Yanis Muesser, 24, skapade en överraskning förra januari av vinna Strasbourg P1000 tillsammans med sin elsassiske vän Simon Wagner. Mot dem stod det dock ett mycket solidt par: det som bildades av Yann Auradou och Maxime Forcin.

Strax innan han åkte för att träna en vecka i Barcelona, ​​Yanis, nu den 29:e franske spelaren och ansvarig för utvecklingen av padel till Grand Est League i det civila livet, anförtrodd Padel Magazine. Denna före detta tennisspelare rankad 0 berättar om sin kärlek vid första ögonkastet för padel, hans planer för framtiden och, varför inte, hans dröm om att gnugga axlarna med den professionella världen...

Om två år bland de 100 bästa

Padel Magazine : Kan du berätta om din början i padel ?

Yanis Muesser : Jag började på padel i september 2019. Jag började med en vän, Florian Hue. Vi stoppades snabbt av Covid. På två år, trots ett år med Covid, klättrade jag in i den franska topp 100, alltså motsvarande ett år med turneringar.

Under 2019 och 2020 spelade jag fortfarande tennis och försökte göra 50 % tennis och 50 % padel. Men jag fastnade snabbt i spelet av padel. Efter ett tag blev det svårt att förena de två, så jag var tvungen att göra ett val.

"Du utvecklas väldigt snabbt i början"

Padel Magazine : Varför valde du padel ?

Yanis Muesser : Jag insåg att jag i tennis hade nått det maximala av vad jag kunde göra i förhållande till investeringen som var min och träningen som jag producerade. Eftersom att vara 0 är det väldigt svårt att bli negativ när man bor i Alsace. Så vi hade varit tvungna att flytta, gör det under veckan, vilket är krångligt när man pluggar – jag gick en kandidatexamen på den tiden...

Fördelen med padel, är att turneringarna äger rum på helger, så jag kunde stämma av studier och padel. Jag fastnade i spelet, jag gick snabbt framåt, det var därför jag kastade mig in i padel. Och så var jag väldigt kär i det padel.

Och jag erkänner att jag blev mer och mer frustrerad i tennis. Jag var ensam, jag kände inte att jag gick framåt än. Jag gick upp från 0 till 18 och sedan fram till 22 hände det inte så mycket, så det är klart att det är lite frustrerande. Och kl padel, det finns den här väldigt lekfulla sidan, ni är i par och ni går framåt väldigt snabbt i början.

Padel Magazine : Hur ofta tränar du?

Yanis Muesser : Jag spelar tre gånger i veckan i genomsnitt, förutom turneringar. Träna två gånger genom att göra korgen eller diagonalen och jag försöker spela en omgång fyra. Jag gör två till tre turneringar i månaden. Nästa blir P1000 i Metz, den 29 april, som jag ska spela med Arthur Hugounenq. Simon (Wagner), min vanliga partner, är inte tillgänglig just nu. Och jag gillar att leka med vänstermänniskor... Med Arthur skiljer vi ett år. Vi träffades i tennisturneringar när vi var 11 eller 12 år gamla.

Padel Magazine : Kan du berätta om Simon, din partner?

Yanis Muesser : Med Simon har vi spelat tillsammans i lite över ett år. Vi skiljer ett år, det går bra mellan oss, vi hade bra resultat, särskilt genom att vinna P1000 i Strasbourg. Det var också en satsning att spela båda. När vi började spela tillsammans rankades Simon – som började spela ungefär ett år efter mig – mellan 150e och 200e plats och vi lyckades få det att gå upp till 31e plats på nolltid.

wagner muesser

Det vi har satt med Simon är att gå på alla turneringar tillsammans. Vi har båda samma mentalitet. Om du vill bygga något i paret är det bättre att tänka ihop saker, med ett par som kommer bra överens på planen. Detta gör att anslutningar kan göras snabbare. Och vi har turen att vara båda från Strasbourg, det gör att vi kan träna tillsammans.

Men vi vet också att ett team av padel det är som ett par... Vi har alltid sagt till varandra att om till exempel en topp 10 eller topp 15 erbjöd sig att spela så kan du inte tacka nej. Du behöver inte vara stängd. Om det tillåter oss att utvecklas kommer vi att ta tillfället i akt. Och om en av oss är otillgänglig eller skadad är det normalt att den andre spelar med en annan. Detta är vad som kommer att hända i slutet av april i Metz: Simon spelar tennislagets matcher med sin klubb, jag har inte denna skyldighet så jag spelar med Arthur i Metz.

"Tennis och padel är två helt olika sporter”

Padel Magazine : Spelar du fortfarande tennis?

Yanis Muesser : För att vara ärlig så har jag inte spelat sedan juli förra året. Jag kommer fortfarande att göra en eller två lagmatcher med min klubb, för jag gillar det. Jag älskar lera, det är min favorityta. När jag fortfarande spelade tennis och jag började padel, det tillät mig att utvecklas mycket när det gäller salvor och övergångsfaser. När jag slår en forehand i tennis och går till nätet känner jag mig mer självsäker. Det medför en del automatismer, men trots det är det två helt olika sporter och när man börjar träna både på ganska hög intensitet och på hög nivå så är det inte alls kompatibelt längre, det slutar med att var och en skadar den andra. Så det tvingar dig att välja mellan de två metoderna.

