Alain Idier, ordförande för Saint-Cyrien Club, delar med sig av sin resa inom klubben och förklarar hur den har dragit nytta av tillväxten av klubben padel, utan att offra tennis. Han avslöjar också nästa projekt för klubben, inklusive integrationen av pickle boll.

Från ett till sex spår padel !

Min historia med klubben Saint-Cyrien började 2000. Klubben organiserade sina första sessioner av padel, med några spelare fortfarande aktiva idag. Jag var ännu inte medlem vid den tiden. Den enda brist på padel hade hårt golv och var helt enkelt omgiven av räcken. Saint-Cyrien var lite av en pionjär eftersom det var en av de första klubbarna som hade en bana padel. I början hade vi bara 5 till 6 unga spelare, inklusive Olivier Frandjian och Thomas Paoli.

Jag kom med i nämnden för ungefär fem år sedan, med början med utvecklingsarbetet. Vi skaffade ett andra spår kort efter, och vårt äventyr padel har tagit fart. Med den växande entusiasmen lade vi snabbt till ytterligare fyra spår för att ha totalt sex på mycket kort tid.

Det var ett kritiskt ögonblick när vi nästan förlorade klubben. Rådhuset hade tappat förtroendet för det tidigare presidentskapet och övervägde att göra ett rent blad. Inför denna situation beslutade vi att träffa kommunala tjänstemän för att föreslå vår kandidatur till president. Så här blev jag president i mars 2023.

Som Bernard Tapie

Jag ville att klubbens medlemmar sedan länge skulle följa med mig i detta äventyr. Det är därför jag gick med på att bli ordförande för klubben under förutsättning att jag fick stöd av Benoît Chareyre, Thomas Paoli och Yannick Gueguen, som tillsammans har mer än fyrtio års klubberfarenhet. Med deras stöd och tid att ägna var jag redo att ta över klubben.

För ordens skull, när jag kom som ordförande för klubben, spelade damtennislaget för att nå den högre divisionen. Eftersom jag var passionerad följde jag deras resa noggrant. Kort därefter, och för första gången, nådde de nationell nivå. Som jag sa på skämt, under en tidigare diskussion var det "lite som när Bernard Tapie tog tyglarna i OM och de blev mästare"!

Pickleball kommer

För närvarande består vårt team av nio personer, varav sex är sedan länge medlemmar i klubben. Våra sponsorer erbjöd oss ​​det ekonomiska stöd som var nödvändigt för att följa vårt damlag i internationella tävlingar och lansera projekt. Bland dessa projekt introducerade vi tre nya minitennisbanor och vi började integrera pickleball, eftersom ytan tillåter båda sporterna. Pickleball är fortfarande nytt för oss, jag vet inte hur det kommer att bli.

Den här sporten fångade vår uppmärksamhet efter ett samtal jag hade för två år sedan med Cyril Saulnier. Han förklarade för mig att om padel var ännu inte särskilt populär i USA, pickleball var mycket framgångsrik där. Vi pratade med våra tennislärare och bestämde oss för att prova den här sporten. Vi installerade sedan tre fasta pickleballbanor. Det är ganska roligt eftersom vi fick förfrågningar om information redan innan tomten invigdes.

Vi överväger att diversifiera vårt utbud ytterligare, eftersom vi har ett rum som för närvarande är oanvänt och vi skulle vilja förvandla det till ett gym. Målet är att skapa en miljö där våra ungdomar kan ägna sig åt olika idrottsaktiviteter, oavsett om padel, tennis, pickleball eller minitennis för barn.

En stark dynamik

I år registrerade vi 830 nyregistreringar. Denna dynamik får mig att överväga att lägga till två nya spår av padel för att förutse en stark efterfrågan i början av nästa läsår. Utan dessa två tilläggsbanor vet jag inte om vi inte kommer att tvingas begränsa anmälningarna eftersom jag inte vill offra tennisen.

Jag är säker på att padel kommer att fortsätta att utvecklas under de kommande åren, detta är en övertygelse som jag har behållit sedan 2017. Jag har döttrar som spelar tennis på nationell nivå, och min enda oro är att de gradvis skulle kunna överge tennisen till förmån för padel.

Dorian Massy

Ny följare till padel, Jag är fascinerad av denna dynamiska sport som kombinerar strategi och smidighet. Jag hittar i padel en ny passion att utforska och dela med dig på Padel Magazine.