Manuel Vives förklarar fotbollsspelares svårigheter padel som inte är bland de bästa i världen, ser också tillbaka på sin start på säsongen och delar med oss ​​av sin vision om utvecklingen av padel.

Ett nytt äventyr i Madrid

"Jag flyttade till Madrid i år, jag gick med Dylan Guichard och Thomas Leygue på CEPAC-akademin av Mati Diaz och Gaston Malacalza, två legender av padel. Jag började i februari efter att ha gjort lite fysisk förberedelse i Paris. Anledningen till denna förändring är att "Daltons rumskamrat" upplöstes i slutet av förra året eftersom alla gick sin egen riktning.

I Barcelona var jag ett absolut fan av tränaren Pablo Ayma, som är vår tränare, men lagets träningspass var inte alltid bra och han var inte särskilt tillgänglig. Jag ville fortsätta i Spanien samtidigt som jag bodde kvar i ett delat boende. Julien hade åkt med sin flickvän, Philémon var obestämd och Dylan skulle till Madrid. Eftersom jag kommer väldigt bra överens med honom och jag visste att deras akademi var väldigt trevlig, bestämde jag mig för att göra denna förändring.”

Manuel Vives och Julien Seurin

Axelproblem...

Så jag befinner mig i Madrid och hittills har jag inte fått de resultat jag ville ha. Allra i början av året spelade jag i Australien, men säsongen hade inte riktigt börjat, det var lite speciellt. Men jag och Julien Seurin vann två turneringar, vilket var väldigt bra.

Efteråt deltog jag i två turneringar Premier Padel med Jérémy Scatena och sedan spelade jag två FIP-turneringar med Jérôme Inzerillo som gick väldigt dåligt: ​​vi förlorade två gånger mot Thomas Vanbauce och Maxime Joris, som spelar väldigt bra för tillfället.

Jag hade ett återfall av mitt axelproblem innan dessa två turneringar: min axel gick ur led flera gånger och jag fick den ur led igen precis innan. Därifrån började jag känna en viss oro, en rädsla, jag hade två nederlag och jag har varit extremt dålig på att träna i en månad, jag försöker ändra på många saker. Jag tog en mental tränare, jag tränar hårt, som alltid, och jag har förtroende för att situationen kommer att förbättras, för det är alltid tider. Jag har erfarenhet av de här situationerna och jag vet att efter regnet kommer det fina vädret.”

Få 50 platser på internationell nivå

– Det är ganska svårt att sätta mål på internationell nivå eftersom rankingen är ganska speciell och dåligt utformad. Jag började året på låt oss säga 170:e plats, och mitt mål var att sluta runt 120:e. När du säger det säger du till dig själv: 'Han vill bara ta 50 platser, det är inte otroligt.' Men 120:e har mer än dubbla mina poäng, så det är redan ett stort mål. I realiteten är målet att i slutet av året kunna delta i Premier Padel med någon som har lika många poäng som jag, utan att behöva fråga någon som har mer. Men det skulle motsvara att vara runt 120:e/130:e i världen."

Vives manual

Förbättringsområden

– Spelmässigt måste jag vara mer strukturerad. Det har alltid varit mitt problem eftersom jag spelar mycket på instinkt, lite som en tennisspelare. Jag är en vänsterfotad spelare som är 1m75 lång, vilket anses vara litet för den här positionen. Man måste vara, tycker jag, extremt strukturerad för att lyckas etablera sig som vänsterspelare, vara väldigt regelbunden och verkligen veta vad man måste göra. Det är absolut motsatsen till vad jag gjorde från början. Det förklarar också den något komplicerade perioden och alla dessa förändringar.”

Ett nytt racket att fortsätta att förbättra

"Jag bytte racket för en månad sedan, från Python 11 till Python 12 Silver. 11:an passade mig väldigt bra, men 12 Silver är ännu hårdare och styvare, vilket jag uppskattar särskilt i en racket, speciellt när jag kommer från tennis.

Den behåller alla fördelar med 11:an, det vill säga att det är en väldigt lätthanterlig rund racket. I försvaret kan vi nästan göra vad vi vill. Dess styvhet underlättar påverkan på bollen, oavsett om det är på attack, på volley eller på smash, samtidigt som denna känsla av kontroll bibehålls. Jag tycker att det är en bra kompromiss. Även om det är tänkt att vara ett mer defensivt racket, tillåter dess styvhet dig att attackera bra också."

