Thomas Vanbauce anförtror sig till skälen till sin separation från Dorian de Meyer, vilket framkallar deras divergens av mål och hans strävan att leva från padel. Han delar med sig av sin resa, sina tankar om deras duo och sina framtida ambitioner.

Resan med Dorian de Meyer

"Dorian tog mig för att spela min första match padel. Vi började tävla i turneringar tillsammans och slåss i ett år innan vi vann vår första P100 tillsammans. Vi klättrade i graderna och kom nivåmässigt väldigt långt ifrån. Vi nådde vår bästa franska ranking i september 2022, och blev 10:e, vilket är fantastiskt eftersom det är något vi aldrig hade hoppats på att uppnå; det var en dröm.

Faktiskt när vi börjar spela padel, vi säger inte till oss själva att vi inte kan vara 10:e fransman och stå vid dörren till det franska laget, och det är det som är vackert. Det är en ganska känslosam tid, jag erkänner att jag fortfarande inte inser att den verkligen är över. Säkert är att banan är magnifik och att vi skulle ha anmält oss varje dag för att uppleva det. Vi hade några otroliga stunder tillsammans och att dela en vänskap utanför och på planen gjorde det hela mer så.”

Faktorerna för separation 

"För att vara ärlig tror jag att faktorerna för denna separation kommer från mig. Jag behövde bryta denna dåliga dynamik som vi haft under flera månader där vi inte uppnådde resultat tillsammans, vare sig internationellt eller ens i Frankrike. Vi kämpade för att hitta kemi på planen och nå en konkurrenskraftig nivå av lagspel. Individuellt kände jag framsteg på min sida under försäsongen. Jag gjorde mycket fysisk förberedelse och padel från december till februari. Dorian gjorde det också, naturligtvis, men resultaten stämde inte överens med denna utveckling.

Jag sa till mig själv att för att återlansera vårt lag skulle vi göra några turneringar separat för att kunna börja tillsammans bättre, men från det ögonblick jag tog det här beslutet att vilja göra några turneringar utan honom internationellt, befann vi oss i en unik position, eftersom vi alltid hade velat spela tillsammans, motiverade av vår vänskap. Jag tror att det fanns saker som drev oss som var annorlunda från det ögonblick vi blev professionella. När jag en gång var professionell, är det som gör mig spännande att kunna lyckas, naturligtvis individuellt, men också kollektivt med Dorian, eftersom mitt projekt var med honom. Men det är ett val som jag gjorde att fortsätta med honom eftersom jag tror att Dorian de Meyer och Thomas Vanbauce kan gå till det franska laget tillsammans, kan slå de bästa och ha en framtid på den internationella kretsen.

VANBAUCE DE MEYER

I slutet av detta år, med de resultat vi hade, väcktes frågan mer och mer, och jag har inga problem med tanken att vi skulle kunna lyckas var för sig, eftersom målet är att vi båda ska lyckas. Jag kommer alltid att stå bakom honom, bakom hans projekt. Jag är övertygad om att han kommer att lyckas, och han, tror jag, ville att vi båda skulle lyckas tillsammans eller inget. Det var det som fick honom att ticka.

Vi hade mål som var lite annorlunda från det ögonblick vi blev professionella. Före den professionella fasen uppstod inte frågan för att vi spelade tillsammans, för vi ville spela tillsammans och vi gillade det. Det fanns ingen signifikant horisont. Från det ögonblick vi blev professionella var mitt mål att lyckas och försöka försörja oss med padel. Det är viktigt att jag lyckas både på internationell nivå och på fransk nivå för att vara i det franska laget, och jag kommer att ge mig själv medel för att uppnå detta.”

På nationell nivå

”Det är ganska känsligt eftersom jag tror att det som gör oss ont i själva verket är att inse att vi inte är på samma våglängd när det gäller mål gentemot padel. Det som kom ur det var en slags besvikelse, och jag tror att det bröt något i vår duo. Jag tror att vi inte skulle se oss själva spela internationellt med någon annan och sedan komma tillbaka till Frankrike för att spela tillsammans igen. I det här fallet var det egentligen antingen spelar vi tillsammans eller så spelar vi inte tillsammans. Vi har alltid vägrat att leka med varandra som standard. Hur som helst så vägrade jag alltid spela med Dorian som standard och jag ville verkligen att det skulle vara ett val från det ögonblick jag ville bli professionell.

