baskiska Andoni Bardasco är bara 30 år gammal, men han fick avbryta sin karriär som proffsspelare för flera år sedan, efter att ha varit den 25:e spelaren i världen. I fråga, en ansamling av sår som han desperat försökte övervinna, men som slutade med att han tog över hans barndomsdrömmar, som ägnas åt första delen av detta porträtt.

Den som nu omvandlas till att undervisa och organisera praktik hos företaget Padel Stuff berättar om de mörka åren och hur skador ofta är proffsspelares lott.

► I Madrid tränar han med Mieres och Lima

"När jag var 19 åkte jag till Madrid för att fortsätta lära mig, träna och kunna fortsätta min karriär. Jag höll på att återhämta mig från min första ryggskada, jag avslutade ett år på proffsbanan. Jag insåg att jag behövde mer rytm i träningen och bättre kunskap om taktik för att kunna spela på proffsnivå. Vi hade en bra nivå, vi var bäst i Baskien, men bortom åttondelsfinalen räckte det inte mot spelarna som var på proffskretsen.

Mina första träningspartners var Juani Mieres och Pablo Lima, som vid den tiden bildade det andra paret på banan. Jag gick också med i ett fysiskt förberedelseteam, så att min träning blev professionell. Det var där jag upptäckte hur en proffsspelare tränar och hur snabbt det går, fem eller sex timmar om dagen. Spelet gick väldigt, väldigt snabbt: på en mental nivå var man också tvungen att gå väldigt snabbt för att fatta ett beslut eftersom nästa boll kom direkt.

När jag kom till Madrid var det inte organiserat träning som idag, där det finns stora akademier mycket förberedda för att stödja framtida proffs i grupp. För mig var det nödvändigt att hitta en privat tränare och komma överens med honom, det var mer komplicerat än idag där allt är planerat och standardiserat. »

► Synd att skaka hand med motståndare

"Tack vare dessa träningspass nådde jag min bästa ranking 2014, 25e plats, när jag var 21 år gammal. Och det var då jag hade den värsta skadan jag kunde ha haft. Jag började få ont i handleden. Jag fortsatte att spela, men jag hade mer och mer ont. Jag konsulterade läkare men ingen hittade något. Jag gjorde en infiltration då och då för att lindra smärtan och för att kunna fortsätta spela, men det var ett stort handikapp att ha sådan smärta. Jag spelade fortfarande i ett helt år med dessa smärtor. Under 2015 var jag fortfarande på min bästa ranking under en bra del av året, men jag kunde inte ens skaka hand med mina motståndare eller människorna jag träffade. Jag sa "Hej, jag heter Andoni", men jag försökte att inte skaka hand eftersom jag inte kunde.

Vid den tiden slutade jag i några månader för att se om det gick över, ingen hittade något så jag började spela igen och jag hade ont igen. Så jag opererades "blind", det vill säga att kirurgen inte visste i förväg vad han skulle hitta. Jag vaknade med ett gips runt handen, en spik i handleden och en lång återhämtning behövde. »

► Efter handleden, båda höfterna

”Jag tvingade mig själv mycket, jag lyckades spela igen men inte till 100 % eftersom min handled aldrig var densamma igen. När jag började spela igen hade jag ett inte så dåligt år, spelade förkval med en portugis, Diego Rocha, och vi slutade bland de 60 bästa, vilket var oväntat för mig eftersom jag mådde riktigt dåligt i början av säsongen .

Men jag hade ett handikapp, min hand gjorde ont, jag var inte bekväm med att spela. Trots att jag i slutet av året hade hittat en acceptabel nivå fick jag intrycket av att se slutet av tunneln. Men så började jag få höftproblem. Jag hade väldigt ont, jag var tvungen att opereras först i höger höft och sedan i vänster. Jag sa till mig själv då att det var för många handikapp...”

Le padel är en sport som belastar handleden mycket

► Med smärta flyger nöjet av att spela iväg

"Under dessa förhållanden finns det inget nöje att spela, varje träningsdag blir en bestraffning och det är väldigt jobbigt. Du gör det för att du efter skadan fortfarande minns nöjet du fick av att spela innan, så du anstränger dig, du accepterar att lida i en månad, två månader, sedan sex månader och till och med tolv månader. Du hoppas att det roliga kommer tillbaka, men när du inte kommer ihåg det senaste spelet du spelade utan smärta blir det väldigt svårt att fortsätta.

