Tidigare squashspelare på hög nivå, Benoît Letourneau har nu gett sig in i världen av padel. Inblandad i skapandet av en struktur av padel baserad nära Montpellier, GM Squash & Padel, den här erfarna squashtränaren pratar med oss ​​om sin karriär och riktningen han skulle vilja ha padel ta in denna expansionsperiod.

GM Squash & Padel Benoit Letourneau Kevin Milla Jerome Cortes

Första kontakten med padel

Jag var nr 15 fransman i squash. Utan att prestera på hög nivå var jag bra. Jag övergick genast till undervisning. Jag började träna väldigt tidigt, slutade med förbundet och slutade som ansvarig för Pole i 20 år. Det som intresserar mig är att utveckla praktiken bland unga.

Jag tränade en ung tjej som spelade på pyramiderna, så jag upptäckte padel där borta. Sedan stoppade jag Pole, jag åkte söderut till Montpellier för att sätta upp ett center på hög nivå, men det varade bara en säsong. Nästa, Kevin Milla (redaktörens anteckning: före detta professionell rugbyspelare) bad mig att fortsätta utveckla squash i sin struktur (GM Squash), vi hade en bra dynamik. Det som driver mig är att utveckla, animera och allt som har med evenemang att göra. Och i padel, det finns massor av saker att göra med mycket unga människor.

Barn och undervisning

På Le Mans hade jag mer än 70 ungdomar i åldern fyra till sju, jag kunde ha haft fler, men jag saknade initiativtagarna att följa dem. Det är få aktiviteter för minis, så målet är att träna i flera discipliner samtidigt och sedan ha valet att fortsätta mot tävlingen med rätt lärare inom strukturen, antingen squash eller padel. När vi har haft dem sedan de var små, och de vet vem de har att göra med, är relationen mycket mer uppriktig, rättvisare och rikare.

Jag har inte intrycket att det finns en stor ambition med småbarn i padel, när det finns så mycket att göra. Det finns en otrolig entusiasm, det är oerhört, och ändå har jag en känsla av att vi slösar bort tid. Jag säger till dem "gör inte samma misstag som i squash där du inte visste hur du skulle ta rätt dörrar vid rätt tidpunkt". Vi måste vara avantgardistiska.

Prioriteten är att engagera skolorna i Lunel-Viel och Lunel för att välkomna en yngre publik och introducera dem till utövandet av racketsporter. Detta är ett mycket viktigt område. Vi kommer att använda det franska squashförbundets utbildningspolicy för att integrera mini-padel.

Målet är att skapa en multiracketskola och försöka ha hundra ungdomar inom tre år, det vore jättebra! Barn skulle kunna utvecklas snabbare genom att lära sig leka med fönstren i squash och få kraft i dem padel.

Padel och squash

Jag tror att det här är två kompatibla aktiviteter. Eftersom jag brinner för squash, älskar jag det padel – Jag gjorde en annan turnering i helgen – som är mer lämplig för mig idag. Jag säger inte att det bara är för folk som inte längre vill springa, men i squash där man är en mot en är det klart att energiåtgången är intensiv.

Le padel i Hérault

I regionen Occitanie och särskilt i Hérault-avdelningen är det fantastiskt, vi har sju klubbar med mer än 500 licenstagare, inklusive Palavas-klubben som har en stor konkurrenskraftig dynamik, men var och en har sina nischer. Det finns banor som är öppna hela tiden, kommunala klubbar som bygger backar...

Efteråt är det som överallt: det kommer att finnas bra privata klubbar, mindre bra privata klubbar. Blir det konkurrens kommer det att dra upp alla och vi kommer att erbjuda mer kvalitet, mer atmosfär, mer underhållning. Vi måste vara med varandra, inte emot.

GM Squash & Project Padel

Det är en klubb med tre squashbanor som kommer att flytta till Lunel-Viel, 15 minuter från Montpellier. Vi kommer att gå från tre till fem squashbanor, och vi kommer därför att ha tre squashbanor. padel inomhus. Vi förhandlar just nu om att ha marken mitt emot för att kunna bygga fyra utomhusspår i en andra fas, inom ett halvår eller ett år.

GM Squash é Padel hall

Vi planerar att öppna om tre månader runt mitten av juli, den yttre byggnaden är nästan klar. Vi levererades in padel förra veckan ska planerna sättas upp om 15 dagar. Vi planerar en invigning med förtroendevalda i september.

Restaurangen var ett tillfälle att ta ner min fru från Le Mans för att komma till Montpellier och ta hand om rummet, hon som är utbildad medicinsk sekreterare. Vi har krögarvänner som sa till oss: " Att bli involverad i den här typen av projekt vid 55, du måste vara galen! ". Men hallå, man måste vara lite galen i livet (skratt)!

Jag tar bara hand om squashdelen och miniarna kl padel på utbildningsnivå. Vi måste hitta en lärare padel som håller fast vid vår vision och som investerar i vår ambition.

Sammanfattningsvis kommer det att finnas fem squashbanor, tre tennisbanor padel, ett pilatesrum, ett seminarierum och en restaurang. Om vi ​​lyckas installera de fyra yttre spåren blir det en intressant utmaning eftersom de måste fyllas!

GM Squash & Padel
Martin Schmuda

En konkurrenskraftig tennisspelare upptäckte Martin padel 2015 i Alsace och medverkade i några turneringar i Paris. Idag är han journalist och tar itu med nyheterna padel samtidigt som den fortsätter sin uppgång i den lilla gula bollens värld!