med spanjorerna eller argentinarna på proffsbanan ser man att det fortfarande finns betydande klyftor när det gäller ren padel. Spanjorerna, för det mesta, spelade inte tennis, började padel vid 4 år och har spelat i 20 år. Medan de bästa franska spelarna i allmänhet har spelat i mindre än 7 eller 8 år padel.

"När du slår hårt älskar proffsen det"

Den stora skillnaden är framför allt inom den defensiva sektorn. På en bra nivå vet alla hur man gör en stor smash eller ett par 3. Den verkliga skillnaden ligger i försvaret, med spelare som tar bollen när den väl träffar fönstret. Och så fort det finns ett fönster vet du inte var de ska spela. Medan jag, när jag spelar efter glaset, försöker bara lägga tillbaka bollen, men jag har ännu inte klarheten eller nivån för att verkligen försöka göra ont vid nästa skott.

Jag, när jag spelar mot någon som slår hårt och volleyar hårt känner jag att jag blir omkörd och jag vet inte vad jag ska göra. Medan proffsen, när du slår hårt, älskar de det: det ger dem en attackerande boll! Jag försöker just nu att spela lite mindre tennis, att slå mindre hårt, men jag har intrycket att det inte hjälpte mig i de senaste turneringarna jag har gjort. Jag kunde göra bra saker tack vare mina tenniskunskaper, men att ta bort det, sakta ner för att spela mer padel, det är komplicerat.

En annan nyckel till framsteg är pengar, eller hur?

SW: Det är sant att du måste göra turneringar för att klättra i rankingen. För närvarande, med Yanis, gör vi ungefär två resor i månaden, för P1000 eller P2000. Men även göra en final i P1000 som i Lille, vilket är ett bra resultat, vi vann bara 125 euro var: det räcker inte för att betala våra utgifter, tyvärr. Så det är sant att spelare som vi behöver sponsorer för att delta i turneringar, finansiera vår träning och fortsätta utvecklas. Till exempel har jag ännu inget kontrakt på racketar och utrustning, det är just nu under diskussion. Men det är ännu svårare att hitta ekonomiska sponsorer för andra kostnader.

wagner muesser

"Jag har aldrig gått en kurs i padel"

Hur ofta tränar du varje vecka?

Jag tränar mindre än Yanis (som i snitt har tre pass, reds.), eftersom det tar tid att förbereda mitt tennisdiplom. Jag spelar bara en eller två gånger i veckan. Det kan räcka med att komma runt 30e plats, men inte alls att sikta högre. Jag planerar också att träna mer så fort jag är klar med min DE. Med Yanis började vi ibland åka till Barcelona, ​​till en akademi. Jag planerade också att göra en vecka i Bordeaux i Stor Padel Jet Academy. Den här typen av veckor tillåter mig att spela varje dag, vilket jag inte gör här. Det gör att jag också kan få råd från en tränare, eftersom jag vanligtvis spelar spel men jag har aldrig tagit en padel.

Vad skulle din dröm vara padel om två år?

Målet om några år skulle vara att gå med i Frankrikes lag. Men två år verkar kort för mig. Det föreställer jag mig snarare om tre eller fyra år. Tanken vore att göra något liknande "Daltonerna" som befinner sig i Barcelona – Seurin, Vives, Raichman, Guichard – som spelar väldigt bra och knackar på dörren till det franska laget. Men det finns också andra som spelar bra såklart.

Hans favoritvänsterspelare: Arturo Coello

Vilka är fördelarna med att vara vänsterhänt?

Fördelarna med att vara vänsterhänt padel, det är att kunna krossa i mitten såväl som en högerhand, det är verkligen ett mervärde. Och sedan har vänsterspelaren olika vinklar, möjligheter att hitta rutorna, som en högerspelare som spelar till vänster kan göra. Till en början störde effekterna som en southpaw sätter, som är omvända, mina motståndare mycket. Men ju högre du går upp i nivå, desto fler killar är vana vid att försvara vänsterhänta bollar.

Bland de bästa vänsterhänta på proffskretsen, skulle din förebild vara Coello, Ruiz eller Lima?

Spelstilen som jag föredrar är Coellos. Sammantaget är detta den typ av spel jag skulle vilja sikta på. Omvänt är spelet för en spelare som Pablo Lima mycket längre från mitt: han är en mer defensiv vänsterspelare, medan Coello är en vänsterhänt som "sänder", han är väldigt offensiv!

Efter 40 års tennis faller Jérôme i potten padel 2018. Sedan dess tänker han på det varje morgon medan han rakar ... men rakar aldrig pala i handen! Journalist i Alsace, han har ingen annan ambition än att dela sin passion med dig, oavsett om du talar franska, italienska, spanska eller engelska.