Den unga och begåvade Andoni Bardasco, före detta topp 20-världen, ser tillbaka på sina missförstånd och ger oss sin åsikt om padelvärlden och naturligtvis på hans ambitioner nu när han är i drift.

Jean-Marc Heard: 2016-säsongen är redan igång, du kommer tillbaka från en liten påminnelse om dina sportmål för 2016?

världspadelltur och Andoni BardascoAndoni Bardasco - Jag attackerar 2016 utan ett riktigt mål eftersom min handledsskada kastar mig in i det okända. Sidoskada och återhämtning, allt gick bättre än väntat, men jag tror att jag missade tur när jag höll min skyddade ranking (vilket tillåter att inte gå igenom förkvalificeringarna vid de första 6-turneringarna). När jag kommer tillbaka så skadas 3 från mina partners och jag måste möta Masters F. Belasteguin i Valencia och JM Diaz i Barcelona.

För en återhämtning var det väldigt svårt, resultaten följde inte, och jag befinner mig rankad utöver topp 100, var jag tvungen att spela pre-kvalet.

Allt är inte negativt, eftersom jag träffade en partner (Diogo Rocha) som fick mig att vilja slåss varje träning och vinna alla möten som ledde till finalbordet WPT.

Är saker nödvändigtvis mer komplicerade än normalt när jag återvänder från skada? Påverkar detta träningsprogram?

I mitt fall hade det ett stort inflytande. Jag är van vid att ha en mycket bra fysisk nivå, och återupptagandet av träningen, jag hade armen på ett barn på 10 år! Detta tvingade mig att återuppta den tekniska delen mycket lugnt och att arbeta i gymmet för att återfå min fysiska styrka utan att förändra de saixdelarna i kroppen (armbåge, axel, rygg).

andoni bardasco partner världs padel turné
Vi föreställer oss att om resultaten inte följer så är förändringarna av partner nästan omedelbara ... eftersom 2015 är prokretsen i full gång!

Det beror på fallen och spelarna ... Jag tror att ett par är ett lag, och att om resultaten inte når, är den enda lösningen att korrigera felen genom arbetet.

Många padelproffs är rädda för att spela kval, byter partner så snart de tappar några poäng för att behålla finalbordet. Det beror också på ögonblicket för spelarens karriär och hans personliga mål: spelaren med stora ambitioner kommer att vara mer intresserad av partnerens kvalitet snarare än hans kapitalpoäng; och å andra sidan ... spelaren som försöker att inte hamna i rankningen gör beräkningar för att inte förlora platser och välja rätt partner.

Märker du en utveckling, förändringar på WPT-kretsen?

WPT-kretsen har blivit alltmer professionell och det är utmärkta nyheter.

På mediesidan går inte tillväxten av kretsen obemärkt, och jag skulle säga att padeln upptar en allt viktigare plats.

bardasco andoni padel... som observatör och spelare på söndagen observerar jag att nivån previas previas och Challengers är mycket hög ... med mycket omtvistade matcher och en intensitet nästan högre än i tabellen ...

Ja, även om vi talar om kretsens "inte topp" -par är det säkert att många spelare som är vana vid finalbordet inte lyckades systematiskt passera kval.

Jag kunde kontrollera det eftersom det är tredje gången jag startar en säsong utanför topp 100 (den första var i 2009 när jag var 16 år): allt är lättare när vi är i tabellen slutlig. De kvalificerade och förkvalificerade matcherna är alltid väldigt snäva, du måste spela 2 om dagen och så vidare.

Du kommer från Baskien, berätta för oss om den / de kontrast (er) du observerar mellan den franska padellen och padellen, riktig sport för alla i Spanien.

I Frankrike spelar du inte padel (skrattar) ... utan snarare pratar om tennis i ett litet fält. Inga bekymmer, padelsituationen i Spanien var jämförbar för några år sedan.

