Första delen av XXL-intervjun genomförd med Benjamin Tison, numera högnivå- och sportchef på ledningen padel franska tennisförbundet. Här ser han tillbaka på sin stora början inom FFT, på den ande han vill inspirera, och ger oss några anekdoter med den humor vi känner från honom.

Ett svårt beslut

"Alla vet att det här beslutet var väldigt svårt att fatta, jag var i ett ögonblick där jag spelade väldigt bra igen. Min sista match på proffskretsen blir denna 7/6 7/6 nederlag mot Ruiz / Tello vilket kommer att förbli ett bra resultat.

På FFT har vi mycket arbete, vi har ett bra team, och i slutändan har jag inte mycket tid att tänka på allt det där. Tempot är ganska högt, jag rör på mig mycket, jag gör alla ungdoms- och vuxentävlingar.

Självklart, när jag är på turneringar, saknar jag det lite, men jag brinner för det jag gör, det finns många saker att göra för padel så jag känner spänning, inte samma sak som på planen, men jag tror att jag hanterar det hela ganska bra.”

En återkomst kanske en dag...

"Jag hade föredragit att ha fått erbjudandet om den här tjänsten på FFT om två år. Uppenbarligen, om jag kunde ha valt tidpunkten, skulle jag ha spelat två år till. Det skulle ha varit mitt ideal, men livet är ingen dröm, det finns val att göra, jag hade det här erbjudandet, ingen satte en kniv mot strupen på mig och jag valde att acceptera det.

Jag säger alltid att när man gör ett val måste man acceptera det och idag är jag uppfylld i min roll, jag har turen att ha ett fantastiskt lag, jag lyckas till ett ögonblick när förbundet lägger resurser på att utveckla padel. Det är bra att vara i början av en tom sida inom citattecken, även om det redan finns saker som har gjorts, men vi har startat en rundtur i ligorna, och alla känner mig, jag är med i utbytet, jag kommer inte att fatta beslut från topp till botten och påtvinga min vision. Jag vill bygga med både privata och föreningsklubbar.

Jag kommer alltid att sakna spelardelen, men vi kan spela till sent kl padel, så kanske en dag kommer jag att spela igen... I livet ska man aldrig säga aldrig.”

Jag gjorde inte en "Johan Bergeron"...

”Jag försöker att inte väga mig för det kommer att göra ont... Nej för tillfället, jag mår bra, jag gjorde inte som Johan Bergeron förra året (skratt)!

Jag har inte mycket tid att spela, men jag kommer att organisera mig annorlunda under de kommande veckorna för att försöka frigöra lite tid för att slå bollen. Jag skulle vilja kunna göra några P1000 eller till och med en P1500 med vänner, jag vill inte att det ska uppstå en intressekonflikt genom att spela med spelare från det franska laget till exempel, utan med spelare som är mellan 50:e och 150:e plats, det är inga problem. Jag har all rätt att göra det, det finns inget som hindrar mig från att delta i turneringar.

På P2000 å andra sidan kommer du inte att se mig eftersom jag kommer med min FFT representativ keps, så där är det omöjligt. Å andra sidan hindrar jag mig inte från att göra en FIP för att ha kul under en semestervecka.”

En pool av spelare i Frankrike

”Bland pojkarna är nivån väldigt homogen. Utan att vi vill förakta tjejerna märker vi att det i damlottningarna fortfarande är lätta första omgångar för vissa par. Bland män händer det knappt längre, det finns en stor pool av spelare med ungdomar under 25 som spelar väldigt bra, även under 20 som Nathan Courrin, Yoan Boronad och Timéo Fonteny som definitivt är 16 år gamla. Jag kan nämna spelare som Pierre Vincent, Arthur Hugounenq, Dylan Guichard, Philémon Raichman, Thomas Leygue...

Vi har unga bland killarna, bland tjejerna, det är lite svårare för bakom Louise Bahurel har vi Kimy Barla och Lou Lambert-Agosti men som har lite svårt att komma igenom till de vuxna för tillfället. Vi har ett gäng tjejer med Wendy Barsotti, Carla Touly, Fiona Ligi, Tiffany Phaysouphanh och Camille Sireix som växer men som är generationen ovan.

Ungdomar i kraft vid P1500 i Bordeaux

”Jag såg de två finalerna, jag fann att Timéo spelade på en väldigt hög nivå, han gjorde ett starkt intryck på mig. Trots sitt ganska riskabla spel gjorde han få misstag, han höll ihop huset. Nu blir det svåraste att bekräfta. Misstaget skulle vara att tro att det har kommit, men det är mycket lovande

Louise har den här väldigt lugna sidan, hon försvarar sig väldigt bra till höger och vänster. Jag kräver med henne, har jag redan sagt till henne, jag tycker att hon fortfarande saknar intensiteten för att nå den högsta nivån, vare sig fysiskt eller i sina val. Detta går med det faktum att hon är begåvad, vi har alltid felen i hennes egenskaper.

Jag följer alla dessa unga människor med uppmärksamhet, men också de inte så unga! Vi pratar mycket med Pablo Ayma och Robin Haziza, det är en del av mitt arbete som tar mycket tid, men det är också den del som retar mig mest. Som tidigare spelare känner jag att jag återupplever planen lite så det är en del som ligger mig varmt om hjärtat."

Attityden spelar roll

”I dag tror jag att nivån är sådan bland män att det inte längre är möjligt för en spelare att vara topp 10 i Frankrike om tre månader. Det här är ett bevis på att nivån har utvecklats och det är så mycket bättre. För tjejer är det å andra sidan inte brist på respekt, men det är fortfarande lättare. Vi ser till exempel att Carla Touly, efter ett eller ett och ett halvt års praktik, ligger runt 100:e plats i världen.

Bland tjejerna finns det ett tjugotal spelare som jag har identifierat, det betyder inte att jag inte är de andra, vi tittar på allt med Pablo och Robin, men vi kommer att vara uppmärksamma på åldern, till projektet i honom själv, men även till attityden. För mig är kampen det sätt att bete sig som ska värderas och jag skulle vilja att de som går med i Frankrike-gruppen alla är exemplariska.”

Team Padel Maj

laget Padel Magazine försöker erbjuda dig sedan 2013 det bästa av padel, men också undersökningar, analyser för att försöka förstå världen av padel. Från spelet till vår sportspolitik, Padel Magazine står till din tjänst.