Efter ett år 2023 rikt på lektioner berättar Camille Sireix (225 FIP) om sin resa, de positiva och negativa sidorna av padel i Spanien och hans åsikt om N1:s franska interklubbmästerskap. Hennes blick riktas mot 2024, ett år som hon närmar sig med tydliga mål: att gå med i det franska laget och förbättra sin ranking, samtidigt som hon fortsätter att fullända sitt spel.

Dess 2023-resultat och områden för förbättring

"För år 2023 är det första jag kunde ha förbättrat att ta lite mer hand om mig själv och speciellt min kropp. På så sätt hade jag kanske undvikit tre månaders ledighet på grund av en fotskada. Jag lyssnade inte på mig själv. Jag hade ont och fortsatte att spela för att jag ville utvecklas. I verkligheten såg jag lite för mycket på kort sikt, jag fortsatte trots smärtan och slutade med en riven båge och att behöva göra blodplättsrik plasma (PRP) injektioner. Jag stoppades mitt i sommaren, vid en tidpunkt då jag kunde ha spelat en rad matcher och turneringar: så det bröt mig kort den här säsongen.  

Annars på den positiva sidan visste jag inte om jag skulle njuta av att engagera mig som en professionell spelare, träna varje dag, lägga ner så mycket, och till slut insåg jag att jag älskade det och att jag verkligen ville fortsätta med det här väg. Det är väldigt positivt, för jag tror att vi verkligen måste se på medellång/lång sikt för sådana projekt.

Angående de rena resultaten så hade jag gärna gjort det bättre. Efteråt spelade jag inte så många turneringar till slut. Jag tror att jag rent strategiskt kan ha haft fel också. Jag ville börja snabbt på FIP, tävla om poäng trots att jag inte hade så mycket matcherfarenhet. I efterhand intalar jag mig själv att jag borde ha börjat med att träna fler träningsturneringar, som katalanerna, för att få erfarenhet på planen och spelförståelse. Jag tror att jag hade lite fel på den där, jag insåg för sent att de flesta av matcherna jag förlorade berodde på bristande strategisk förståelse för sporten. Jag har dominerats många gånger strategiskt och ganska logiskt med tanke på mitt förflutna som tennisspelare och inte som tennisspelare. padel.

"I början, i min träningsstruktur, föredrog jag individuella lektioner mycket för att utveckla mina stroke. Jag gjorde också grupplektioner med pojkar på grund av brist på tjejer, men att vara i en matchsituation med tjejer som verkligen spelar ”padel", Det är inte samma sak. Efteråt var det också ett mycket positivt år i den meningen att jag kunde hitta arbetsområden. Jag har ändrat mitt sätt att träna ganska många gånger. Jag ställde mig själv många frågor och nu har jag en struktur som är mer stabil och som passar mig mer. 

Jag tror att år 2023 tillät mig att lägga några grunder för att försöka hitta det som passar mig bäst, oavsett om det är på padel, om hur man tränar, om fysik, om återhämtning och på "sidorna". Jag tror att jag lärde mig av mina misstag, vilket nödvändigtvis är positivt för framtiden.”

Brist på tjejer överallt...

"Jag är på en akademi i Barbera som heter Air Club och jag tränar med Xavi Figols. Jag är väldigt glad över att vara där. I början tränade jag med Élodie Invernon och Wendy Barsotti. Élodie lämnade medan jag var skadad i juni 2023. För närvarande tränar jag delvis med Wendy. Vi försökte spela tillsammans i några turneringar i slutet av 2023, men till slut bestämde vi oss för att sluta eftersom våra spel inte kompletterade varandra så bra på planen, det händer, det är en del av spelet. 

Men vi fortsätter att träna tillsammans, det går väldigt bra. Jag känner att jag fortsätter att utvecklas och går i en riktning som jag gillar. Den enda negativa punkten i vår akademi är bristen på tjejer, men tyvärr är det så överallt." 

Positiva och negativa i Spanien

"Den stora positiva punkten är tränarna och kvaliteten på träningen. Jag tror att det idag generellt sett är bättre än i Frankrike i den meningen att de spanska tränarna har erfarenhet av det padel vilket är mycket högre. Ur en teknisk och strategisk synvinkel känner jag verkligen skillnaden. Jag tror att just nu om du vill utvecklas och verkligen förstå vad padel, du måste åka till Spanien. Som sagt, det finns inte bara fördelar, jag tror att vi i Frankrike har lärare som kanske är mer strukturerade, lite mer professionella. 

I Spanien är det upp till dig att genomföra ditt projekt från A till Ö, det finns ingen som tar dig och säger: "Om tre månader ser jag dig här, om sex månader där, om två år här och vi" kommer att göra det och det." När du kommer till Spanien måste du bygga ditt projekt, ställa frågor och verkligen engagera dig. Det är upp till spelaren att bygga allt från A till Ö, och det är inte lätt. Speciellt när man inte riktigt vet padel och vi vet inte riktigt hur det fungerar. Jag skulle säga att det är lite av en nackdel.

