Jérémy Scatena kommer tillbaka för Padel Magazine på det otroliga människoäventyr han upplevde tack vare padel jusqu'à sa pensionering som professionell spelare. En serie möten som fick honom att växa. Han hoppas kunna spela en ny roll i framtiden för att utveckla padel i Frankrike. Intervju.

2023: en av de mest komplicerade säsongerna

Min bedömning 2023: Jag anser att detta är ett av mina sämsta år sedan 2017. Jag skulle till och med jämföra det med 2021, som inte heller var särskilt bra. För första gången hade jag ingen större dröm eller mål som drev mig.

Efter att ha vunnit bronsmedaljen med det franska laget vid senaste världsmästerskapen, nått 67:e plats i världen (FIP) och kommit in bland de 100 bästa i rankingen av World Padel Tour, och blev därmed den första fransmannen att nå denna ranking på den tidens benchmark proffskrets, tror jag att jag nådde mitt maximum.

Fler mål för att motivera mig att träna

Jag har kämpat för att förstå mina träningar, matcher och turneringar på sistone. Jag kunde inte längre vakna på morgonen med samma passion och beslutsamhet som jag hade tidigare. Jag hade inte längre mål som motiverade mig att träna hårt, tänja på mina gränser och sikta på högre ranking.

Pequery coachning

Olika partners: på grund av min dåliga prestation

Jag spelade med olika partners på grund av mina upp- och nerföreställningar. Jag tycker att det är klart och det är ingen idé att ljuga för sig själv.

Jag drabbades av dessa partnerbyten eftersom jag inte var tillräckligt bra 2023.

Tack vare mina samlade poäng kunde jag lyckligtvis spela med kompetenta spelare vid de sällsynta tillfällen som jag spelade bra under året. Och då, förutom mina ganska genomsnittliga prestationer, är det sant att jag inte hade bra målningar.

Men de goda nyheterna: Jag är ganska stolt över att ha lyckats avsluta den här säsongen med några bra matcher som i Madrid eller Rom, och FIP Rise i Nederländerna. Det fanns några ögonblick då jag kunde ha gjort det lite bättre och förbättrat min säsong, men några bra resultat kom för att lindra en svår säsong.

Det positiva: Jag lyckades sköta min säsong bra

Att veta hur man hanterar perioder med mindre framgång är idag möjligt med explosionen av antalet internationella turneringar på alla kontinenter. Och uppenbarligen kan nivåerna från en kontinent till en annan variera mycket.

Jag deltog i mindre turneringar för att undvika ett dåligt rekord som i Egypten eller Japan. För ja, med boomen i turneringar padel via FIP Tour är det nu möjligt att åka på turneringar i Östeuropa, Asien, Afrika, Oceanien, tjäna viktiga poäng för att inte tappas i rankingen när man är i ett dåligt pass. Och då tillåter det dig också att starta om mentalt, att vinna några matcher, även om nivån på dessa tävlingar inte har något att göra med det spanska, franska eller italienska FIP till exempel.

Världens topp 100-uppdrag: fullbordat!

Om semiprofessionella/professionella spelare för tillfället inte riktigt har insett de möjligheter som FIP Tour erbjuder med en boom i internationella turneringar, tror jag att det jag gjorde 2023, kommer andra spelare att göra det mer och mer från 2024.

Jag klarade min karriär 2023 så att jag kunde nå de 100 bästa i världen. Och uppdraget är fullbordat.

Mitt bästa år med Tison 2020

Det som dock är säkert är att för att vinna matcher måste man vara bra och ha en bra partner. Receptet är enkelt. Varje gång jag har presterat bra i min karriär har jag kunnat vinna matcher med olika partners.

Jag hade min bästa säsong 2020 tillsammans med Benjamin Tison. Faktum är att i början av året var jag lite bättre än honom, men i slutet av året var hans prestation högre än min. Vi lyckades vinna viktiga matcher inklusive två turneringar där vi klarade fem omgångar och förlorade en väldigt tät match mot Antonio Luque och Jon Sanz.

Det här är kanske säsongen där jag uppnådde de mest anmärkningsvärda segrarna i min karriär.

Jag kommer inte längre att vara en professionell spelare 2024

Angående år 2024 är mina planer fortfarande lite vaga, men jag kan säga att jag inte längre kommer att vara en spelare av padel professionell. Jag kommer inte längre behöva gå upp tidigt på morgonen för att träna intensivt som jag har gjort sedan 2018.

