Åkte till Serbien tillsammans med Gracia Radovanovic. När hon återvände till sitt ursprungsland för ett år sedan har den tidigare topp 25 i den franska rankingen blivit en nyckelpjäs i utvecklingen av padel på Balkan.

Återgå till ursprunget och integrationen av padel i Serbien

”För ett år sedan bestämde jag mig för att lämna allt och gå tillbaka för att bo i mitt ursprungsland, Serbien, närmare bestämt i Belgrad, huvudstaden. Innan jag tar denna stora vändpunkt vill jag påpeka att jag aldrig, i Frankrike, hade övervägt att undervisa padelinte heller att delta i dess utveckling. För mig, efter att ha varit tennisspelare och ägnat hela mitt liv åt det, såg jag det padel mer som en hobby, trots min träning i Palavas med Valentin Durand och min ranking bland de 25 bästa.”

Gracia Radovanovic serbien padel

Utvecklingen av padel i Serbien och min roll i det

”När jag kom till Serbien fanns det bara två klubbar padel. Men ett år efter min återkomst ökade antalet klubbar avsevärt. Dessutom är det förvånande att notera att trots denna växande popularitet har Serbien inte en federation av padel. Detta regulatoriska tomrum innebär att det inte finns några standarder för turneringar, ingen rankning av spelare. Så det var som att jag var där i början av sporten i landet.

En av anekdoterna som jag kan dela gäller bristen på organisation i turneringar padel, tillsammans med denna otroliga omgivande fräschör. Vi har introducerat P100 och P250, med ekonomiska bidrag som når 500 €. Det finns dock ingen riktig rangordning eller seedning. Tabellerna upprättas genom lottning. Jag upplever just nu början av padel i Serbien. Men Frank, du vet vad jag pratar om! Vi glömmer det, men i Frankrike, för inte så länge sedan, fanns det nästan ingenting.”

Serbien spår padel

Min övergång från spelare till lärare

"Hur blev jag lärare? Av en ren slump, under en turnering i Vamos Padel, en klubb från Belgrad. Klubbcheferna tvivlade på min nivå, men efter att ha sett nivån på lokalt spel erbjöd de mig ett erbjudande om att undervisa nybörjare som jag tackade ja till. Och så började jag lära ut grunderna i padel, eftersom jag upprepar, jag är ingen lärare i padel Träning."

Samarbeten och idrottsutveckling

"Jag träffade Djordje Mijailovic, managern för Padel Centar, som brinner för padel. Han bad mig att samarbeta kring organisationen av Belgrad Padel Open, ett evenemang han planerat länge. Lite i taget, populariteten av padel växte upp i Serbien, men spelnivån följde inte med på grund av bristen på kvalificerade tränare. Det är därför jag uppmanade min tidigare tränare Valentin att komma och erbjuda kurser och höja nivån.”

Marknadsföring av padel och officiellt erkännande

”När jag kom till Serbien fanns det ingen butik dedikerad till utrustning padel. Så jag samarbetade med Head Frankrike öppnar en webbutik. Men höjdpunkten var Belgrad Padel Öppen. Denna turnering, som till stor del finansierades av staden, lockade spelare från olika länder, inklusive fransmän som vann titeln. Och idag är idrottsministeriet redo att officiellt erkänna förbundet, vilket banar väg för reglering och möjligheten för Serbien att delta i internationella tävlingar.”

Franck Binisti

Franck Binisti upptäcker padel vid Club des Pyramides 2009 i Parisregionen. Eftersom padel är en del av hans liv. Du ser ofta honom turnera i Frankrike för att täcka de stora evenemangen i padel Franska.