Efteråt är den positiva poängen också att här finns en katalansk krets där det verkligen finns spelare på mycket hög nivå, vare sig det är bland flickorna eller bland killarna. Att spela träningsmatcher och kunna tävla mot de bästa, det är otroligt. Jag tror att jag inte fick ut tillräckligt av det, jag tror att jag ska försöka göra lite mer. En annan positiv punkt är att när du reser till Spanien åker du till ett verkligt professionellt projekt där du investerar fullt ut och som ett resultat lär du dig om dig själv varje dag. När du är där vet du varför du är där och du ägnar oundvikligen din energi åt att hitta lösningar på de problem du stöter på. 

En annan positiv punkt, du är i en kultur padel att det ännu inte finns i Frankrike idag även om det utvecklas väldigt snabbt och det är faktiskt jättebra. Det bästa är att komma och se hur många spelare det finns på den katalanska kretsen. Självklart när man fördjupar sig lite i den här kulturen så ser man också massor av superintressanta matcher, så man lär sig genom att titta, genom att diskutera och man träffar nya människor. Det är fortfarande många som spelar padel så om du är passionerad, det är verkligen där du behöver vara tror jag. Jag hoppas att vi om några år kommer att säga att du måste vara i Frankrike för att gå vidare i padel, det skulle vara otroligt. Men för tillfället är det klart att spanjorerna har en ledning över oss. 

Hans åsikt om Nationale 1

”Så även om jag spelade för palavas under Interclubs med en argentinare och en spanjor erkänner jag att jag har blandade känslor i frågan. Min första känsla när du ställer frågan till mig vill jag svara dig att jag är mer för ett franskt mästerskap som bara förblir franskt. Jag tror att det finns andra tillfällen då vi kan ta in spanjorer. Vi kanske borde skapa ett till mästerskap till exempel. 

Jag säger det och samtidigt för mig som spelare var det fantastiskt att spela med en spansk kvinna på den nivån. jag lekte med Andréa Ustero och det var otroligt på planen, det är en upplevelse som jag aldrig skulle ha fått om Palavas inte hade tagit de här spelarna så det är fantastiskt. Även för de som stod framme tycker jag att det är superpedagogiskt! 

Och självklart för allmänheten, människor som brinner för padel, som ser spelare på den här nivån är otroligt, det får dig att vilja så mycket. Det är dock ett franskt mästerskap och även om alla säger: ”Ja, men i tennis tar vi utlänningar, varför inte in padel ??, för mig är detta ett argument som inte håller vatten. 

Jag är lite mer för att stanna hos fransmännen och försöka slåss med laget vi har. För annars tycker jag personligen att om man är en klubb som har pengar så köper man utlänningar och det är den klubb som har mest pengar som vinner mästerskapet. Jo, samtidigt kan man också köpa franska så mitt argument håller inte riktigt vatten (skratt). Och dessutom visade spanjorerna ett fantastiskt sinnestillstånd på och utanför banan, de satte stämningen bra, så vi är fortfarande långt ifrån den "legosoldatanda" som skulle kunna störa mig i tennis. 

I min utopi skulle jag faktiskt föredra att klubbar tränar spelare och sedan tittar på medellång sikt och säger till sig själva: "Vi tränar våra spelare och nu har vi vunnit den här titeln tack vare värdet av vår träning". För mig har det mer värde i mina ögon, men det är personligt. 

Och å andra sidan är det starten på de franska interklubbmästerskapen, den padel är i full utveckling i Frankrike, det är fortfarande väldigt nyligen, det ger också bra marknadsföring. Det förde många människor tillbaka till Padel Horisont ska vi inte ljuga för varandra. Folkmassorna där, jag tror att det också berodde på att vi visste att spanjorerna skulle vara där, och nivån var otrolig. Uppriktigt sagt ville alla stanna för att se matcherna.” 

Dess mål för 2024

"Mina mål 2024 är uppenbarligen det franska laget. Det är något som jag verkligen skulle gilla eftersom det är galna känslor, och att representera ditt land i din sport är något otroligt. Gå också och spela i internationella turneringar, tjäna fler poäng och klättra på den internationella rankingen. Detta är mitt mål vid sidan av de franska mästerskapen. Efteråt har jag verkligen ett innehållsmål eftersom jag har många områden för framsteg och jag tror att resultaten kommer senare.”

Dorian Massy

Ny följare till padel, Jag är fascinerad av denna dynamiska sport som kombinerar strategi och smidighet. Jag hittar i padel en ny passion att utforska och dela med dig på Padel Magazine.