Under det nationella seminariet i StandUp, organiserad av Paris Volley, simmare och olympisk mästare Yannick Agnel gick på scenen för en exceptionell intervju. Det är inte padel, men du kommer att se att det är inspirera.

För att lyckas måste du verkligen slåss och ibland till och med offra en del av ditt liv för att se slutet. Många franska padelspelare har åkt till Spanien för att leva sin dröm. En dröm, men också mycket arbete och ibland till och med en riktig satsning. De var bland de första utlänningarna (efter argentinerna) som började på World Padel Tour. Och för att vara konkurrenskraftig finns det inget val, du måste arbeta hårt. Bra gjort för dem.

Tack till 4EverSport, Livemotion et Offside för kvaliteten på innehåll och bilder.

Simmarnas kropp

”Det finns olika storlekar beroende på slag. Bröstsvetssimmare är mindre. På samma sätt som Usain Bolt till exempel som mäter nästan 1m95, simmare växer från generation till generation. Ju större din arm, desto mer vatten bär du och desto snabbare går du. “

”Jag har gått upp 10 kilo sedan jag gick i pension. I simning är det som är viktigt förhållandet mellan effekt och vikt. Du måste vara som cyklister: så lätt som möjligt och utveckla så många watt som möjligt i vattnet. Under 2m02 vägde jag 86 kilo. ”

”Jag är glad att se volleybollspelare i full storlek. Vi hade en generation simmare där vi alla var runt 2 meter. ”

En mästares ödmjukhet

Le dubbel olympisk guldmedalj frågades om allmänhetens reaktion på hans framträdanden. Svaret är fantastiskt:

”Det är något galet. Jag känner inte att det är jag på bilderna. Jag växte upp med idén om OS som något oåtkomligt. ”

”Det är den bästa gåvan vi kan ge till en idrottsman att nå inspirera de yngre generationerna. Jag vet inte om jag är medveten om vilken påverkan vi kan ha haft. ”

Utbildning är en investering, inte ett offer

”För mig, i tio år, stod en morgonnåd upp efter klockan sex. Jag såg det inte som ett offer, det är dessutom ett mycket franskt sätt att se det. Jag såg det som en investering. Att gå upp och gå igenom det. Det var inte lätt varje dag, men jag ansåg det som ett privilegium att leva dessa ögonblick. Vi var väldigt få i världen att uppleva det. ”

”Det var 7 dagar i veckan med 7 till 6 timmars träning per dag. Men när du börjar leva sådana stunder (stora segrar) är du redo att göra vad som helst för att leva andra. Att klättra på berget är ganska komplicerat, men det här är unika stunder. "

Taktiska och mentala dispositioner för ett lopp

"Jag föredrog att behålla lite energi under kvalet och lämna de" bästa linjerna "till motståndarna."

”När journalisten ställer den berömda frågan" vad tänkte du under loppet? " och idrottaren befinner sig alltid utan att verkligen veta vad man ska svara. Det är inte så att vi tänker på ingenting, det beror på att vi befinner oss i en nästan meditativt tillstånd. Vi är så fokuserade på våra prövningar, och vi har redan upplevt det så mycket i träning, att den här gången har vi bara kul och lägger till den extra själen. 

”När du befinner dig i samtalsrummet är det tusentals människor som stöter på fötterna och det ger intrycket av att vara gladiator. Det är en av de enda sakerna jag verkligen saknar."

amerikansk kultur

”Kultur vid kanten av bassängen. Första gången jag tränade med den som var Michael Phelps tränare, gick jag från en kall miljö till en miljö där det bländade musik och killar som skrek åt dig "kom igen gör det ”när du är i bassängen.”

”Där vi ser saker och ting i USA är det på kontraktsnivå. I Frankrike betalas simmare av klubben. Där anländer jag, kontraktet läggs ner och jag börjar läsa det: Jag ser "Yannick är skyldig Bob Bowman 50 000 dollar per år". Så jag frågar honom och han säger till mig: “Utbildning är en tjänst som du betalar”

”Så det har tre omedelbara effekter. Det första är att du aldrig är sen för träning, med tanke på kostnaden för träning. Det andra är att han aldrig har varit sen för träning heller. Och det tredje är att det skapar ett visst avstånd i relationen som vi båda hade. Det gjorde det möjligt för oss att ha en mer arbetsrelation. ”

”I Frankrike har vi ofta tränare som har följt oss sedan vi var unga, och om du bryter detta förhållande känner du att du har avslutat din karriär. Det finns mycket mindre av den gamla pareffekten. ” 

Hans sportpensionering

Le nîmois drog sig tillbaka från sport 23, efter OS i Rio 2016.

”Det finns två typer av retreater inom högpresterande sport. Mig Jag var säker på att jag ville sluta, det var ett beslut. Jag tänkte för mig själv, jag har mer att göra utanför en idrottsman. Vi simmare planerar för OS, så vi var tvungna att planera i ytterligare 4 år. För att vara ärlig är jag glad att jag inte gjorde det när jag ser den aktuella situationen. Jag tror att det måste vara väldigt svårt för idrottare, särskilt för dem som måste skjuta upp sin pension. ”

”Den andra kategorin av idrottare är de som tvingas sluta av olika anledningar, ofta skador. I åratal har de haft den här lilla rösten som säger till dem "om jag inte hade skadat mig själv ...". Och det är verkligen svårt. Nu bor jag i Paris, jag gick till Dauphine University och mår bra. ”

E-sport

Yannick Agnel har blivit sportchef för en e-sportklubb.

”Tanken var att kombinera det bästa inom idrottsexpertis med e-sport och att coacha dessa spelare som riktiga toppidrottare. Jag är inte expert på videospelvärlden, men å andra sidan vi ramar in alla detaljer som skiljer föreställningen : fysisk förberedelse, näringsmässig, medicinsk, psykologisk uppföljning, vid återhämtning ... ”

"Känslorna är exakt samma som i sport. Jag tror att det till och med har tiofaldats. Jag klarar inte föreställningen, för det är de som är i tävling, så jag stressar mycket mer. Jag kommer aldrig att kunna träna på hög nivå för jag kommer att dö av hjärtinfarkt. Jag föredrar att gå i magisterexamen. ”

Karriärhantering

”Fel är aldrig uppenbara, men det är där du lär dig mest. När det gäller nattvärlden. När du är ung och du har kroppar av Afrodite eller Adonis, och du är under press med bara några gånger om året att festa, ja du går ut. Jag, det var aldrig särskilt mitt universum. ”

”Det som var svårast var att hitta mening när jag stoppade min karriär. För att hitta vad jag ville ge folk inifrån. Som idrottare är vi känslotransportörer, idag vill jag vara en transportör av mening. 

”Vi pratar ofta om ledning. Det som fungerar bra i denna digitala tidsålder är att hantera med fötterna. Vad du skickar via e-post, om du kan ta sig tid att berätta för personen visuellt och verkligen utbyta något på en emotionell nivå, det är viktigt, gör det. "

Yannick Agnel är mycket mer än den simmare han en gång var. Hans djupa tankar är väldigt inspirerande och kan tillämpas på padelvärlden och på livet bredare.

Lorenzo Lecci López

Från hans namn kan vi gissa hans spanska och italienska ursprung. Lorenzo är en flerspråkig passion för sport: journalistik genom kallelse och händelser genom tillbedjan är hans två ben. Dess ambition är att täcka de största sportevenemangen (OS och världar). Han är intresserad av situationen i padel i Frankrike och erbjuder förutsättningar för optimal utveckling.