Vincent Dole är en av de mest kända domarna i Frankrike, i de högsta kategorierna av turneringar på den franska kretsen. Först närvarande i Alsace ser vi honom allt oftare lämna sin region för att täcka andra evenemang, som P1500 i Jarville till exempel.

Den senaste tiden har han också tagit hand om Franska mästerskapen över 45 år till Esprit Padel Lyon. Vi kom tillbaka med honom på hans resa som domare!

Hans debut i padel

Jag upptäckte padel i 2012 när jag arbetade i centrala Italien (mot San Benedetto del Tronto för purister), var det det Ett riktigt åskslag vid en tidpunkt då jag inte längre var alltför motiverad av tennis.

Sedan var det en kort korsning av öknen innan jag kom på mig själv med att döma en P1000 av den legendariska My Babolat Padel Turné 2018, med den inte mindre legendariska Alexis Salles et Laurent Imbert, som verkligen introducerade mig till världen av padel I Frankrike. Jag hade nöjet att träffa dem igen nyligen som kommentator på Padel Mag' och deltagare i franska mästerskapet över 45 år.

Därifrån började jag spela hårt, tills jag väntade de 500 bästa fransmännen 2021, och domare (upp till 7 turneringar per månad).

Hans åsikt om reglerna padel

Jag måste säga att sedan 2018 har padel verkligen"muterade” och växer på regleringsnivå. Sporten har anpassat sig till tennisspelares ankomst – Jag är en – på ”kretsen” som är mycket mer krävande på ett ramverk för tävlingar.

Personligen finns det alltid regler som jag inte håller med om när de kommer ut, men med tiden lär jag mig att uppskatta dem. Till exempel, den “avreglering” av P500, Jag var helt klart inget fan. Ett halvår senare säger jag bravo

omvänt, regleringen av vilotider, jag är inget fan. Visst måste det finnas ett skydd, men jag tror att en mellanhand är möjlig: av erfarenhet vet jag att efter en första match behöver lagen ofta mindre återhämtningstid än efter den andra matchen.

Jag är lika glad som François-Xavier Conninck gick med i FFT i juni som ansvarig för tävlingen och rankingen. Jag är säker på att vi kommer att kunna gå snabbare på vissa punkter.

Utvecklingen av regelverket och spelarna

Det har skett en verklig förändring i kategorierna och i synnerhet med integrationen av tennisspelare, som jag redan har sagt. Spelare är mer intresserade av avvecklingspunkten, till antalet poäng de kommer att ta.

Men de är ofta mer medvetna om de avvecklingspunkter som gynnar dem än de som inte skulle hjälpa dem.

Med att skaffa JAP3 ser jag också att vår alla de bästa spelarna tar hand om sina matchförberedelser : näring, uppvärmning innan match, stretching etc. De har ett krav med JAP på P2000 och P1500 som är i linje med det de ålägger sig själva: vi, domarna, behöver uppgradera vår kompetens. Men detta kräver en rimlig avkastning på saker, särskilt när det gäller utgifter.

En skillnad mellan män och kvinnor

Jag ser en som tydligt förekommer i franska turneringar på hög nivå: kvinnor spelar alla rankingmatcher i P2000 eller P1500 eftersom de tycker om att tävla mot varandra. Män är mer för att räkna ut poäng och lockas lättare av en WO jämfört med att vinna en tåg- eller flygbiljett.

Vincent Dolé och spelare 4Padel

Jag diskuterar regelbundet ämnet med FFT. Det finns ingen mirakellösning. Men det finns verkliga källor till eftertanke : bör vi sanktionera wo; med färre poäng? Är P2000/P1500 ingången till FIP-kretsen, där rankningsmatchningar inte existerar? Ska vi generalisera rankningen till lika hög (som vid de franska mästerskapen) eller hålla rankingen neddragen?

jag vet det många klubbar arbetar för att kvinnors turneringar ska bli fylligare och fler. Vi ser fortfarande i Strasbourg P25 Damer med 24 lag medan P500 har svårt att locka 8 lag. Det är dock samma sak för män, med P500 som börjar ställas in på grund av brist på deltagare.

