vid Padel Magazine vi älskar fantastiska berättelser och intressanta möten. Vi hade turen att kunna chatta en stund med Cecilia Baccigalupo, pionjär av padel i Argentina sedan 1980-talet.

Den tidigare världsmästaren och nummer 1 kom tillbaka för oss om sin början, sin karriär och anförtrodde sig till sin vision om padel nuvarande.

Nummer 1 i nästan 10 år

Padel Magazine : Berätta för oss om din början i världen av padel och hur upptäckte du denna sport?

Cecilia Baccigalupo : "För att göra det kort så började jag padel 1986 när jag var på semester i Punta del Este, Uruguay. Det fanns ett fält på stranden dit jag skulle och jag blev inbjuden att prova den här sporten. Jag tyckte det var jättebra och trodde att det var något för mig. Hela mitt liv har jag spelat tennis och framför allt älskar jag att spela dubbel. Dessutom råkade jag spela baskisk pelota, vilket gjorde att jag kunde bekanta mig med väggarna.

Sedan deltog jag i min första tävling i kategorin herrar eftersom det inte fanns tillräckligt med damer och med min sambo vann vi den. Sedan den dagen har jag blivit promotor för padel hona tillsammans med Adriana Costagliola. Jag kom i kontakt med Madridförbundets ordförande och det var så den första damturneringen organiserades 1989.

För mig från början padel var tillägnad alla utan åtskillnad. I Argentina spelade alla och det var från 1990-talet som padel exploderade där. Så mycket att vi kunde räkna upp till två miljoner utövare på en gång. Fler och fler herr- och damturneringar föddes. Det var verkligen en sport för alla. Ändå var priserna såväl som kontrakten med sponsorerna mycket mer fördelaktiga för herrarna men det är inget nytt och vi ser det i nästan alla sporter.

PM: Berätta för oss om din utveckling inom padel

CA: "Jag började ge lektioner i padel, jag var också idrottslärare och jag var medlem i föreningen för padel Argentina. Vi organiserade alltså tillsammans med andra lärare den första världens ungdom. 1989 spelade och vann vi också de allra första Masters i Madrid med Adriana Costagliola och tre år senare vann jag världscupen i Sevilla med China Mazzuchi. 1994 upprepade vi bedriften i Mendoza i Argentina med Adriana Costagliola och två år senare tog vi en tredje världstitel i den spanska huvudstaden.

Jag var nummer 1 i nästan 10 år. Jag gick i pension som professionell spelare när jag blev gravid men har varit väldigt aktiv i utvecklingen av padel.

Efter alla dessa år bestämde jag mig för att skapa en stiftelse för personer med intellektuella funktionsnedsättningar, så att de kan idrotta. Vi började med padel och sedan lade vi till andra discipliner som fotboll, tennis, hockey eller till och med basket."

PM: Varför padel exploderar det nu och inte förut?

CB: "Jag tror att det faktum att padel har blivit en sport lite mer tv-sänd och publicerad via sociala nätverk hjälper enormt i dess utveckling. Dessutom är det en ganska spektakulär och trevlig sport att titta på. Spelen är ett riktigt spektakel. Det är därför jag skulle vilja tacka alla de människor som lagt sin lilla sten till byggnaden och som gjort den padel vara nu där det är idag. Min dröm skulle vara att den här grenen skulle bli olympisk."

Alt-attributet för denna bild är tomt, dess filnamn är Diego-Maradonna-et-Cecicila-Baccigalupo-1024x576.jpeg.
Diego Maradona och Cecilia Baccigalupo

Enas för att harmonisera reglerna

PM: Tänkte du en dag se padel på Roland Garros?

CB: "När jag blev kallad 1990 för att utveckla padel i Frankrike åkte jag till Toulouse för ett evenemang med journalister och idrottare. Personen som kontaktade mig sa till mig att om padel lyfte i Frankrike, en dag skulle vi se honom på Roland-Garros. Trettio år senare hade jag turen att få vara med på den första turneringen på Roland-Garros och det var otroligt."

PM: För dig, vad har utvecklats i padel under de senaste 20 åren?

CB: ”Redan då var reglerna annorlunda. När vi spelade i Spanien eller Argentina kan vissa punkter i reglerna variera beroende på land, till exempel tjänsten. I Spanien tjänade spelarna på axelhöjd medan det inte var så i Argentina. Men vi lyckades alla komma överens om att harmonisera reglerna.

Om vi ​​dessutom tar den fysiska delen var spelarna då mindre förberedda än nu. De lade inte lika stor vikt vid deras fysiska förberedelser som professionella spelare gör idag. Låt oss också tillägga att utövare vid den tiden begick fler otvingade fel än nu.

Le padel idag är mycket mer tekniskt och taktiskt med viboras, bandejas eller "par3" som spelarna lyckas återhämta sig utanför banan. Vi hade ingen lärare som lärde oss alla dessa aspekter.

Jag tror att varje steg av padel är intressant och att utvecklingen är positiv. Idag kan vi gå på fantastiska matcher, bland herrarna som bland damerna."

PM: Vad är din åsikt om boom in? padel men också på dess mer negativa sidor såsom konflikter mellan kretsar. Fanns det redan spänningar på institutionell nivå?

CB: ”För att vara ärlig så är jag väldigt glad över att se min sport bli en välkänd disciplin världen över. När det gäller konflikter har det alltid funnits några men jag tror uppriktigt att vi alla måste enas mellan spelare, föreningar, kretsar för att växa tillsammans. Det är den bästa lösningen för sport."

PM: Vad gör du idag?

CB: "Jag bor i Argentina men jag utvecklar träning över hela världen. I år var jag till exempel i Milano och nästa år kommer jag med största sannolikhet att vara i Frankrike och Spanien. Jag skulle väldigt gärna vilja resa till andra länder där padel växer mer och mer som Sverige eller Qatar. Jag är passionerad och jag vill kunna förmedla all min kunskap och min erfarenhet till alla dessa nya spelare, oavsett om det är män, kvinnor eller barn.

Men det som skulle glädja mig ännu mer skulle vara att ta med min kunskap om padel till alla personer med funktionsnedsättning så att även de kan njuta av 20×10.

Jag vill också tillägga att vi kommer att öppna en stiftelse i Spanien och att vi kommer att genomföra utbildningar och turneringar i syfte att donera medlen till denna förening.

Instagram: Fundacion Baccigalupo

Sebastien Carrasco

Beundrare av padel och av spanskt ursprung, padel rinner genom mina ådror. Mycket glad att dela med dig min passion genom världens referens padel : Padel Magazine.