Och det är sant att jag nyligen, på grund av resultaten, behövde lite förändring och hitta mig själv som spelare. Jag har inte tillräckligt med perspektiv på situationen, men det första turnering i Dubai har fungerat ganska bra för mig så här långt."

Dorian de Meyer och Thomas Vanbauce

De franska mästerskapen 

"Det som är synd är att vi måste gå igenom de regionala mästerskapen på grund av vår ranking. Det vill säga att jag är 37:a fransman medan jag för närvarande är 251:a i världen, utan att dra nytta av assimilering. Om jag vill bli assimilerad kommer jag att bli 50:e fransman, vilket jag tycker är ganska avvikande jämfört med svårigheten att bli rankad mellan 300:e och 250:e i världen.

Vi går faktiskt inte direkt igenom kvalificeringsfasen. Det är 12 lag som är direktkvalificerade, och vi är inte ett av dessa 12 lag, så vi måste gå igenom den regionala fasen. Jag tycker att detta är ganska avvikande eftersom vi professionaliserar och spelar internationellt just för att gynna den internationella nivån, och vi blir straffade i Frankrike. Vi tvingas spela regionsmästerskapet medan andra inte gör det.

När det gäller denna händelse var de franska mästerskapen från början ett mycket viktigt mål under min säsong. Jag vet att det finns världsmästerskap som kommer efter, och jag tror att de franska mästerskapen kommer att vara ett bra sätt att göra uttagning till världsmästerskapen också. Däremot lägger jag verkligen ingen press på mig själv i förhållande till det franska mästerskapet. Jag vill bara njuta, dela detta ögonblick en sista gång med Dorian, för det är allt vi förtjänar. Med tanke på historien vi har skapat tillsammans och allt vi har upplevt är detta minimum. Jag vill bara njuta av att vara på banan med honom en sista gång i det franska mästerskapet, i hopp om att kvalificera mig till de regionala mästerskapen.”

Programmet och dess partner för framtiden

"Jag spelade i London med Nicolas Rouanet med blandade resultat och av goda skäl spelade vi ett väldigt starkt par som vann FIP i Litauen. Nästa vecka åker jag till Monaco för att delta i en turnering igen med Maxime Joris. Att det gick bra med Maxime i Dubai, att vi kommer bra överens och att han har ett internationellt projekt får mig att fundera på möjligheten att fortsätta med honom, men det är fortfarande en idé för tillfället.”

meyer vanbauce

Mål och ambitioner för 2024

”Ja, jag fick veta igår exakt att jag har blivit uttagen till förvalskursen för det franska laget, som kommer att äga rum i början av maj; Det här är fantastiska nyheter. Jag hade inte speciellt som mål att vara med i det franska laget i juli till EM. Mitt mål var att vara i det franska laget i november. Men utöver det är det såklart att ha en uttagning i år om jag kan, för en förnyelse kommer att göras med tanke på att Jérémy Scatena och Benjamin Tison har slutat på den höga nivån; det finns platser att ta. Det är klart att jag har mina kort att spela och jag kommer att göra allt för att vara där, för att förtjäna den här platsen.

Förra året var mitt mål att vara bland de 200 bästa i världen, vilket jag inte uppnådde. Så i år återvänder jag till detta mål och spelar så många FIP-turneringar som möjligt. Nivåmässigt skulle målet vara att slå lag som på pappret är starkare än mig. För nu har det börjat bra för efter den senaste turneringen slog vi fortfarande 2:a seedet (Inzerillo/Vives). Det är något som inte har hänt mig på länge, att ha slagit en medlem i det franska laget. Det går tillbaka till september 2022, där vi vann med Dorian i finalen av en P1000 mot Maxime Moreau och Matthieu Armagnac.

Det är främst målsättningar vad gäller spelnivå, att gå på stora matcher snarare än målsättningsmässigt, eftersom vi ser det lite internationellt: rankingen betyder inte så mycket för tillfället. Det finns fortfarande lag som är dåligt rankade på grund av övergången World Padel Tour /FIP/ Premier Padel, och andra som är lite utklassade eftersom de spelade FIP-kretsen väldigt snabbt; det är fortfarande lite obalanserat. Målet kommer att vara att klättra i graderna lite i taget, att vinna stora matcher och att vara i det franska laget.”

Dorian Massy

Ny följare till padel, Jag är fascinerad av denna dynamiska sport som kombinerar strategi och smidighet. Jag hittar i padel en ny passion att utforska och dela med dig på Padel Magazine.