Skillnaden mellan turneringskategorier

Jag övergav turneringarna från P25 till P500. Men jag har regelbunden kontakt med Ligans domare för att hjälpa dem säkerställa turneringar under de bästa förhållandena.

Utan tungan på vågen, även om vi har mer press, investeringar och koncentration på de franska mästerskapen, så fort jag blir ombedd att hjälpa/leda en P25/P100/P250 kategori turnering, Jag engagerar mig på samma sätt.

Den största skillnaden för närvarande är i stora turneringar: med tanke på antalet banor måste vi, som domare, hantera handledare. Human management är en aspekt som jag uppskattar eftersom det gör att jag kan dela denna erfarenhet som en partner i padel. Detta gäller även mitt jobb där jag leder ett team.

Några anekdoter?

Jag erkänner att jag hade turen att slippa argument. Även om en gång, Jag hade bra diskussioner med spelare i förhållande till oklara avräkningspunkter.

Som JA har vi ofta specifika önskemål om att spela på ett visst fält, eller att flytta ett schema.

För de mest exotiska förfrågningarna på området, Jag har redan blivit ombedd att avancera matcher eftersom en spelare riskerade att behöva lämna för sin frus födelse eller för att ett av spelarnas favoritlag i fotboll hade en match.

På en turnering hade jag en spelare som ringde mig i fredags en gång, tillbaka på hotellet, för att höra om jag inte hittat hans skor. padel på klubben... Ja, de släpptes av åt mig. På lördagskvällen ringde samma spelare ett nytt samtal för att fråga mig om jag inte hittat hans jacka... tur för honom, jackan hade också tagits tillbaka. På söndagskvällen fick jag ett nytt samtal... Klubben berättade att de hade hittat ett racket... Jag visste aldrig om det tillhörde samma spelare !

Utanför planen, Jag blev nyligen tillfrågad mitt i natten på lördagskvällen att ha numret på en spelare : Jag hade roligare dagen efter än mitt i natten. Jag fick också följa med en spelare hem i slutet av en spelarkväll... men det var inte för en skada.

Hans rekord som JA

Sedan 2018 kan jag skryta med att ha några hundra turneringar under klockan.

Jag tror att jag var en av föregångarna (utanför Occitanie) på nivån för Padel. När jag kom till Alsace fanns det 3 turneringar per år. På ett år, med Alexis (4Padel) Och Enzo (P&F) tog vi ett kliv framåt med 5 turneringar per månad. COVID var ett hårt slag men vi kunde gå framåt.

Med mitt privatliv (jag friade framför allt Padel Mag'), började jag träna för JAP1 och JAP2 du Grand Est, vilket gör att jag kan ägna mig åt stora turneringar med mindre regelbundna datum. Jag tror att Grand Est-ligan kan vara nöjda att ha JAP som följer principerna i tävlingsguiden i Frankrike : det överraskar både spelarna som besöker oss och "Padel'Påsk” som exporteras till andra regioner.

På ett personligt plan gjorde det att jag fick JAP3 att öppna upp för nya horisonter: efter P2000 i Strasbourg i november 2023, klarade jag P1500 Men of Jarville i april och jag har precis kommit ut från Frankrikes mästerskap från Padel +45 år: en riktig kärlek vid första ögonkastet i en otrolig gemytlighet på Esprit Padel Lyon.

Jag har precis blivit utsedd till domare för de franska mästerskapen för seniorpar i Strasbourg. i september. Eftersom jag blir pappa för andra gången i november riskerar jag att vara ledig i slutet av året (såvida jag inte blir tillfrågad på P2000 av Casa Padel i oktober). Men jag kommer tillbaka 2025, och i bra form!

Gwenaelle Souyri

Det var hans bror som en dag sa åt honom att följa med på en bana. padel, sedan dess har Gwenaëlle aldrig lämnat domstolen. Förutom när det gäller att gå och se sändningen av Padel Magazine, Du World Padel Tour… eller Premier Padel…eller de franska mästerskapen. Kort sagt, hon är ett fan av denna sport.