Vi kunde prata med Jean Dumartin, som slutade trea i säsongens första P2000, vid sidan av en viss Nicolas Rouanet.

Mini grästennis!

Min början i padel går tillbaka länge faktiskt. Jag minns att jag blev inbjuden till min flickväns familj i Pamplona runt 2005 och spelade min första match mot mina svärföräldrar (skratt). Jag sa då till mig själv: "Jag förstår ingenting om den här sporten, inte ens reglerna (jag var verkligen intresserad av tennis på den tiden), men det är fortfarande superkul den här minitennisen på gräs (skrattar)!"

Sedan ingenting alls på många år eftersom att vara från Baskien, det fanns bara en inomhusplan i hela regionen så det var extremt svårt att kunna spela.

Den riktiga boomen in padel kom först med oss ​​runt 2019. Så jag skulle säga att min riktiga start i denna sport är från december 2018 med P500 från Les Bruyères till Pau. Trevlig anekdot, jag hade chansen att lära mig en liten läxa för min första turnering mot Bastien Blanqué som redan då var fransk mästare! Det räcker med att säga att jag absolut inte hade någon kunskap om koderna för denna disciplin: jag spelade i futsalskor, fotbollsshorts utan ficka och med en boll i handen (skratt).

Tennis, fotboll och padel !

Tennis skakade en stor del av min ungdom. Jag var i idrottsstudier från 6:an till 16:an med syftet att bryta mig in i denna sport. Året av mina 1 år, jag var då rankad 6/XNUMX, jag var tvungen att göra det berömda valet mellan studier och tennis. Med en lärarpappa, mötet med min blivande fru och den intima övertygelsen om att det skulle bli mycket svårt att göra det till mitt jobb, bestämde jag mig för att sluta med den höga nivån och ägna mig åt min studentexamen S och sedan till min ingenjörskola. Jag slutade mer eller mindre med tennis över en natt för att jag inte ville göra det halvvägs.

Jag vände mig sedan till fotbollen i flera år, var väldigt nyfiken på att upptäcka en lagsport, och först då padel.

Som en född tävlande, och med min bakgrund inom tennis, gick jag in i varje aktivitet med tanken på att tävla. Från min start i padel, jag ville omedelbart gå snabbt framåt för att kunna registrera mig i turneringar och klättra på rankingen så snabbt som möjligt (utan något egentligt kvantifierbart mål i början).

En marginal för framsteg på det fysiska

Jag skulle säga att jag är en ganska vanlig vänstersidig spelare, med en ganska konstant spelnivå, utan alltför många luftfickor och framför allt väldigt stridbar. Jag har ett visceralt behov av att exteriorisera mina känslor med legendariska "Muchoooo" eller till och med med välstödda "bröstknölar" (som min bästa akolyt på området: Alex Perilhon kan vittna om) (skrattar).

Dumartin Perilhon bröstknöl
Bröstklumpen av duon PerilhonDumartin

Jag tycker också att jag har ett fint vapen med min smash attack som jag lyckas utlösa väldigt snabbt.
Å andra sidan är min enorma framstegsmarginal på det fysiska planet... min senaste jogging måste härröra från mer än 10 år sedan, och jag bär bördan av det när matcherna följer varandra och blir tuffare... Det är inte med min senaste avresa till Spanien och alla dess kulinariska frestelser som detta sannolikt kommer att förändras!

Färre turneringar sedan han blev pappa

Jag var tvungen att sakta ner när det gäller tävlingar sedan oktober 2021 av familjeskäl.

Jag försöker hålla en turnering per månad men det blir mer och mer komplicerat (jag blev pappa till en bedårande liten Simón i juni 2022).

En preferens för vänsterhänta

Det faktum att jag spelar mindre och mindre i Frankrike ökar min motivation tio gånger när jag kan återvända. Dessutom tillförde idén om att kunna spela med Nico Rouanet, som är i tjockleken, en speciell smak innan detta maraton med 8 matcher på 48 timmar. När du spelar för första gången med en ny partner har du den här konstiga känslan av att vilja göra saker särskilt bra, det här behovet av att bevisa för varandra, och det visar sig att vårt avtal var perfekt under denna helg.

Rouanet Dumartin smash P2000 Bordeaux 4Padel 2023

Jag föredrar att spela med vänsterhänta (jag spelar främst med Alex Perilhon), eftersom de kan avlasta mig fysiskt, i synnerhet genom att ta mittzonen efter behov, både i botten och i toppen.

Ett nöje att slå Le Panse och Trancart

Av de skäl som nämnts ovan kommer jag tyvärr inte att kunna investera mer, mitt mål är att vara en bra pappa och en god man innan jag blir en bättre spelare (skratt)...även om jag måste erkänna att jag slog Team Kong (vilket verkade mer som ett "Team Pheasants" den dagen) gör alltid mycket bra för moralen och får mig att vilja komma tillbaka till en turnering så snart som möjligt.

Sikta på topp 3-4 av de bästa paren i Navarra

I Pamplona hade jag turen att bli integrerad direkt med de bästa spelarna i Navarra och jag försöker träna mellan en och två gånger i veckan.

Jag tog till och med en spansk licens så att jag kunde spela Navarra-kretsen i första divisionen.
Denna region är inte nödvändigtvis känd för att ha spelare på mycket hög nivå (observera dock att Jon Sanz är från Pamplona) men jag skulle säga att det finns ett tiotal killar som lätt skulle kunna spela i topp 50 eller franska topp 20. Jag hoppas att jag kan nå en plats bland de 3-4 bästa paren i Navarra.

Målet uppnått!

Jag hade satt upp som mål under åren att komma in i den franska topp 50, och om jag ska vara ärlig, min avresa till Spanien i början av året, som lagts till reformen av de 15 turneringarna som tagits i beaktande, innebar att jag inte gjorde det. tänk att inte kunna ta sig dit. Förutom att ett litet mirakel hände under P2000 i Bordeaux och här är jag rankad 39:a i marsrankingen.

Rouanet Dumartin P2000 Bordeaux 2023

Det verkar ganska komplicerat för mig att kunna gå högre i rankingen och hoppas på vad som helst i rankingen padel…men jag fick en vänförfrågan på Facebook från en viss Pablo Ayma, jag måste ta reda på vem den här personen är och vad han vill ha av mig (skrattar)

Min nästa turnering blir P1000 i Central Sport Club i början av april med en Nico Trancart som inte är förbittrad på förhand! Jag tar tillfället i akt att varmt tacka Adour-klubben i Tarnos och därför Central Sport Club i Saint-Jean-de-Luz, som i hög grad har bidragit till mina framsteg under dessa få år genom att tillåta mig att träna under deras graviditet.

Slutligen kommer vår överenskommelse att ha varit bra med Nico Rouanet, men vi måste vara tydliga, han kommer snart att gå med i akademin för de stora Padel, kommer att ägna sig helt åt denna sport, och våra banor kommer att vara diametralt motsatta. Jag skulle bli glad över att snart kunna göra en "ultimo baile" med honom, men att projicera mig själv över en hel säsong är så klart inget alternativ!

Xan är ett fan av padel. Men också rugby! Och hans inlägg är lika slående. Fysisk tränare av flera padel, han avslöjar atypiska inlägg eller behandlar aktuella ämnen. Det ger dig också några tips för att utveckla din kroppsbyggnad för padel. Det är uppenbart att han påtvingar sin stötande stil som på fältet padel !