Malik Joundy, 43 år gammal, före detta marockansk nummer 1 i bordtennis 2017, har fullt för avsikt att försvara sig i International Club Cup. Padel på Inacua Club som också är värd för en ATP Tennis Challenger.

"Visst, vi pratar regelbundet om tennisspelare i padel, Mais le padel sammanför långt bortom” förklarar Malik för oss.

Idag på den marockanska topp 30 berättar han om sin resa.

"COVID fick mig att bli padelär”

"Det var tack vare covid-pandemin som jag upptäckte padel. År 2020 var de enda sporterna som var tillåtna i Marocko basket och padel vid Oasen. När restriktionerna hävdes slutade jag inte spela padel. Tvärtom ökade jag min frekvens trots att jag hade ont i knäna. Idag spelar jag för CAFC (Cercle Amical Français de Casablanca).

Bordtennis hjälpte mig att förstå banor med spinn. Det ger mig en fördel på vissa tekniska skott som chiquita där handleden används. Men till skillnad från många hårdslående tennisspelare föredrar jag kontroll, lobbar, korta skott och spinn. Dessutom, eftersom jag är vänsterhänt vet jag att det är en eftertraktad tillgång."

Lag Marocko padel Casablanca

Jämförelse mellan Bordtennis och Padel

"Bordtennis är en individuell sport, medan padel är kollektiv. Den första verkar mer teknisk för mig, den andra mer taktisk som kräver samarbete mellan partners. Dubbel i bordtennis skiljer sig markant från padel ; I bordtennis spelar spelarna omväxlande, vilket förenklar valen. Dessutom är det inte möjligt att utesluta en spelare i bordtennis, eftersom alla deltar lika.

En anmärkningsvärd gemensamhet mellan de två dubbelsporterna är fördelen när ett lag består av en vänster- och en högerspelare. I båda fallen frigör detta varje spelares forehand, vilket ger en strategisk fördel. Dessutom, även om den underskattas, spelar effekten en avgörande roll i padel, precis som i bordtennis, vare sig det gäller skärande skott, biverkningar eller mjuka bollar. Dock har serven i bordtennis större betydelse jämfört med padel. "

Ett populärt uttryck kopplat till padel

"En av aspekterna av padel Det som tilltalar mig är möjligheten att spela utomhus. Inom bordtennis är det främst inomhus, vilket är synd när man njuter av utomhus.

Bommen observerade runt padel i Europa och på andra håll märks också i Marocko. Ett bevis på detta är entusiasmen på CAFC med nästan 450 aktiva spelare. När jag började, den padel var föga känd med mycket lite land. Nu verkar det som att alla vill spela det i Marocko. Ett bevis på dess tillväxt, det populära marockanska uttrycket "dsl jag har swimmingpool" har nu blivit "dsl jag har padel »."

Franck Binisti

Franck Binisti upptäcker padel vid Club des Pyramides 2009 i Parisregionen. Eftersom padel är en del av hans liv. Du ser ofta honom turnera i Frankrike för att täcka de stora evenemangen i padel Franska.