Franco Stupaczuk är en nyckelspelare i padel världen. Padel Magazine mötet med Starvie att prata om hans början i padel och dess nyheter på World Padel Tour.

Han växer upp med en pala i handen

Lorenzo Lecci Lopez: Innan vi pratar om WPT: s stora Stupa, kommer vi att prata om Franco. Hur började du padel i Argentina?

Franco Stupaczuk:”Jag kommer inte ihåg när jag började, jag var för liten! Enligt mina föräldrar var det cirka 4 år gammalt. Jag hade en pala i handen och drog den till marken. Jag växte upp mycket nära en landningsbana padel, och jag tillbringade mina dagar där. ”

Lorenzo Lecci Lopez: Och ju större du startar turneringarna.

Franco Stupaczuk:”Ja, jag spelade min första turnering klockan 7 och jag vann min första turnering klockan 8. Jag var ett "Pulga" -chip-. När jag spelade hela dagen spelade jag naturligtvis ganska bra. ”

Lorenzo Lecci Lopez: Har du också spelat andra sporter?

Franco Stupaczuk:”Ja, jag älskade fotboll. Jag spelade också volleyboll, handboll. Men jag föredrog fotboll framför padel för att vara ärlig. Men min familj drog mig till sidan av padel. "

Lorenzo Lecci Lopez: Berätta för mig när du måste lämna ditt land för att spela i Spanien. 

Franco Stupaczuk:”Ja, det var väldigt svårt, och särskilt livet utanför padel. Den verkliga svårigheten är att vänja sig vid olika saker, en annan kultur, att vara borta från familj och vänner. Då börjar du anpassa dig och träna för att prestera bra på banan. ”

Lorenzo Lecci Lopez: Spelare som Bela ber om mer stöd från unga argentinska spelare som kämpar för att komma till Europa på grund av ekonomiska problem. Vad tycker du om detta ämne?

Franco Stupaczuk:”Det är sant, men det är svårt eftersom det är en sport som har börjat expandera. Det kommer att hända, men vi behöver tid. Vi behöver matcherna sändas mer, så att padel har mer synlighet. Att de stora argentinska medierna som ESPN, eller Olé, pratar lite mer om padel. Vi måste ge padel till media. Här i Spanien, padel är grundligt, men så är inte fallet i andra länder. ”

”Jag hade turen att få stöd från mina föräldrar sedan jag var liten, men när det inte är så är det väldigt svårt att komma ut från Argentina, särskilt från landet som jag. Buenos Aires ligger 1300 km från där jag bor, det är väldigt svårt. Majoriteten av spelarna kommer från nära Buenos Aires, för förutom att de har talang, har de fördelen att de ligger nära huvudstaden.

“För Sanyo var förväntningarna för höga”

Lorenzo Lecci Lopez: När vi pratade med Sanyo för några veckor sedan berättade han för oss att han hade lärt sig mycket av dig även så att de bästa resultaten inte kom. Vad kommer du ihåg från det här steget med Sanyo?

Franco Stupaczuk:”En ny lagkamrat ger dig alltid saker. Jag hade spelat tidigare med Mati Diaz, Christian Gutierrez, spelare med mycket erfarenhet som Sanyo. Kanske var förväntningarna så höga att det var svårt att uppnå vad de som trodde på oss ville ha. Om vi ​​analyserar lyckades vi nå Final Master med endast 11 turneringar som par nr 2. Om par # 2 misslyckas är inget bra. Det är inte lätt att komma dit. Det är sant att vi hade många matcher mot Lebron och Galan och vi kunde inte slå dem. Det är det som gör skillnaden, för de andra paren slår vi dem. ” 

sanyo stupa separation world padel tour 2020

"Ibland kommer bollen ut för mycket ..."

Lorenzo Lecci Lopez: Sanyo berättade för oss “Stupa stängde min mun” med hänvisning till det faktum att han inte rådde dig att samarbeta med Alex Ruiz. Är det en tillfredsställelse för dig att höra det?

Franco Stupaczuk:"Ja självklart. Att höra någon med ett så viktigt CV säga att det alltid är positivt. Med Alex fungerar det bra. ”

Lorenzo Lecci Lopez: Efter de två första finalerna gjorde du tre kvarter och en sextonde i Valladolid. Varför är resultaten mindre bra nyligen?

