Några dagar efter att ha vunnit bronsmedaljen vid Senior Plus World Championships 2024, kaptenen för det franska herrlaget Simon Boissé ser tillbaka på denna galna vecka där Blues uppnådde det bästa resultatet i sin historia vid världsmästerskapen.

Första känslan

Jag är lagad, men glad! Det var en lång vecka. Jag hade redan gjort VM i Las Vegas 2022 och EM i Alicante 2023, jag visste vad jag kunde förvänta mig under en veckas tävling.

Jag är väldigt glad över att ha besegrat Sverige! Det var två gånger som vi förlorade mot dem, jag gjorde det lite av en personlig sak. Och där har du det, 3-1 seger, ingen anledning att ens gå till den avgörande matchen, bra gjort!

Rollen som kapten

Jag är väldigt nöjd med hur gruppen presterade. Jag hade turen att vara i kontinuitet med vissa spelare som tickade alla rutor: erfarenhet, konkurrenskraft och interpersonella färdigheter på och utanför planen. Det finns riktiga, pålitliga ledare som vet hur man tar ansvar för resultat. Det gör rollen som kapten mycket lättare.

Man har spelare som tar över, som tränar lite vid sidan av under Open. Alla måste hitta sin plats inom gruppen, vissa är nära fältet, andra nära daglig uppmuntran eller generositet. Jag tror att receptet för vår prestation är tillägg av ord, ledarskap och erfarenhet.

Jag har ingen viktigare status än de andra. Jag har en roll, det förväntas saker av mig, men när man har personer som har kompetens i en grupp måste man främja dem för att underlätta framgången för alla. Det är lättare att vara kapten när du har osviklig tillförlitlighet inom din grupp.

French joy World Seniors Plus 2024

Paren öppnar

The Open kostar oss mycket energi. När du är i en nation som går långt i tabellen och spelarna också spenderar rundor i Open, så är det många matcher på slutet. Hatten av för Olivier som 55 år gammal höll i sig genom att spela tio matcher utan att missa en enda.

I de första matcherna lämnade jag spelarna lite fria eftersom de första omgångarna var lite lätta. Sedan försökte jag gå och träffa alla, ibland bockade jag av två eller tre matcher samtidigt. Det gjorde att jag kunde se dem i ett annat sammanhang än de två första gruppspelsmatcherna där Ecuador och Uruguay låg långt under.

Man har spelare som känner varandra, andra som behövde spela tillsammans, andra som aldrig ens hade spelat tillsammans, så för att begränsa mina val var det intressant, man vet aldrig om man kommer att få se en trevlig överraskning.

Bronsmedalj World Men Seniors Mer

Så nära bedriften mot Spanien

Jag bars av två visioner: lyckan att spela ett lag som Spanien, men jag projicerade mig själv på målet med bronsmedaljen nästa dag, den som var potentiellt mer tillgänglig.

Eftersom några spelare deltog i Open, var vi tvungna att göra val på kategorier för att passa alla. Vi visste att i +55 och +50 hade vi något att göra, sedan att i +45 och +40 skulle det bli svårt. Vi drömde om en avgörande match med Adrien och Max.

Till slut fullföljde vi vår del av kontraktet. När vi ledde med 2-0 (sedan 2-1) trodde vi nästan på det med den fantastiska prestationen från +40:orna som ledde 5/2 i andra set, sedan gjorde +35:orna en stor match för att få jobbet gjort . Där har du det, Spanien är Spanien, besegrade med 3-2, men det överraskade många. Jag tror att det fanns en liten möjlighet, eftersom Spanien kunde ha gjort det bättre i sitt typiska lag, till skillnad från Argentina som kom bepansrade.

Vi vet att det finns två nationer framför oss, vi försöker vara på första steget efter Argentina och Spanien. Det är svårt att planera på kort sikt, eftersom vi redan är ett steg efter dessa två nationer, så jag kan inte se hur klyftan skulle kunna minska när de forna glanserna kommer till dessa kategorier.

World Senior Plus Frankrike

Om personliga planer

På ett personligt plan är jag nöjd. Detta resultat validerar ett team som jag satt ihop, som var designat för att vara så effektivt som möjligt. Som kapten, det som gör ett sådant evenemang till en framgång är laget du sätter ihop, ledningen för hela gruppen på daglig basis (redaktörens anmärkning: 14 spelare) och uppnå det mål vi satt upp för oss själva.

Min personliga framgång är att veta att jag var så enkel som möjligt. Att vara naturlig, enkel och uppriktig är det tydligaste sättet att arbeta. Vi får inte försöka spela en roll, tvinga fram beslutet, säga att vi är chefen...

Att vara kapten och spelare är inte lätt, det kräver ansträngning, men jag har alltid älskat att träna, jag är väldigt förtjust i dessa mänskliga relationer genom sport. Man måste veta hur man utsätter sig själv för fara ibland, och vid 40 är det fantastiskt att vara en del av ett sånt här lagprojekt.

Ordet i slutet

FIP skötte detta evenemang väldigt bra, oavsett om det gäller boende, allmän organisation eller matcherna, jag tror att alla spelare var nöjda.

Uppenbarligen ett ord för teamet: bra gjort av dem och tack, eftersom de visade professionalism, konkurrenskraft, erfarenhet och interpersonell kompetens. Självklart gjorde jag castingen och jag är lite av en producent bakom kulisserna, men det är skådespelarna som får folk att gilla filmen i slutändan!

Hitta de fullständiga resultaten från 2024 Senior Plus Worlds här.

Martin Schmuda

En konkurrenskraftig tennisspelare upptäckte Martin padel 2015 i Alsace och medverkade i några turneringar i Paris. Idag är han journalist och tar itu med nyheterna padel samtidigt som den fortsätter sin uppgång i den lilla gula bollens värld!