Marie Rondot ger oss en tillbakablick på sitt deltagande med sin partner Steffi Merah i P1500 i Bordeaux och FIP Rise Göteborg II. Upptäck också ambitionerna hos dessa två unga människor som drömmer om att vinna en P1000 i Frankrike.

Svårigheter att hantera viktiga punkter

när Bordeaux P1500, Jag tror att det vi saknade är hanteringen av viktiga poäng eftersom vi tenderar att systematiskt ligga på 30-0, 40-30 eller 40-15 i matcher. Jag tycker att vi har en bra koncentration på de första punkterna men när vi är på en viktig punkt tror jag att vi inte tar hänsyn till det faktum att det är svårare att hantera för de som avslutar matcher bara för de som förlorar I denna aspekt är det sant att våra motståndare Melanie Ros et Marie maligo hade väldigt enkla spelmönster och de var fokuserade på att inte göra ett misstag. Vi tenderar att tappa koncentrationen lite och inte vara noggranna nog.

Inför dessa tjejer, som har spelat länge och som är mer erfarna än oss, tycker jag att vi inte nödvändigtvis tog chanserna på de viktiga punkterna med tanke på att vi i tredje set fortfarande ledde 3/1, då vi leder 4/3, vi har två bollar på 5/3 som vi inte slutför, och de kommer tillbaka till 4/4. Det tycker jag är riktigt synd. 

Sedan, när det gäller spelet, finns det tillfällen då vi försöker göra saker för komplicerade, särskilt när vi vill avsluta för snabbt. Att veta att det här är två tjejer som är kapabla att lägga tillbaka bollen i planen fyrtio gånger... De gjorde oss inte nödvändigtvis särskilt ont, vi lyckades försvara, å andra sidan tenderar vi att vilja göra saker också komplicerat, för snabbt. Det är något vi pratar mycket om med Steffi.

Marie Rondot och Steffi Merah

Le padel, en sport av tålamod

Le padel det är en sport av konstruktion och tålamod, och att avsluta igen med de förutsättningar vi hade där är inte nödvändigtvis lätt. Jag tror att detta är en aspekt som de har bemästrat och klarar av att behålla över tid. Vi klarar det, men inte på lång sikt. Det är fortfarande lite upp- och nedgångar: vi är inte nödvändigtvis vana idag vid att spela 1h30/2h-matcher, där man måste veta, på varje punkt, att lägga tillbaka bollen i bollen femton eller tjugo gånger kort. Det är en väldigt bra upplevelse att ha fått uppleva det här för lite i taget är det den nivå vi vill ha och det är i sådana här matcher vi kan se våra framsteg.

Det verkar dumt men det finns många tillfällen då vi till exempel gör en lob som inte är särskilt bra eller en kort lob eftersom vi faktiskt inte är fokuserade på den här bollen och vi har inte nödvändigtvis tittat på bollen väl. inte nödvändigtvis sätta våra ben väl eller höja våra armar väl för att lobba bra. Alla dessa små saker för tillfället är inte nödvändigtvis automatiska för oss och varje gång vi verkligen intalar oss själva att på varje boll vi slår måste vi vara koncentrerade så mycket som möjligt för att göra bästa möjliga skott och det kräver koncentration och rigor i spel som är enorma.

Det är också därför, tror jag, att matchen tröttade ut oss ganska mycket, och för mig är det verkligen dessa två ämnen som vi inser att det här är tjejer som har mer erfarenhet av att hantera viktiga punkter och att vi, för vår del, verkligen måste arbeta på denna förvaltning. Och för det andra måste vi kunna vara klarsynta och hålla bollen femton eller tjugo gånger om det behövs för att vinna poängen. Sedan måste vi jobba på den här mentala sidan, med koncentrationen för att förhindra att vår konsistens svänger så mycket under en match. 

Hans känslor inför sin första internationella turnering

Det var verkligen otroligt! Ärligt talat så tror jag att vi hade väldigt tur för vår första turnering eftersom vi kom till en miljö i Sverige där människorna var underbara. Klubben var magisk. Jag tror att jag sällan har sett en sådan här klubb. Upplevelsen redan innan jag började spela var verkligen fantastisk.

