Det är runt en monter i Palau Sant Jordi under den senaste WPT-turneringen som vi kunde träffa ett stort namn från padel från 1995, Paul Rovaletti, mer känd som smeknamnet "Pali". Infödingen i Mar del Plata har varit det i flera år "Produktchef" på Bullpadel. Hans uppdrag inom det spanska företaget är att utveckla sina produkter så att de bäst anpassar sig till spelarnas behov. Men innan vi pratar om den nya tekniken som används av varumärket, en snabb tillbakablick på denna spelare som kommer att ha markerat fansen av en tidigare generation.

"Pali", en spelare från den gamla skolan

"Ingen borde känna mig. (skrattar) Jag började padel för över 30 år sedan, 1988. Jag hade chansen att spela på professionell nivå i tjugo år. Först var det i Argentina. Strax innan den första proffskretsen såg dagens ljus lyckades vi med Javier Maquirrain att bli den första världens nummer 1. Han var den bra i laget, jag följde bara med honom. Efteråt fortsatte jag att spela i Spanien och när jag gick i pension bestämde jag mig för att skapa mitt eget varumärke.”

”Från 2016 började jag jobba för Bullpadel. De hade i sikte målet att tillverka världens bästa palats, utan begränsningar för forskning och innovation. Det var detta som motiverade mig i mitt val att skriva på med dem.”

"På proffskretsen finns det fortfarande Fernando Belasteguin som jag kunde spela mot i flera år. I början vann vi ofta mot honom, men vid en viss tidpunkt var det han som vann mot oss hela tiden. Och så finns det också Juan Martin Diaz. Jag hade också chansen att spela tillsammans med Gaby Reca, som nu har blivit en utmärkt tränare.”

"Ett spel som liknar det på min tid"

Under denna Master Final som spelades i Barcelona märkte vi att banan var relativt långsam jämfört med många andra den här säsongen. Vissa matcher varade till och med mer än två timmar, vilket krävde spelarna att anpassa sitt spel, och förutsättningarna lämpade sig inte för det kraftfulla tempo som vi nu är vana vid att se. Det är därför vi ville veta vår gästs synvinkel.

"Jag har en väldigt personlig vision. Det är sant att det under flera år har gått väldigt snabbt, men vi har inte märkt några nya drag mellan min tid och nu. Till exempel vibora. Vi slog henne hårdare under min dag. Idag är spelarna bättre förberedda fysiskt och de drar nytta av en stor tillgång, kvalitetstränare. Spelet är förvisso snabbare, men det liknar fortfarande det jag upplevde. Det måste också sägas att palas har förändrats enormt över tid, det har skett ett stort tekniskt framsteg. Idag är det mycket lättare att få ut bollen med 3. Att leka med nuets och de förr har ingenting med det att göra. Jag skulle säga att det är den största förändringen."

Paul Rovaletti

“Förbättra palas varje år”

”För några år sedan var den verkliga förändringen övergången från träpallen med EVA-skum. Och därefter tillkom nya mycket användbara faktorer som anpassningen av palan med vikten, tekniken i ramarna för optimera effekt/kontrollförhållandet. Jag tror att kl Bullpadel, vi är pionjärerna inom detta område och är mycket stolta över att se att andra varumärken har beslutat att göra detsamma.”

"Innan vi släpper en ny kollektion försöker vi i flera år att förbättra palorna som utgör den. Dessutom kan vi, tack vare vår mycket stora panel av testare, utföra många tester på banan. Jag spelar också med flera spelare inom vår akademi för att testa alla dessa nya racketar, på olika känslighetsnivåer. Det här sträcker sig från professionella till amatörspelare.”

”Palerna som vi hittar till salu är utrustade med samma teknologier som spelarnas racketar. Den enda skillnaden som kan noteras är en anpassningsdetalj som extra vikt. För 10 år sedan när vi släppte viktsystemet som gjorde att vi kunde anpassa varje pala i form av vikt för varje spelare. Vi försökte därför överföra denna specificitet från proffsen till amatören. Därmed kunde även fritidsspelare anpassa sitt racket eftersom det framför allt är den här typen av spelare som vi vill se förbättras. Idag fortsätter vi att upprätthålla den goda kvaliteten på vår teknik som lanserades för några år sedan. Jag kan ta exemplet med en av dem som vi inte ser med blotta ögat, det är hartset som vi använder för att tillverka våra produkter. EVA-skummet, vi har förbättrat det mycket.”

Mycket snart kommer vi att publicera en ny artikel dedikerad till de teknologier som utgör palas Bullpadel. Och allt detta förklaras naturligtvis av den stora "Pali"

Photo Credit: Padel Retro

Sebastien Carrasco

Framtida naturläkare och brinner för padel, Seb är hälso-/mat-herren för Padel Magazine. Han jonglerar mellan pala, quinoa och eteriska oljor. Sedan snart två år tillbaka har han tagit itu med nyheten om den lilla gula bollen med samma passion.