Djupt döv, Kevin Farhang, brinner för badminton och padel, han ger oss sina intryck av dessa två sporter.

Vi hade chansen att intervjua Kevin farhang tennis Padel Sun Club. Detta djupa döva, 43, är ett absolut badminton-fan som upptäckte padel nyligen. Han berättar om specificiteten hos dessa två sporter för döva som han och berättar sin historia.

En multisportentusiast!

Jag är djupt döv och har alltid gjort en hel del sport från barndomen. Jag skulle till och med säga att jag var född för sport! Fotboll, futsal, snowboard, basket, simning, tennis, badminton, springa, cykla, volleyboll, bordtennis, Water-Bike Challenge för Princess of Charlene of Monaco Foundation ... Jag utövade alla dessa sporter som en fritidsaktivitet eller tävling med döva och hörande människor.

En speciell attraktion för badminton

Sedan 2017 har min huvudsport varit badminton som jag utövar på Club Monaco Badminton. Tack vare Sylvie Bertand, som är ordförande för klubben och ordförande för Monegasque Badminton Federation, kunde jag företräda Monaco vid Döv Badminton-tävlingar som organiserades av franska Handisport Federation (FFH). I själva verket förstod hon vikten för mig att delta i specifika tävlingar anpassade till mitt handikapp och för att hon anslutit klubben till FFH genom att skapa en handikappad sportsavdelning och jag vill verkligen tacka henne för det.

Döva tävlingar, men inte bara

Sedan 2017 har Monaco alltid varit representerat i döva badmintontävlingar, särskilt vid de franska mästerskapen och Coupe de France (i singlar, herrdubblar, blandade dubblar) med bra platser som finalister, alltid podier med medaljer. guld, silver och brons, och framför allt underbara minnen. 

Franska Badmintonförbundet som tog över i år för att organisera Döv Badminton-tävlingar och det är inte längre nödvändigt att vara ansluten till FFH, men jag ville verkligen tacka fru Sylvie Bertand för att göra detta projekt möjligt med skapandet av Handisport-avsnittet, en första i Monaco.

Nyligen har jag också gjort tävlingar med hörande människor: Jag är en del av Interclub de Monaco Badminton-laget i singlar och jag har gjort 3 A'Roca-turneringar i seniorkategorin hemma där jag var finalist i dubbel, en gång semifinalist i singel och en gång finalist i singel. Jag kan inte höra någonting alls, jag måste ständigt kompensera visuellt eftersom jag inte kan höra ratten komma eller det buller som det ger för att veta vilken effekt som används (snurra, lyfta eller skiva), eller om strejken är kraftfull eller mjuk.

La padel i början av avskiljning

Jag upptäckte padel tack vare butiken som säljer padel i Monacos strandpromenad Honoré II och som öppnade för ungefär ett år sedan.

Men jag började inte spela padel sedan trängseln slutade eftersom min badmintonklubb ännu inte har öppnat igen och Jag vill spela sport dagligen. Så jag upptäckte sedan början av juli på Tennis Padel Soleil där jag kommer att träna mycket regelbundet och ta lektioner för att gå framåt och nå en bra nivå. De padel Verkar som kul eftersom det är lite oändligt, bollen studsar av glaset och det fortsätter att spela, inte som tennis eller badminton. Du måste behärska en viss teknik för att kunna sätta dina motståndare i svårigheter.

Padel Soleil Beausoleil-fältet

Le padel, en hörsport

Jag känner inget ljud eller vibrationer på mattan / sanden. Så det är som badminton, det är svårt att veta om motståndaren slår platt eller med snurr, så Jag måste systematiskt titta på motståndarens racket men det är inte lätt. I hörnen är det svårt att veta om bollen först träffar marken eller glaset / gallret eller båda samtidigt. Det är komplicerat för mig, som inte kan höra detta ljud att veta om det är fel eller inte, och ibland har jag fel! De padel är en sport gjord för hörande människor, den är mer hörbar än visuell.

Padel eller badminton?

