Från och med nu aktiv internationell fransk nummer ett, Thomas Leygue, ser tillbaka på sin säsong 2023 med "upp- och nedgångar". Fransmannen tvekar inte att berätta för oss vad som händer i en spelares liv, med svårigheterna att ibland hitta sin plats på banan, hitta rätt partner och hans umgänge med Insa. Vi återvände också till "chocken": den sportsliga pensioneringen av den 60:e spelaren i världen, Benjamin Toson.

Men i slutändan avslutade Thomas säsongen med en mycket hedrande 87:e plats i världen (FIP-ranking) och ambitioner för 2024.

Ingen kallade mig att spela

Året började dåligt för mig. Jag började året till vänster med Marcos Cordoba, men det gick inte så bra. Vi separerade ganska snabbt, och jag upplevde sedan ett litet hål i självförtroendet eftersom jag hade en bra ranking och ingen kallade mig för att spela, till skillnad från i början av året, vilket var ganska komplicerat.

Jag gick då med Guillem Figuerola som var mycket lägre rankad, det var lite av en satsning på framtiden. Och där igen, bristen på förtroende för mig, det faktum att han förlitade sig för mycket på mig, gjorde förhållandet komplicerat.

Vi separerade efter 2-3 månader, trots några hyfsade resultat.

Figuerola-Leygue

Ferran Insa, det är en bra förening

Sedan började jag projektet med Ferran Insa, och det gick väldigt bra, vi hade bra resultat. Detta är de goda nyheterna från denna förening.

Självklart tycker jag att jag har gått bra framåt på den taktiska aspekten, jag har fortfarande bättre fysisk kondition, så det finns mycket positivt att ta av 2023, även om jag hade velat göra det bättre i början av året.

Leygue Insa ler 2023

Misstaget att börja till vänster 2023

Jag hade gärna börjat säsongen till höger. Idag är det självklart att jag måste spela till höger. Jag gjorde misstaget att börja till vänster. I övrigt är det inte mycket som kommer att förändras, jag kommer att fortsätta träna. Du måste alltid försöka förbättra dig, träna bättre, äta bättre, sova bättre. Trots några småfel att rätta till söker jag stabilitet.

Att ha gjort misstag tillät mig att lära mig. Jag ångrar inte att jag begått dem och om jag var tvungen att göra det igen skulle jag göra det. Så jag ångrar inte såklart.

Jag måste hitta stabilitet

Jag visste att jag hade stabilitetsproblem. 2022 fick jag en bra start på säsongen, sedan ett hål i början av året, innan jag kom ikapp mot slutet. Att hitta stabilitet är viktigt för mig.

Jag tror att jag hittade det med min nuvarande partner. Tills vidare fortsätter jag med Bastien Blanqué i Frankrike och med Insa internationellt.

THOMAS LEYGUE

Att spela 25 turneringar verkar enormt för mig och det är inte bara det...

Att spela 25 turneringar verkar redan enormt för mig. Kalendern är ganska upptagen, med franska turneringar, FIP-turneringar och kanske andra. Schemat kommer därför att vara mycket späckat.

Jag hoppas få lite mer semester än förra året, men jag kommer fortsätta träna på samma sätt, med samma tränare och samma lag.

Tisons avgång: en chock

Le Bens avgång var lite av en chock för mig. Jag diskuterade det med honom i Milano och jag förväntade mig det verkligen inte. Det var inte så jag skulle ha velat bli fransk nummer 1. Jag hade föredragit att slå honom i stället för att ärva hans position efter hans pensionering.

Det är konstigt att inte se honom bland oss ​​längre. Han var min främsta rival i Frankrike och en källa till motivation. Att inte ha honom i det franska laget längre kommer att lämna ett stort tomrum, det är säkert.

Finale-france-blanque-leygue-tison-bergeron-2022-Toulouse

Jag tror inte att någon är i en bra position att veta om det är rätt val, om det är för tidigt eller för sent. Bara Ben kan fatta detta beslut. Om han tog det, är det för att det är rätt val för honom. Detta kommer att lämna ett hål i padel franska, men det kommer också att hjälpa oss. Jag hoppas att allt löser sig bra för honom.

Franck Binisti

Franck Binisti upptäcker padel vid Club des Pyramides 2009 i Parisregionen. Eftersom padel är en del av hans liv. Du ser ofta honom turnera i Frankrike för att täcka de stora evenemangen i padel Franska.