Tidigare fotbollsdomare konverterade till fotboll padelPeter Claeys spårade en väg som tog honom från fotbollsplanerna i Belgien till domstolarna i padel internationell. Han delar med sig av sina erfarenheter, utmaningar och höjdpunkter och ger en titt bakom kulissernaarbitrage.

Från fotboll till padel

"Min karriär som domare började på fotbollsplanerna, där jag tillbringade mer än 20 år. Men den padel fångade mitt intresse och ledde mig in på en ny väg. Jag började med att döma uppvisningsmatcher i Belgien. Detta ledde till att jag följde en FEPA skiljedomskurs i Portugal, vilket markerade den riktiga starten på min karriär inom padel. "

Från hans början på APT fram till Premier Padel

”Min resa i skiljeförfarande padel tog fart med min första APT-turnering i Liège i april 2021. Denna upplevelse var språngbrädan för mitt deltagande i WPT i Bryssel i maj 2022. Jag hade också äran att delta i World Padel League i juni 2023, och snart kommer jag att döma kl Premier Padel i Riyadh, i februari.”

Spända matcher

”Bland de svåraste matcherna jag har dömt tänker jag på en match på APT Kungsbacka. Jag var tvungen att lita på mina kunskaper i spanska för att fatta korrekta beslut, ett verkligt test av mina språkkunskaper. Jag tänker också på en APT-match i Ungern där jag var tvungen att fatta ett viktigt beslut genom att ge en straff vid ett nyckelögonblick i matchen, ett test av omdöme och fasthet. Slutligen, på Teneriffa APT, dömde jag en spänd match mellan tidigare partners Oliviera och Torre, vilket krävde varningar för båda spelarna.

Möte med kändisar

En annan höjdpunkt jag kan tänka mig var på APT i Sverige eftersom jag fick se tennislegenderna Thomas Johansson och Jonas Bjorkman spela mot varandra. Jag hade också möjlighet att träffa sportpersonligheter som Charles Leclerc efter en kändismatch.”

Charles Leclerc och Peter Claeys

Hans bästa stunder

"Min första officiella match som ordförande i huvudlottningen av WPT Bryssel 2022 var en viktig milstolpe i min karriär, som markerade mitt inträde i turneringsarenan på hög nivå. Året därpå, vid WPT Bryssel 2023, hade jag äran att döma flera matcher på centercourten.

Le World Padel Tour i Amsterdam var ett känslosamt ögonblick eftersom det var min sista match på WPT. Och sedan var den unika upplevelsen av att döma i Dubai med de bästa spelarna i världen en viktig punkt, eftersom det gjorde det möjligt för mig att tävla på den högsta nivån i världen. padel över hela världen. ”

Dorian Massy

Ny följare till padel, Jag är fascinerad av denna dynamiska sport som kombinerar strategi och smidighet. Jag hittar i padel en ny passion att utforska och dela med dig på Padel Magazine.