Svårt att klara sig ekonomiskt

"Det är extremt svårt att klara sig ekonomiskt, det vet alla. I Frankrike är vi bara fem-sex av oss som lyckas vara mer eller mindre balanserade. Jag är inte helt där, men jag är inte långt borta. Jag tror att jag täcker tre fjärdedelar av mina utgifter. En säsong kan kosta mellan €40 000 och €50 000.

Jag tror att jag lyckas täcka tre fjärdedelar tack vare mina sponsorer. Jag är också oerhört lyckligt lottad som har föräldrar som kan hjälpa mig lite. Mellan mina föräldrars hjälp och mina besparingar kan jag täcka detta berömda sista kvartal. Efteråt, det faktum att spela dåligt eller bra, ekonomiskt, det förändrar inte mycket eftersom det inte är som tennis där, om du spelar dåligt, tjänar du mindre pengar. I mitt fall kommer det bara att tjäna mig 1000 eller 2000 euro mer om jag spelar bra under året, vilket är löjligt. Prispengar intar en hånfull plats, runt 90% till 95% av pengarna kommer från sponsring.

Å andra sidan finns det en uppenbar mental påverkan: att spela dåligt är kostsamt för säsongen, och även om du har hjälp av dina föräldrar, tillför det mycket mental press och väcker många frågor.”

Strategier för att attrahera sponsorer

”För att ta dig igenom det måste du antingen vara väldigt stark och skapa dig ett namn, eller så är det bästa sättet sociala nätverk. Att vinna många turneringar ger dig ryktbarhet, vilket hjälper till att locka sponsorer, men det är också möjligt att göra dig själv mer känd tack vare YouTube, TikTok, Instagram... Det är nödvändigt att posta regelbundet, men det hjälper mycket att få prenumeranter.

Intäktsmässigt tjänar jag inget direkt på min YouTube-kanal, men tack vare den här kanalen fick jag nog sponsorer som gav mig mycket mer än vad jag hade haft utan den. Jag kan inte sätta en exakt siffra på det, men det hjälper mig verkligen mycket. Om du har stor synlighet i nätverken kommer sponsorer att lockas att investera i dig. Att tjäna pengar, vara bland de bästa och attrahera sponsorer är väldigt svårt och reserverat för en väldigt liten elit. Att utveckla dina sociala nätverk är svårt, men det är fortfarande mer överkomligt.”

Vives manual

Hans vision om padel Under de kommande åren

"Jag tror att vi alla är överens om att det är en otrolig tillväxt och att den fortsätter att växa. Kretsen Premier Padel är mycket bra och kommer att fortsätta etablera sig på detta sätt, med fler och fler professionella turneringar.

På nationell nivå tycker jag att vi är på rätt väg också. Eftersom jag inte är helt inblandad kan jag inte veta allt, men det verkar som om det franska förbundets agerande börjar bära frukt. Tillägget av Benjamin Tison as hög nivå och sportchef är en stor tillgång. Att ha någon som har spelat på touren, som är bland de bästa och som verkligen brinner för utvecklingen av padel, detta är en stor fördel. Jag tror att detta kommer att hjälpa mycket, särskilt på ungdoms- och träningsnivå, kanske till och med att etablera ett nationellt träningscenter. Detta kommer säkerligen att påskynda utvecklingen av padel och hjälpa till att bättre strukturera allt detta på nationell nivå.”

Punkterna han skulle vilja se utvecklas

"Jag önskar att vi inte behövde åka till Spanien för att förbättra oss och kunna spela på banan. Vi är alla tvingade att göra det, med några få undantag, som JT Peyrous akademi på Big Padel som fortfarande bär bra frukt. Vi ser att JT har lyckats träna upp spelare som är perfekt konkurrenskraftiga på internationell nivå, men annars är det väldigt svårt.

Det finns också de två ungdomarna, Yoan Boronad och Timéo Fonteny, som har anmärkningsvärda prestationer, för sin ålder och allt det där medan de bara tränar i Frankrike, men dessa är undantag och vi behöver många fler kompetenta tränare och träningsläger. När det gäller kompetenta tränare är detta inte en kritik av fransmännen, det är bara normalt att spanjorerna, som kom igång mycket tidigare, fortfarande ligger steget före...”

Dorian Massy

Ny följare till padel, Jag är fascinerad av denna dynamiska sport som kombinerar strategi och smidighet. Jag hittar i padel en ny passion att utforska och dela med dig på Padel Magazine.