Min favoritsport har varit badminton i 3 år nu. Jag har alltid älskat tennis även om det har gått över 22 år sedan jag spelade den. Jag skulle vilja spela igen problemet är att jag inte har en döv partner på min nivå i Monaco, i Alpes-Maritimes

Le padel är en hobby för mig och jag utnyttjar den här perioden för att spela intensivt padel. Men jag föredrar badminton i singlar eftersom jag inte är ett fan av att spela i dubbel, vilket är obligatoriskt på padel. 

Men padel är en mer tillgänglig sport. I badminton kan fjärrkontrollen överstiga 400 km / h under en smash! MOT'är en krävande sport med stora energiförbrukningar, en badminton-match är ungefär 5 gånger mer intensiv än en tennismatch!

En önskan att tävla i padel

Mitt mål är att leka med döva padel som jag gjorde för badminton för tävlingar och för andra sporter eftersom vi har vår egen kommunikation med händerna på teckenspråk mellan oss vid dessa evenemang, Jag är mer bekväm mellan de döva, de är två olika världar.

Att skapa ett mästerskap av padel döva måste en döv kunna tala om projektet antingen till FFT: s president eller FFH och därmed lyckas skapa padel döva eftersom det redan finns i andra sporter (badminton, futsal, fotboll, petanque ... .etc). FFT och FFH måste därför arbeta tillsammans för att få detta på plats.

Le padel är en helt ny idrott för döva i Frankrike men jag hoppas att dessa specifika tävlingar kommer att se dagens ljus 2022. Och om det fungerar bra kan det också finnas Deaflympics (olympiska spel för döva), europeiska cupar , världscupar etc ...

Jag är 43 år varför inte en dag bli tränare för andra döva för att lära dem vad jag har lärt mig själv ?!

Träning med Zeus

Min lärare padel är elittränare Zeus Serrano Sanchez. Han är en spansk tränare som växte upp och spelade med de bästa proffs i världen som Paquito Navarro. Med Zeus pratar vi inte mycket, han visar mig tekniken på ett mycket enkelt sätt med händerna och vi förstår varandra perfekt. Jag utvecklas väldigt snabbt med honom, han är en otrolig lärare som lär ut sina hemligheter för positioner / taktik / tekniker så att jag kan förstå allt på en gång med honom.

Jag spelar med honom i min klubb, Tennis Padel Sön sedan juli 2020. Jag ser många förbättringar i mitt spel med allt som Zeus lärde mig och han säger att jag utvecklas i turboläge eftersom han bara har gett mig 10 individuella lektioner eller grupplektioner under en månad.

Kevin Farhang och Zeus Tennis padel solen lärare semi inomhus fält

Federico Chingotto imponerade

Innan jag kom till den här klubben brukade jag spela padel med spelare som är döva för mina tennistekniker när det faktiskt är helt annorlunda. Till och med pro Tour-stjärnan Federico Chingotto blev förvånad över att se mig spela så här efter bara 10 lektioner. Han sa till mig att jag spelade bra mot honom: vi gjorde lite diagonal tillsammans under en lektion som han gav mig i början av augusti. Är det att Zeus måste vara en bra tränare!

Mitt mål är inte att spela på hög nivå utan att veta hur man spelar på en bra nivå för framtida tävlingar padel döva och även om jag är gammal med mina 43 år deltar jag fortfarande i tävlingar i seniorkategorin i badminton och fotboll och inte som veteran, jag har bra uthållighet!

Letar efter en partner!

Jag ringer, jag letar efter en partner till padel vem är döv, hörselskadad eller till och med väldigt lite hörselskadad (minsta förlust på 55 decibel på audiogrammet för det bättre örat) för att kunna delta i döva tävlingar med mig. Jag är djupt döv, jag kan teckenspråk och jag kan läsa läppar också!

Xan är ett fan av padel. Men också rugby! Och hans inlägg är lika slående. Fysisk tränare av flera padel, han avslöjar atypiska inlägg eller behandlar aktuella ämnen. Det ger dig också några tips för att utveckla din kroppsbyggnad för padel. Det är uppenbart att han påtvingar sin stötande stil som på fältet padel !