Tillbaka till intervjun med kommitténs ordförande Christian Collange padel av PACA-ligan, som särskilt talar till oss om konsekvenserna av Gilles Morettons utnämning till posten som president för FFT för padel Franska.

En ny mandatperiod som president för PACA-ligan

Franck Binisti: Christian du omvaldes till kommissionens chef förra veckan padel i PACA-ligan?

Christian Collange: Ja absolut, vi gjorde det nya valet efter förnyelsen av Jean-Claude Bousteaus lista, så automatiskt inrättades kommissionen och jag förnyades för de kommande fyra åren för en andra ”termen” i citat vid kommitténs ordförandeskap padel PACA. Jag lovades ett trevligt team, laget har validerats och nu är allt du behöver göra att arbeta!

Stark erfarenhet inom tennis

Franck Binisti: Vi vet att du var en del av Gilles Morettons team med Christophe Lesage, vad är idag nästa steg för att se detta program padel att distribuera i Frankrike?

Christian Collange: "Som ni vet blev jag involverad ganska snabbt med Gilles Moretton och Arnaud Clements team av flera skäl. Även om vi inte får glömma vad som har gjorts bra för padel, för mig räckte det inte, annars hade jag inte varit med i det nya laget! ”

”Jag blev helt förförd eftersom jag verkligen såg de principer som jag såg på Gilles Morettons program det övergripande programmet (padel och tennis), motsvarade fullständigt det jag strävade efter och det gav det jag inte hittade i det gamla laget. Jag var omedelbart klar, jag blev involverad med dem, så vi pratade padel naturligtvis, det är det som upphetsar mig mest idag, även om jag har tennishistoria: jag är BE2, jag var tennisspelare, jag var -2/6, jag var lärare tennis ... Tennis Padel Solsken länge, jag arbetade i Cap d'Ail, jag startade ITF-kadettennisturneringen, jag arbetade med Michel Borfiga och Louis Borfiga som är de som tränade mig i tennis. Så jag har tennishistoria. ”

Christian Collange Binisti bullpadel

Kursbyte vid FFT

Franck Binisti: Du pratade om bra saker innan du talade om framtiden, det är sant att du inte döljer vad som har hänt de senaste åren: vad skulle du kreditera det gamla laget?

Christian Collange: "Det är sant att vi inte får dölja Covid som har blockerat alla lite, men förutom Covid-perioden var jag i allmänna kommittén, så vi arbetade fortfarande, vi pratade padel. jag var inte håller alltid med vad som gjordes men det gjordes saker. Bra eller inte bra. Det har funnits stöd för padel, den FFT Padel Tour. Enligt min mening var det klumpigt gjort, det var mer brådskande än den höga nivån. Göm inte basen av padel, klubbarna. Den höga nivån är viktig, men trädet får inte dölja skogen. "

”På nivå med PACA-ligan har vi lanserat en hel del saker: ungdomskrets, upptäckter, lagmatcher etc. Vi lanserade många saker. Men Jag skulle ha velat ha en länk med federationen för att den ska kunna genomföras på nationell nivå. Vi arbetade lite av klaner, det är synd. Det som också störde mig var att styrningen var för uppifrån och ner. Privata klubbar har glömts bort, vi gick bara för att se dem för att organisera tävlingar hemma. “

”Jag befann mig helt i talet för det nya laget. Nu måste vi sätta det på plats, men redan när talet är bra i början är vi på rätt våglängd. ”

Projekten för det nya teamet

Franck Binisti: Vad kommer att införas under de kommande veckorna? Vilka är de viktigaste projekten för FFT?

Christian Collange: ”Programmet avvecklas i mitten av mars. Gilles Moretton, Arnaud Clément och hela teamet bestämmer hur de vill arbeta med padel. Det kommer att finnas ett dedikerat team padel, Säkert. Det brådskande vid FFT idag är att hjälpa klubbarna och att förbereda sig för Roland-Garros.

För mig är det viktigaste att lyssna på klubbar, särskilt privata. Vi har mycket att lära av dem, och vi borde inte bara använda dem när vi behöver dem för turneringar. Vi måste gå till dem och återförena familjen padel i Frankrike. Det är också nödvändigt att samla ett lag padel med riktigt viktiga samtalare. 

Det tar en licens padel för att kunna identifiera spelaren av padel, att han känner att det är en disciplin i sig, och inte en derivatdisciplin. Kanske en licens padel, en tennislicens och en licens för båda, jag vet inte att du måste ha den allmänna uppfattningen och se med laget på plats, men i alla fall måste det finnas en utveckling av den nuvarande licensen. 

Sedan undervisningen av padel, kommer ett diplom ut, vi måste strukturera grunden för padel, att vi har en riktig träningsenhet för padel i Frankrike."

En ny FFT Padel Tour ?

Franck Binisti: Att tänka om FFT Padel Tour, vad innebär detta ?

Christian Collange: "Kretsen FFT Padel Tour var för mig en väldigt bra idé, men för mig är det viktiga utvecklingen. Denna krets har fördelen av att existera men det skulle vara nödvändigt att varje turnering är firandet av klubben och ligan som är värd för den. För mig är det nödvändigt att hjälpa klubbarna så att de blir vinnare. Och varför inte kombinera det med tävlingar med andra kategorier, sätt de unga i rampljuset och en prisutdelning i slutet med alla. ”

Franck Binisti: Offentliga platser endast för utställningar, för marknadsföring runt padel ?

Christian Collange: ”Offentliga platser bör användas för att visa padel, göra aktiviteter för ungdomar, seniorer, för hela publiken padel. Kanske göra finalen (av P2000-talet) på det allmänna torget och resten för underhållning. Sverige eller Italien exploderar tack vare VIPs som populariserade padel, inklusive utställningar med fotbollsspelare. Vi behöver personligheter för att marknadsföra padel.

I Frankrike kunde vi ta med Didier Deschamps, Flo Thauvin eller tennisspelare till utställningar med de bästa spelarna från padel Franska att upptäcka padel.

Följa i Italien och Sveriges fotspår?

Franck Binisti: Har Frankrike missat båten jämfört med länder som Sverige eller Italien för utvecklingen av padel ?

Christian Collange: ”I Frankrike känner den privata sektorn inte hjälp, vi är dessutom i en mycket komplicerad situation. I Sverige tror jag att strukturerna är mer hjälpsamma, bättre mottagna. Det är svårt att ta en privat struktur med allt som innebär i Frankrike. Det är nödvändigt hitta broar mellan det privata och det offentliga för att tjäna utvecklingen av padel. Jag har alltid varit missnöjd med vad som hände med privatpersoner! ”

 

För att hitta intervjun i sin helhet:

https://youtu.be/Ry9dehZTALA

 

Xan är ett fan av padel. Men också rugby! Och hans inlägg är lika slående. Fysisk tränare av flera padel, han avslöjar atypiska inlägg eller behandlar aktuella ämnen. Det ger dig också några tips för att utveckla din kroppsbyggnad för padel. Det är uppenbart att han påtvingar sin stötande stil som på fältet padel !