Fokus på Clément Geens, den belgiska nummer 1 av padelvilken har precis gått med i Kuikma-teamet och vem som förbereder sig för kvalifikationerna för Premier Padel Riyadh P1. 27-åringen från Uccle berättar sin historia med padel, dess nyheter...

En familj av hockeyspelare

"Jag kommer från en familj av landhockeyspelare. Min mamma spelade i tjugo år i landslaget, min pappa och min kusin spelade också väldigt bra, min farbror tränade herr- och damlandslaget... Jag började också med hockey sedan gick jag vidare till tennis, där jag nådde 245:e plats på ATP-rankingen 2016.

Jag hade många skador på slutet, så jag stannade och vände mig till padel. Jag började med vänner när en klubb öppnade nära oss. Först var det en hobby eftersom jag alltid spelade tennis. Men när jag avslutade min tenniskarriär började jag ge tennislektioner. padel, vi skapade en akademi (Padel Event Academy) med en av mina bästa vänner, François Azzola, som också är med i landslaget. Jag började spela mer och mer, och genom att vara konkurrenskraftig började jag få resultat. Jag insåg att jag spelade ganska bra, jag hade bra resultat i Belgien så jag lät mig lockas av tanken på att spela turneringar utomlands.”

Ett fullspäckat schema

"Jag bor nära Bryssel, i Ottignies med min flickvän, vi har denna akademi av padel med François och vi anordnar kurser, praktik i tre olika klubbar och jag jobbar även på AFT Padel som sportchef så jag är väldigt upptagen utanför padel. Jag ger lektioner men jag har inga fasta tider för det är för krångligt med resandet, men jag tar ändå hand om duktiga ungdomar, jag byter ut tränarna när de inte är tillgängliga och jag kan... och jag försöker också hitta dags att kunna träna mer.”

Gå in i världens topp 100

"Mitt nuvarande personliga mål är verkligen att försöka komma in bland de 100 bästa i världen. Där är jag i Saudiarabien för P1 i Riyadh, sedan ska jag göra Majoren i Doha, tanken är att försöka göra alla turneringarna Premier Padel dit vi kan återvända, och även göra FIP. Samtidigt kommer jag att delta i Belgien Padel Tour, den nationella kretsen som består av fyra turneringar med de bästa belgiska spelarna (motsvarande P2000 i Frankrike), och de belgiska mästerskapen.

I år kommer jag att spela alla internationella turneringar med italienaren Marco Cassetta, och i turneringarna i Belgien kommer jag att vara med Maxime Deloyer.

Vilken plats för Belgien i nästa tävlingar?

”Med det belgiska landslaget kommer vi att försöka hålla oss i toppen, vi skulle självklart vilja göra det bättre än andra år men det är alltid svårare eftersom alla nationer går framåt. Vi slutade på femte plats på EM så vi ska försöka göra det minst lika bra, och en topp 8 i världscupen, efter den sjätte platsen som erhölls under förra upplagan, skulle återigen vara ett positivt resultat för ett litet land som vår.

Geens Peeters seger Belgien 2022 Mondial Dubai
Peeters Geens

Belgien kan vara konkurrenskraftig mot Frankrike, Sverige, Italien... Vi slog Italien under det senaste världsmästerskapet. På pappret är dessa nationer favoriter när de spelar mot oss, de är större länder med fler spelare, fler klubbar, men vi har kvaliteten att tävla.

På lång sikt behöver vi utveckla unga ännu mer genom akademier, genom klubbar, förbundet... Många saker sätts på plats och vi går åt rätt håll, men som i all idrott kommer det alltid att vara svårt för oss att konkurrera med nationer som Frankrike eller Italien som har tio gånger fler invånare.”

Ett nytt äventyr med Kuikma

"Padel Events Academy arbetar med Decathlon, alla våra lärare är utrustade med Kuikma, inklusive min bästa vän François Azzola som har varit med dem i över ett år. Han var väldigt nöjd med materialet, väldigt nöjd med uppföljningen... Jag var också hooked, jag blev väldigt väl mottagen i laget, de är väldigt nära sina spelare vilket jag tycker är trevligt. Dessutom kan spelare verkligen engagera sig i forskning och utveckling, och det är fantastiskt att få möjligheten att hjälpa till att växa varumärket.

Jag provade alla palas, och jag föredrog snabbt LS Pro. Jag tycker att bollen fastnar i racketen och jag kan verkligen bestämma när jag vill gasa mer. Jag har mycket kontroll och manövrerbarhet i försvaret, och fortfarande en fantastisk känsla av makt när jag vill slå!”

Xan är ett fan av padel. Men också rugby! Och hans inlägg är lika slående. Fysisk tränare av flera padel, han avslöjar atypiska inlägg eller behandlar aktuella ämnen. Det ger dig också några tips för att utveckla din kroppsbyggnad för padel. Det är uppenbart att han påtvingar sin stötande stil som på fältet padel !