Den inspirerande banan för Laurent Giammartini, från rullstolstennis till padel-rullstol: vi pratade med den trefaldige paralympiska medaljören i rullstolstennis om hans omvandling till padel under Internationell turnering på Casa Padel.

Från olycka till motståndskraft

"Innan min motorcykelolycka 1982 spelade jag redan tennis", minns Laurent. Men olyckan gjorde honom paraplegisk och han fick tillbringa flera dagar i koma. "Jag blev träffad i ryggraden, i de nedre extremiteterna. Mina ben rör sig inte."

En passion återuppfunnen: Rullstolstennis

”Nio månader efter min olycka lämnade jag sjukhuset och började fundera på hur jag skulle anpassa mig till vardagen. Rullstolstennis tillät mig att återfå mitt självförtroende”, anförtror Laurent. Han återfår inte bara självförtroendet, utan han glänser också i denna nya sport. "Jag vann en guldmedalj i singel i Seoul 1988. Jag fick en medalj i mitt första framträdande."

Laurent kommer också att lyckas vinna en silvermedalj i singel och ett brons i dubbel i Barcelona 1992.

Rollen som Pierre Fusade

"Pierre Fusade, en före detta rullstolstennisspelare, hjälpte verkligen till att utveckla disciplinen i Frankrike", säger Laurent. Fusade var verkligen en pelare i utvecklingen av denna sport, lanserade en första krets och började organisera tävlingar.

Övergång till padel-fåtölj

Laurent diversifierar genom att lägga till padel-fåtölj till sin repertoar. – Jag var nummer ett i Frankrike padel fram till denna turnering i Casa Padel," han sa. Enligt honom är padel är en sport som möjliggör enklare inkludering av funktionshindrade spelare. "På padel, dynamiken i spelet är väldigt olika, vilket gör det intressant.”

Laurent Giammartini

Framtiden för padel-fåtölj

"Mitt långsiktiga mål är att se padel- rullstol integrerad i de paralympiska spelen”, säger Laurent. För honom är framtiden ljus. "Bomongen är global och vi ser många nya spelare in padel-rullstolslandning i denna sport.”

Den kulturella skillnaden mellan Frankrike och Spanien

”I Frankrike har de flesta spelare av padel fåtöljen kommer från tennis, men så är inte fallet i Spanien, där sporten är mer utvecklad”, konstaterar Laurent. Enligt honom har Frankrike fortfarande en lång väg att gå för att komma ikapp Spanien, men ”den goda nyheten är att vi håller på att organisera oss och nivån stiger. Vi ses om två eller tre år så pratas vi igen."

En sammanhållande sport

"Det visar att idrott verkligen kan förena människor, oavsett deras funktionsnedsättning", avslutar Laurent och understryker skönheten i samexistens inom idrott mellan funktionshindrade och icke-handikappade.

Vi ses för den första officiella "giltiga och rullstolsburna"-turneringen nästa november på Casa Padel.

Franck Binisti

Franck Binisti upptäcker padel vid Club des Pyramides 2009 i Parisregionen. Eftersom padel är en del av hans liv. Du ser ofta honom turnera i Frankrike för att täcka de stora evenemangen i padel Franska.