Närvarande vid Padel Horisont för Nationella 1 interklubbar för att uppmuntra sin flickvän Wendy Barsotti och beundra showen, berättar professionella handbollsspelaren Valentin Porte om sin kärlek till padel.

Högerhänt i handboll, vänsterhänt padel

”I handboll är jag vänsterhänt, en egenskap som skiljer mig på planen. Men när det gäller padel, Jag spelar med min högra hand. Det är en situation som jag tror begränsar mina framsteg i den här sporten lite. Om jag spelade med vänster hand padel, Jag är övertygad om att jag skulle kunna göra mer och vara mer bekväm. Men naturen har gjort mig mer bekväm med min högra hand så jag anpassar mig.

Problemet för närvarande är att jag har en konkurrenskraftig sida så jag vill tävla och försöka klättra i rankingen (Redaktörens anmärkning: det är för närvarande 2378:a), men det är inte riktigt möjligt eftersom jag har ett jobb i den hektiska tiden med handboll... Jag spela för skojs skull och jag tänker gå vidare.”

Hans hjärta svänger...

Mitt hjärta svänger mellan flera klubbar, särskilt på grund av personliga och vänliga band. Jag är en supporter av Palavas, där min flickvän spelar och där jag har många vänner. Jag åker dit regelbundet för att spela men jag är officiellt medlem i klubben Hauts de Nîmes. Förhandlingar pågår med Palavas, och vem vet, jag kanske byter klubb snart!

Två veckor i Spanien för att gå vidare

"Jag måste erkänna att det förmodligen skulle gynna min teknik och min spelförståelse att ta lektioner, men med mitt fullspäckade schema är det svårt att hitta platser att ta lektioner på. Så när jag har en ledig stund föredrar jag att organisera ett spel med vänner. Jag har chansen, kanske tack vare min idrottsliga bakgrund, att snabbt tillgodogöra mig tekniker och strategier bara genom att observera. Att titta på turneringar eller videor hjälper mig mycket.

I somras tillbringade jag två veckor i Spanien för att träna seriöst, och jag såg hur lektioner med bra lärare kan påskynda framsteg.”

Handbollsspelare har sin plats padel

"Vad jag uppskattar särskilt padel, detta är dess kollektiva aspekt. Även om vi bara är två per lag, är kommunikation och ömsesidig hjälp viktigt, precis som i handboll. Med min partner, Rémi Desbonnet, som är handbollsmålvakt för de franska och Montpellier-lagen, har vi utvecklat ett band som gör att vi lätt kan förstå varandra.

Denna kemi har hjälpt oss att utvecklas och nå konkurrensnivåer vi aldrig föreställt oss, som ett P1000-bord. Och så finns det det här nöjet att utmana spelarna padel, för att visa dem att vi har vår plats.”

”Flytta från handboll till padel, det förändrar världen. Från en bollsport till en racketsport är övergången inte lätt, speciellt för en som jag som inte har en bakgrund inom racketsport. Det jag finner inom båda disciplinerna är vikten av kollektivet, strategi och kommunikation. Hos Rémi ansöker vi padel handbollens principer.

Det är denna kompetensöverföring som ger oss en fördel. Vi har ett annat sätt att närma oss matcher. DE padel gör det också möjligt för mig att fly, för att komma bort från handbollens dagliga professionella liv. Det är en frisk fläkt, ett sätt att träffa nya människor och ha olika upplevelser.”

En balans att hitta

”Att hitta balansen mellan min professionella karriär inom handboll och min passion för padel är en riktig utmaning. Med ett schema fullt av träningar, matcher och resor är det inte alltid lätt att ta sig tid till padel. Jag kan dock inte föreställa mig mina vilodagar utan fysisk aktivitet. Jag är vad man kan kalla hyperaktiv, förutom såklart när jag är extremt trött.

Mina tränare förbjuder mig inte strängt att utöva andra sporter på mina lediga dagar, så länge det inte skadar min handbollsprestation. Det är säkert att den dagen jag börjar sticka ut tungan på planen kommer de att säga åt mig att sluta.”

Hans diagonal med Alix Collombon...

"Jag har inte haft en chans att spela diagonal med Wendy än, men det är något vi överväger. Hittills har vi spelat några matcher tillsammans, och jag måste erkänna att jag har ett litet övertag gentemot henne. Däremot gjorde jag en diagonal med Alix Collombon, Jag var väldigt trött, jag kom ut från en turnering, hon var i bra form och det fanns fortfarande några jämna matcher, men jag tog 6-0... Jag vet att det var nära, jag gjorde inte jag tog inte 40 -0 i varje match i alla fall. Men det kommer att bli revansch!”

Dorian Massy

Ny följare till padel, Jag är fascinerad av denna dynamiska sport som kombinerar strategi och smidighet. Jag hittar i padel en ny passion att utforska och dela med dig på Padel Magazine.