Under det nationella seminariet i StandUp, organiserad av Paris Volley, simmare och olympisk mästare Yannick Agnel gick på scenen för en exceptionell intervju. Det är det inte padel, men du kommer att se, det är det inspirera.

För att lyckas måste du verkligen slåss och ibland till och med offra en del av ditt liv för att se slutet. Många spelare från padel Fransmännen gick för att leva sin dröm i Spanien. En dröm, men också mycket arbete och ibland till och med en riktig satsning. De var bland de första utlänningarna (efter argentinerna) som började på World Padel Tour. Och för att vara konkurrenskraftig finns det inget val, du måste arbeta hårt. Bra gjort för dem.

Tack till 4EverSport, Livemotion et Offside för kvaliteten på innehåll och bilder.

Simmarnas kropp

”Det finns olika storlekar beroende på slag. Bröstsvetssimmare är mindre. På samma sätt som Usain Bolt till exempel som mäter nästan 1m95, simmare växer från generation till generation. Ju större din arm, desto mer vatten bär du och desto snabbare går du. “

”Jag har gått upp 10 kilo sedan jag gick i pension från idrotten. I simning är det viktigt förhållandet mellan effekt och vikt. Du måste vara som cyklister: så lätt som möjligt och utveckla så många watt som möjligt i vattnet. Under 2m02 vägde jag 86 kilo. ”

”Jag är glad att se volleybollspelare i full storlek. Vi hade en generation simmare där vi alla var runt 2 meter. ”

En mästares ödmjukhet

Le dubbel olympisk guldmedalj frågades om allmänhetens reaktion på hans framträdanden. Svaret är fantastiskt:

”Det är något galet. Jag känner inte att det är jag på bilderna. Jag växte upp med idén om OS som något oåtkomligt. ”

”Det är den bästa gåvan vi kan ge till en idrottsman att nå inspirera de yngre generationerna. Jag vet inte om jag är medveten om vilken påverkan vi kan ha haft. ”

Utbildning är en investering, inte ett offer

"För mig, i 10 år, innebar en god morgon att gå upp efter 6. Jag såg det inte som ett offer, det är faktiskt ett väldigt franskt sätt att se saker på. Jag såg det som en investering. Att gå upp och uppleva det. Det var inte alltid lätt, men jag ansåg att det var ett privilegium att få uppleva de stunderna. Det var väldigt få människor i världen som upplevde detta.”

”Det var 7 dagar i veckan med 7 till 6 timmars träning per dag. Men när du börjar leva sådana stunder (stora segrar) är du redo att göra vad som helst för att leva andra. Att bestiga berget är ganska komplicerat, men det här är unika ögonblick. "

Taktiska och mentala dispositioner för ett lopp

"Jag föredrog att behålla lite energi under kvalet och lämna de" bästa linjerna "till motståndarna."

"När journalisten ställer den berömda frågan "vad tänkte du på under loppet?" och atleten hittar alltid sig själv utan att riktigt veta vad han ska svara. Det är inte så att vi inte tänker på någonting, det är för att vi är i en nästan meditativt tillstånd. Vi är så fokuserade på vårt evenemang, och vi har redan upplevt det så mycket på träningen att vi den här gången bara har roligt och lägger in den där extra själen. 

”När du befinner dig i samtalsrummet är det tusentals människor som stöter på fötterna och det ger intrycket av att vara gladiator. Det är en av de enda sakerna jag verkligen saknar."

amerikansk kultur

”Kultur vid kanten av bassängen. Första gången jag tränade med den som var Michael Phelps tränare, gick jag från en kall miljö till en miljö där det bländade musik och killar som skrek åt dig "kom igen gör det ”när du är i bassängen.”

"Där vi ser saker annorlunda i USA är på kontraktsnivå. I Frankrike betalas simmare av klubben. Där kommer jag, vi lägger ner kontraktet och jag börjar läsa det: Jag ser "Yannick är skyldig Bob Bowman $50 000 per år". Så jag frågar honom och han säger till mig: "träning är en tjänst du betalar för".

"Så det har tre omedelbara effekter. Den första är att du aldrig kommer för sent till träningen, med tanke på kostnaden för utbildningen. Det andra är att han aldrig var sen till träningen heller. Och det tredje är att det skapar en viss distans i relationen vi båda hade. Det gjorde det möjligt för oss att ha en mer arbetsrelation."

”I Frankrike har vi ofta tränare som har följt oss sedan vi var unga, och om du bryter detta förhållande känner du att du har avslutat din karriär. Det finns mycket mindre av den gamla pareffekten. ” 

Hans sportpensionering

Le nîmois drog sig tillbaka från sport 23, efter OS i Rio 2016.

"Det finns två typer av pensioneringar inom högnivåidrotten. Jag, jagJag var säker på att jag ville sluta, det var ett beslut. Jag sa till mig själv, jag har inget annat att göra än att vara idrottare. Vi simmare planerar för OS, så vi fick planera för ytterligare 4 år. För att vara ärlig så är jag glad att jag inte gjorde det när jag ser den nuvarande situationen. Jag tror att det måste vara väldigt svårt för idrottare, särskilt för dem som måste skjuta upp sin pensionering.”

”Den andra kategorin av idrottare är de som tvingas sluta av olika anledningar, ofta skador. I flera år har de den här lilla rösten som säger till dem "om jag inte hade skadat mig...". Och det är verkligen svårt. Nu bor jag i Paris, jag gick på Dauphine-universitetet och jag mår bra.”

E-sport

Yannick Agnel har blivit sportchef för en e-sportklubb.

"Tanken var att kombinera det bästa av sportexpertis med e-sport, och att övervaka dessa spelare som riktiga idrottare på hög nivå. Jag är ingen expert på tv-spelens värld, men å andra sidan, vi övervakar alla detaljer som skiljer föreställningen åt : fysisk förberedelse, näringsmässig, medicinsk, psykologisk uppföljning, vid återhämtning ... ”

"Känslan är exakt densamma som i sport. Jag tror att det till och med har tiofaldats. Jag klarar inte föreställningen, för det är de som är i tävling, så jag stressar mycket mer. Jag kommer aldrig att kunna träna på hög nivå för jag kommer att dö av hjärtinfarkt. Jag föredrar att gå i magisterexamen. ”

Karriärhantering

"Att misslyckas är aldrig lätt, men det är där du lär dig mest. Angående nattens värld. När du är ung och har Afrodite- eller Adonis-kroppar, och du är under press med bara några få gånger om året för att festa, ja, du går helt ut. Det har aldrig varit särskilt min värld."

”Det som var svårast var att hitta mening igen när jag slutade med min karriär. Att hitta det jag innerst inne ville ge till människor. Som idrottare är vi förmedlare av känslor, idag vill jag vara en förmedlare av mening. 

”Vi pratar ofta om ledning. Det som fungerar bra i denna digitala tidsålder är att hantera med fötterna. Vad du skickar via e-post, om du kan ta sig tid att berätta för personen visuellt och verkligen utbyta något på en emotionell nivå, det är viktigt, gör det."

Yannick Agnel är mycket mer än den simmare han en gång var. Hans djupa tankar är väldigt inspirerande och kan tillämpas på världens padel, och till livet bredare.

Från hans namn kan vi gissa hans spanska och italienska ursprung. Lorenzo är en flerspråkig passionerad sport: journalistik efter yrke och evenemang genom tillbedjan är hans två ben. Han är den internationella gentleman Padel Magazine. Du kommer ofta att se det på de olika internationella tävlingarna, men också på de stora franska evenemangen. @ögapadel på Instagram för att se hans bästa bilder på padel !