När Internationella klubbcupen padel 2023 (vunnen av sitt lag), José Solano, grundaren av Solano Academy, berättar om sin resa med sin son, José Solano junior, som blev världsmästare i padel.

Allt började för 30 år sedan

"Jag började för 30 år sedan med att skapa en akademi exklusivt tillägnad tennis i Marbella, på Costa del Sol. Då var allt tennis. Med 600 studenter har vår institution snabbt blivit en referens inom tennisvärlden. Stora namn som Carlos Costa och Juan Carlos Ferrero kom för att ge kliniker med oss.

Jag var väldigt investerad, så mycket att jag inte visste att min son spelade padel. Tiden gick och jag hade ingen aning om hur mycket han älskade sporten.

Även om vår akademi hade mark padel, vi utnyttjade dem inte. Fem banor fanns tillgängliga men jag var inte intresserad av dem eftersom tennisakademin blomstrade. Många av våra studenter åkte till USA med stipendier för att fortsätta sina studier.”

"Allt förändrades när min son var 9 år gammal..."

"En dag förändrades allt efter ett samtal med min son.

Det var en fredag ​​och han var 9 år då. Han erkände för mig, nästan skäms: "Jag är dålig på padel. Trots år av praktik är jag riktigt dålig på det. » Min son deltog i turneringar, i sitt hörn, men vann inga segrar.

Jag frågade honom: "Vad vill du göra då?" »

Han svarade mig: "Jag vill bli världsmästare i padel. "

Trots sin självuppfattning och sina misslyckanden drömde han om att bli världsmästare.”

"Jag stoppade allt, inspirerad av min sons passion"

"Måndagen därpå bestämde jag mig för att avsluta tennisakademin, även om det var mycket välkänt. Jag stoppade allt för att skapa en träningsakademi padel, inspirerad av min sons passion. Sedan den dagen har jag ägnat mig åt min son och hans dröm.

Detta ledde till hans titel som juniorvärldsmästare, erhållen med Javi Garrido 2017 mot Tapia/Chiostri.

Idag har Solano Academy 72 bäddar för unga idrottare som vill träna seriöst eller följa ett idrottsstudieprogram i padel. Stora namn har passerat och passerar fortfarande vår akademi."

"Att veta hur man kämpar på högsta nivå är nyckeln"

”Min son fortsätter att träna här. Enligt min mening kan de flesta ungdomar grunderna i padel, men det som verkligen gör skillnaden är uthållighet, arbete och stridslystnad på marken. Jag fruktar att denna uppfattning om strid inte är tillräckligt ingjuten i den nya generationen. I en sport som padel, där konkurrensen är tuff, att veta hur man kämpar kan göra stor skillnad.”

CP: Maryna Kaliush – AECP

Franck Binisti

Franck Binisti upptäcker padel vid Club des Pyramides 2009 i Parisregionen. Eftersom padel är en del av hans liv. Du ser ofta honom turnera i Frankrike för att täcka de stora evenemangen i padel Franska.