Jag kommer att fortsätta att delta i stora turneringar på grund av de samlade poängen, men mitt huvudfokus kommer att ligga på mitt yrkesliv och min livsfilosofi fokuserad på fysiskt välbefinnande.

100% Padel, mitt liv, mitt mål

I ungefär ett och ett halvt år har jag hållit på med markförsäljning och byggande. padel via mitt företag, 100% Padel.

Jag har stora ambitioner för det här företaget. Vi har nyligen anställt en nyckelperson som var medgrundare till ett av de största företagen inom detta område. Hans uppdrag börjar den 2 januari.

Vi strävar efter att bli den officiella platsen för internationella turneringar och att sponsra franska spelare för att hjälpa dem i deras karriärer, samtidigt som vi ger tillbaka till padel lite av det han tillförde mitt liv.

Många saker faller på plats. Och jag lovar, jag kommer att återkomma till dig för vad vi sätter på plats för 2024.

Det som motiverar mig mest är att lyckas i livet samtidigt som jag ger möjligheter för dem som står mig nära och dem jag älskar. Om jag kan bidra till deras framgång och utveckling samtidigt som jag försörjer mig så är det ett viktigt mål för mig som ger mig stor energi.

Det finns en Scat-effekt på Ben och Ben på Scat

Med Ben är det obestridligt att det fanns ett ömsesidigt inflytande. Men jag skulle säga att Bens effekt på mig var mer betydande. Ben har under året haft en del fysiska problem, och det är inte lätt psykiskt. Men han lyckades komma tillbaka i form i slutet av säsongen och han uppnådde till slut en fantastisk avslutning med en mycket bra spelnivå.

För min del hade jag redan tagit beslutet att avsluta min karriär som proffsspelare. padel.

scatena ember milan

Om Ben hade sagt ja, skulle jag ha sagt ja

Men om Ben hade valt att fortsätta hade jag kanske övervägt att träna tillsammans med honom i några månader, specifikt för det franska laget, för att en sista dans tillsammans. Vi uppnådde exceptionella prestationer med landslaget, 4:e 2018, 4:e 2020 och denna otroliga 3:e plats vid det senaste världsmästerskapet i Doha. Om Ben hade fortsatt hade jag kämpat så att vi kunde få en sista stor stund med laget, en sista dans med Frankrikes lag.

Slutet på en cykel och början på ett nytt äventyr

Det är definitivt slutet på en cykel med Ben och jag.

Men livet går vidare och det är dags att ge plats åt den nya generationen.

Min avgång kommer inte att ha någon större inverkan på det franska laget, även om detta försvagar lagets vänstra sida något. Det finns dock andra spelare som är lika kapabla, om inte bättre, att fylla denna position. Jag är övertygad om att vårt team kommer att fortsätta att lyckas tack vare den laganda som vi har byggt upp under åren.

Det är en av våra största stoltheter, och det binder oss djupt till varandra.

Jeremy scatena

Spela en annan roll med det franska laget

Och ärligt talat, om min spelarkarriär tar slut vill jag fortsätta på ett annat sätt. Jag hoppas att jag får denna möjlighet att ha ett uppdrag tillsammans med laget.

Jag tror att med Johan Bergeron, Bastien Blanqué, Robin Haziza, Adrien Maigret och Ben Tison skapade vi något 2018, utan att berätta för varandra. Det fanns en tyst pakt mellan oss, eftersom det var mycket rivalitet mellan oss på den tiden.

Paraguay 2018 skapade denna franska grupp. Jag tror att vi var det bästa laget i Frankrike på den tiden. Vi var absolut inte de bästa spelarna i världen, men i andan, sett till ett lag, var vi bäst. Och denna alkemi har fortsatt fram till dess.

Segrarna och dessa många avgörande matcher som vunnits har nödvändigtvis skapat detta lag. Det är därför vi alla är vänner eftersom det finns ett mycket starkt band som har förenat oss under alla dessa år.

Franck Binisti

Franck Binisti upptäcker padel vid Club des Pyramides 2009 i Parisregionen. Eftersom padel är en del av hans liv. Du ser ofta honom turnera i Frankrike för att täcka de stora evenemangen i padel Franska.