Fönster och försvar: "vi ligger efter i Frankrike"

Padel Magazine : Vilka är dina styrkor i spelet? Och vad skulle du vilja förbättra?

Yanis Muesser : Som alla fransmän som kommer från tennis är min svaghet fönstren och försvaret. Vi ligger klart efter i Frankrike jämfört med Spanien. Det förblir sant även om jag jobbar på det och jag har gjort riktigt bra framsteg på det här området. Jag är mycket bekvämare än tidigare, jag mår bra när jag låter bollarna passera. När jag började kunde jag inte ens få tillbaka bollen förbi glaset. Nu kan jag vända, försvara bollar med glaset, använda det som en vän när det tidigare var en fiende.

Jag måste också förbättra mig taktiskt när jag är i botten. Att positionera när man är i botten är något vi måste jobba på, Simon och jag. Att veta vilken boll du måste gå vidare för att återta nätet, veta när du måste lobba osv.

Vi är i en fas där vi båda har gjort bra framsteg i försvaret, men plötsligt har vi intrycket av att ha tappat offensiven lite. Det här är fasen där du ligger långt efter eftersom du vet att du kan lägga tillbaka flera gånger men när du har en lite lätt boll så lägger du kanske lite mindre än innan, när vi var mer bitande.

Omvänt är smashen min starka sida, speciellt den raka flat smashen som jag mår riktigt bra av. Jag har en bra explosivitet som gör att jag ofta kan springa ifrån motståndare. Sedan tror jag att jag har bra egenskaper i volley-volleyspelet.

Jag saktar ner spelet mycket mer än tidigare, speciellt efter fönstren. Live, jag har fortfarande lite svårt att göra det. Det är en av sakerna jag jobbar med. Vet hur man bättre hanterar det här lilla spelet, vet hur man saktar ner när det behövs, snabbar upp. Tanken är inte att hela tiden gå ”boom – boom – boom”.

Praktik i Spanien: "Om du ändrar allt samtidigt vet du inte längre hur man spelar"

Padel Magazine : Ska du träna i Spanien, är det en del av dina planer?

Yanis Muesser : Jo jag ska dit imorgon [intervjun gjordes den 2 april, red.anm.], tränar i Barcelona i nästan en vecka i akademin där Seurin, Guichard, Vives tränar... Vi hade redan gjort det i december och vi njöt verkligen av Det. Att åka och träna i Spanien gör dig inte till någon annan, men det gör att du kan få massor av små "tips" och råd som du kommer att använda för att utvecklas när du kommer tillbaka för att träna i Frankrike. För du kan inte göra allt på en gång. Det stora pluset är att de ser dig spela och om 5 eller 10 minuter kan de säga till dig "du måste rätta till det här, det här och det här". Men du kan inte göra allt samtidigt: om du försöker ändra allt samtidigt som vi ville göra den första dagen, ja då vet du inte hur du ska spela längre. Vi var dumma, men riktigt dumma.

Tanken när du åker till Spanien är att skriva ner allt och sedan kommer du tillbaka och du jobbar på allt det där i korgen och du tillämpar det i dina träningsmatcher. Vi planerar att ha en sådan liten vecka var tredje eller fjärde månad: en vecka där du kombinerar praktiken och matcher med spelare på din nivå.

Padel Magazine : Professionellt, hur ser du på framtiden?

Yanis Muesser : Jag kommer först att slutföra min master 2 i handelsskola: till oktober nästa år har jag ett arbetsstudiekontrakt med Grand Est League, som regionchef för utvecklingen av padel. Sedan skulle jag vilja klara TFP (yrkestitel) för att kunna undervisa padel. Och efteråt väntar jag på att se vilka möjligheter jag kommer att få med Ligan. Jag ska klara mitt tränardiplom, fortsätta träna. Men min prioritet är att koncentrera mig på min master, att klara min avhandling. Det är viktigt för mig att ha den här bakgrunden. Resten är inte fixat än, jag väntar på att se möjligheterna som kommer att dyka upp för mig.

Padel Magazine : Och tanken på att bli en proffsspelare?

Yanis Muesser : Jo jag tänker på det också, det är en del av spåren. Men ingenting görs. Det kommer främst att bero på sponsorerna: om sponsorer betalar mig och jag har råd med den här möjligheten, varför inte... men för tillfället är vi inte där alls. Jag har två outfit- och utrustningssponsorer sedan januari, totalt Padel et Babolat. Total Padel är ett företag för återförsäljning av utrustning Padel online som ligger inte långt från Strasbourg, där jag tränar. Det är ett ungt och dynamiskt lag som lyssnar på mina önskemål och som kommer att stötta mig under hela säsongen. Men det jag fortfarande saknar är sponsorer som kan följa med mig för att finansiera resor till turneringar. Dessutom har vi i år med Simon planerat att åka på några FIP-turneringar utomlands: det kostar mer än att stanna i Frankrike. Vi kommer framför allt att åka till Belgien, Spanien och London. Men det förutsätter att man frigör sig eftersom det spelas under veckan.

Efter 40 års tennis faller Jérôme i potten padel 2018. Sedan dess tänker han på det varje morgon medan han rakar ... men rakar aldrig pala i handen! Journalist i Alsace, han har ingen annan ambition än att dela sin passion med dig, oavsett om du talar franska, italienska, spanska eller engelska.