Med Steffi tror jag att vi är två konkurrenter. Men framför allt är vi människor med en riktig idrottssjäl och mentalitet. Även i Frankrike eller till och med på det sätt vi arbetar på daglig basis är vi mycket professionella och mycket noggranna människor. På alla områden är vi alltid ute efter prestation och vi hittade verkligen den här mentaliteten bland de andra spelarna i Sverige. Det var till exempel killar som förlorade sin match och direkt efteråt kom de för att parvis arbeta om det som inte fungerat. Det var verkligen saker som chockade oss och vi sa till oss själva att det var väldigt trevligt att se sådana människor, som är lite som oss. 

Och det här är saker som jag inte hittar på franska turneringar där jag tycker att det inte alls är samma sinnestillstånd. Och det internationella sinnestillståndet, vi älskade det verkligen på den tiden, vi kände oss verkligen på vår plats. Å ena sidan är spelarna trevliga mot varandra och å andra sidan är de var och en på sitt sätt fokuserade på sitt projekt med syftet att prestera och det uppskattade vi verkligen. Jag tror att vi verkligen kände oss hemma, på alla plan.

Sedan spelar vi på planen vår första kvalmatch mot ett par med en spelare till vänster lite starkare än den till höger. Vi ville verkligen gå all out för det är inte för att de är spanska och de är rankade över hela världen som vi inte har vår plats. Vi jobbar också dagligen så vi ska bara ge maximalt av vad vi vet hur vi ska göra och jag tycker att vi spelat väldigt bra hittills. Mentalt var vi superstarka för i andra set var det tightare, och tjejerna kom tillbaka och vi försökte förstå lite själva vad vi skulle göra. Vi var på riktigt bra humör och tjejerna var verkligen bedårande, matchen var riktigt fair play. 

Marie Rondot och Steffi Merah

Vi var väldigt glada över att ha vunnit matchen, det var verkligen en lättnad på slutet. Och nästa dag mötte vi två tjejer som verkligen visade oss att padel, det är framför allt taktik. Vi insåg att vi för tillfället var lite taktiska noviser. Det såg ut som att flickan till vänster lekte medan hon gick, men till slut var hon aldrig i trubbel.

De var faktiskt väldigt tålmodiga, men samtidigt var de aggressiva vid rätt tillfälle när det gällde deras volley. För mig var det en ganska bra lektion i att spela padel och taktik som gjorde det möjligt för oss att se att vi har gjort framsteg i dessa ämnen, det har upplyst oss om många saker. Även inställningsmässigt, för i andra set så släppte vi lite koncentrationsmässigt och lite lagstyrka och det ledde sedan till en ganska lång diskussion mellan oss två, vilket jag tror kommer att hjälpa oss gå framåt. 

Fler och fler internationella turneringar?

Vi ska försöka göra så mycket vi kan när det gäller turneringar. Vi strävar verkligen efter att göra fler och fler internationella turneringar, FIP och vi skulle potentiellt vilja kunna göra lite UPT. Och sedan, i Frankrike, har vi en P1000 där i Angers i helgen. I år skulle vi vilja vinna en P1000 och potentiellt komma 4:a eller 5:a i en P1500 eller P2000, och även få ett bra resultat i det franska mästerskapet såklart. 

Jag vet att jag kommer att lägga stor vikt vid det fysiska för eftersom jag inte kan göra allt, är fysisk förberedelse för mig verkligen en väldigt viktig del. Jag tränar med Martin Di Nennos och Claudia Jensens tränare, han följer mig från Spanien och hjälper mig även på taktisk nivå eftersom han är en före detta spelare. Jag kommer verkligen att lägga tonvikten på det för att verkligen utvecklas fysiskt, för jag vet att det i slutändan på fältet padel, det finns massor av saker jag inte gör så bra. Till exempel salvan, eftersom det i själva verket är en dålig kunskap om min kropp, och om min kropp i rymden, och om hur jag projicerar mig själv framåt.

Marie Rondot

Jag vill verkligen lägga stor vikt vid det för att försöka förbättra mina fysiska egenskaper och mina rörelser på planen. Annars går jag just nu sista året på ingenjörsskolan på ESILV, jag jobbar på Oranos innovationsavdelning, inom kärnkraft, vilket gör att jag för tillfället balanserar det så gott jag kan. padel och slutet av mina studier. Till nästa år skulle jag vilja strukturera ett projekt padel hög nivå i två eller tre år för att kunna spela internationellt och ta ett steg framåt. Det här är något jag jobbar på. Jag hoppas att det kommer att hända, jag tror på det i alla fall!

Dorian Massy

Ny följare till padel, Jag är fascinerad av denna dynamiska sport som kombinerar strategi och smidighet. Jag hittar i padel en ny passion att utforska och dela med dig på Padel Magazine.