Vår stora tur är att ha kunnat räkna med ankomsten av argentinska spelare och tränare: språkbarriären fanns inte och saker gjordes ganska enkelt.

Jag kan föreställa mig att utövarna i Frankrike kommer att inspireras av paddelspelare, och att unga människor får möjlighet att lära sig padel i skolstrukturens specialitet.

I Frankrike, paddelsporten i fas av eclosion, nyligen integrerad av FFTennis som räknar sina siffror och några framsteg (H Euro FIP-titel + HF världskvalificering 2016) ... FFT verkar äntligen att främja tävlingen (turneringar tilldelade €, revyion av spelformat) ... såväl som fritidsstrategin ...

Jag vet inte om det är en bra idé att låta vargen ta hand om fåren ...

I Spanien, ja, padlen har "stulit" några amatörtennisspelare, men det är också en sport som gjorde det möjligt för människor som inte hade någon önskan att flytta för att starta en ny fysisk aktivitet!

FFT har utan tvekan sätt att utveckla padel ... återstår att svara på de avgörande frågorna: hur kommer FFT att tänka på framtiden för padeln? Vilken betydelse kommer det att ge honom? Etc.

Så vad saknas för att Frankrike ska komma ikapp?

Jag tror inte att det är en fråga om försening, Frankrike som helhet är fortfarande i upptäcktsfasen, nivån kommer gradvis att öka.

Generationen som för närvarande lär sig kommer att vidarebefordra sina framgångar till ungdomarna, och de kommer verkligen att spela padel.

Ur min synvinkel är det väldigt komplicerat att spela tennisspelare i padlen, och inte prata om det motsatta!

Det är nödvändigt att få unga människor att vilja gå in i padeln och sätta upp mål. I mitt fall, väldigt ung, drar jag min motivation från WPT: s närvaro i Bilbao och ser utveckla goda regionala spelare, jag identifierar och det driver mig till framsteg.

Är bildandet av de yngre generationerna inte en väsentlig punkt?

Naturligtvis är det fortfarande nödvändigt att ha medel och kunskap för att kunna träna!
... passagen "utbildning" i Spanien är obligatorisk?

Några franska spelare som kom till Spanien.

Två lösningar: antingen spelarna kommer hit, eller klubbarna där FFT flyttar tekniker som kan överföra sina kunskaper, i Frankrike.
Vad skulle vara alternativet (gå igenom träningslådan i Spanien)?

Här är ett sätt som fungerade i Portugal där federationen (FPP) organiserade en tävlingsgrupp som samlade de bästa spelarna (inklusive Diogo Rocha, min partner): förutom ekonomisk hjälp för att säkerställa deras närvaro på WPT-kretsen, topparna spelare förlitar sig på tränaren Juan Manuel Rodriguez (före detta topp 30 WPT) som kapten, referent som också fungerar som tränare för lokala tränare.

Är alla spanska / portugisiska / argentinska padelspelare också konkurrenskraftiga, även för en karambar ?

Jag kan inte prata om andra eftersom jag inte känner alla.

För mig, så fort du satsar lite Coke, tvingar min stolthet mig att vinna!

padel andoni bardascoSlutligen, för att avsluta, en klubb, en person i synnerhet, ett märke som du vill tacka?

Min familj är väldigt viktig för mig, och jag har de bästa vännerna vi kan ha ... det är de som stöder mig och som har varit bredvid mig i de komplicerade stunderna. Och naturligtvis varumärken som har bibehållit sitt förtroende efter 3 år av kabys och 2 handledsoperationer: Star Life, Danagas och Infisport.

Från Madrid Challenger kommer jag att börja representera 1 nya sponsor, Angola Invest.

Intervju av Jean Marc Herard / Padel Surr

Fotokrediter: Paco Valdivia

Jean-Marc Herard

Jean-Marc Herard är kroniker Padel Internationell tidning. Barcelona-spelaren erbjuder oss en mer internationell vision om padel med särskilt hans kolumn Padel Surr. JMH är skannern för världspadeln.