Franco Stupaczuk:”Ja, vi kan alltid förbättra. Resultaten var bra, förutom den senaste turneringen där vi inte spelade särskilt bra. Om du inte är 100% elimineras du. Vi spelade mot två stora hitters - Diaz och Lijo - och banan var snabb. Vi var inte tillräckligt specifika. Det är de små detaljerna som förlorar servspelet, då är det svårt att komma tillbaka under så snabba förhållanden. ”

Lorenzo Lecci Lopez: Vi vet, den padel modern är snabbare. Tror du som ung spelare (25 år) att du alltid måste gå snabbare?

Franco Stupaczuk:"Jag vet inte. De padel som spelades i Marbella och Valladolid gläder mig inte för mycket. Det är en personlig åsikt, men jag tycker att det finns för många misstag. Jag har sett många spel och många missade avkastningar, det är svårt att spela lob. Alla träffar allt. Det är väldigt svårt när du går ner särskilt. Matchen spelas på 1 timme medan du har spelat 3 set. Jag tycker att kulan kommer ut för mycket. ”

”I andra turneringar där bollen kommer ut lite mindre kan du ta dina poäng. I Marbella eller Valladolid har du inte den möjligheten. ”

franco-stupaczuk-alex-ruiz-finales-adeslas-madrid-öppen-2021-_dsc3238-copia-1170x658

"Jag hoppas nå nr 1"

Lorenzo Lecci Lopez: Vem är det svåraste paret att slå?

Franco Stupaczuk:”Jag berättar paren som slog oss. Jag berättar Lebron / Galan, Bela / Sanyo och Tapia / Lima. Vi slog 3, men vi förlorade också de senaste matcherna mot dem. Det här är paren att slå. ”

Lorenzo Lecci Lopez: Vilket par imponerar mest på kvinnokretsen?

Franco Stupaczuk:”Jag gillar verkligen paren Aranza och Victoria. Två vänstra spelare som spelar mycket aggressivt. ”

Lorenzo Lecci Lopez: Av de första 6 i rankningen är du den yngsta med Galan. Ser du dig själv som nummer 1 i världen?

Franco Stupaczuk:"Jag hoppas det. Om jag fortsätter att arbeta och ha framgång. För att vara nr 1 måste du ha några. För att vinna en turnering måste du hålla en mycket hög nivå i en vecka och du kan inte sänka. Jag arbetar dagligen för att nå den högsta punkten i padel. "

"Jag älskar min pala i år"

Lorenzo Lecci Lopez: Du spelar med Starvie Raptor som är en rund racket. Spelarna till vänster spelar ofta med palas i form av en diamant eller en tår droppe som Garrido med Triton till exempel. Varför detta val?

Franco Stupaczuk:”Jag håller inte med om att en vänster måste ha en tårracket. Jag är en hoppande och slående spelare. Alex Ruiz har inte heller en droppformad pala. Detta är något som har blivit en allmän sanning, men jag håller inte med. I en match, vad är förhållandet mellan bollarna du träffar och de bollar du normalt spelar? Jag behöver en pala som ger mig kontroll, och som också kan ge mig kraft. ”

Starvie Raptor

Lorenzo Lecci Lopez: Spelar du med samma pala som säljs på marknaden, eller ändrar du vikten eller gummit?

Franco Stupaczuk:”Jag spelar med samma pala. Starvie skickar mig racketar och jag leker med dem. Jag ber med lite mer tyngd i huvudet för att slå och salva. För min kroppsbyggnad spelar jag med en ganska tung racket (380 g). Ibland ber jag också Stavie att göra det lite svårare för mig eftersom solen mjukgör tandköttet. ”

franco-stupaczuk-alex ruiz vigo 2021

Lorenzo Lecci Lopez: Vad är nytt på Starvie nu?

Franco Stupaczuk:”Jag har varit hos Starvie sedan 2019 och racketen blir bättre och bättre. I år tycker jag att min racket är mycket vacker. Det finns små detaljer som folk inte ser men som hindrar bollen från att glida på pala. Om du tar det ser du att ytan är grov. Halsen är åttkantig, och det ger mig ett bättre grepp. ”

 

Lorenzo Lecci López

På hans namn antar vi att hans spanska och italienska ursprung. Lorenzo är en passionerad sportpolyglot: journalistik genom kall och evenemanger är båda benen. Hans ambition är att täcka de största sportevenenterna (J.O. och världstävlingar). Han är intresserad av Padels situation i Frankrike, och erbjuder utsikter för optimal utveckling.