Jag tror att att spela så här inte är sportens anda: det är inte möjligt att ha en professionell karriär under dessa förhållanden. Bortom sporten finns det ett liv, det finns en familj. Jag älskar till exempel att ta med min dotter till skolan. Det är en sak att inte kunna leka, det är en annan sak att inte kunna gå till parken med sin dotter för att man har ont. »

► Vid 30, fortfarande smärta varje dag

”Än idag har jag fortfarande ont varje dag, men det har blivit uthärdligt. Men när du har outhärdlig smärta kan du inte gå en promenad för att du haltar, du sover dåligt för att du har ont, du är på dåligt humör för att du inte har sovit. När du går och ser en basketmatch – jag älskar NBA – ser du inte matchen för att du gör ont i hela kroppen. När det är så lever man inte: det är något jag ville lämna bakom mig.

Min kropp var kanske inte gjord för att stödja så mycket idrott, att idrotta fem eller sex timmar om dagen – vilket är genomsnittet i en disciplin som vår. Jag gjorde inget som inte var normalt för en toppidrottare, men trots det höll inte min kropp. »

Andoni och Inaki Padel Stuff
Andoni och hans vän Iñaki Loredo här till höger

► Slut på karriären vid 25

"När jag opererade båda höfterna var min idé att komma tillbaka och spela igen. En del av min rehab var att komma tillbaka på planen, förresten. Men sanningen är att jag alltid haft ont i handleden, i båda höfterna, jag hade också ont i ryggen, för när man inte går bra så kompenserar man och det påverkar ryggen... När man har så mycket smärta, du kan inte vara konkurrenskraftig. Du tappar nivå och du kan inte längre försörja dig ordentligt. Processen tog tid, men jag måste ha varit 25 eller 26 när jag slutade helt. »

► Hans åsikt om den nuvarande proffskretsen: "Jag tycker att det är monstruöst att spela så mycket"

"Jag tror att det inte är bra för hälsan att spela 35 eller 40 turneringar på en säsong. Jag hoppas att problemen löser sig och att vi hittar ett arrangemang som passar alla, både spelare, kretsarrangörer, varumärken...
När jag ser det gör det ont bara att tänka att spelare måste spela så mycket på en säsong: det tycker jag är monstruöst. Detta är inte bara dåligt för äldre spelare – även om Bela, som är 43, känner sin kropp och dess gränser väl – utan också för unga spelare i 18- eller 20-årsåldern som är oförberedda. Kanske tillåter deras kroppsbyggnad dem mycket i den åldern, men på lång sikt är det farligt: ​​överdrifterna du gör vid 20, riskerar att betala för dem vid 30 eller 40. Jag är ingen läkare, men jag tror att det är farligt för spelarnas kroppar. »

Andoni Bardasco

► Hur förklarar man Belas eller Federers livslängd?

"Det finns ett element av tur, det är sant, men den här chansen, du måste gå och hämta den. Bela jobbade till exempel mycket. Jag tror också Federer, även om jag inte har chansen att känna honom. Lebron James har precis slagit poängrekordet vid 38-årsåldern och han är i en otrolig fysisk kondition. Det här är idrottare som har gett allt, det är en beundransvärd sak. Men det är sant att du måste ha lite tur, gynnsam genetik och lämplig medicinsk övervakning.
Om jag tar exemplet med Andy Murray så höll inte hans kropp när han hade en monstruös talang, han spelade på ett otroligt sätt. Han gav allt i karriären, han hade de bästa fysiska tränarna men höften höll inte. Visst började han få problem flera år innan han var tvungen att opereras, det påverkade hans resultat. Han fick leka och hålla på i 3, 4 eller 5 år med mindre och mindre uthärdlig smärta. Utan den hade han kanske tjänat lika mycket eller mer än Grand Chelem den där Djokovic kommer vi aldrig att få veta...”

Andoni Bardasco

I nästa avsnitt av detta porträtt kommer Andoni att berätta om sin övergång till undervisning padel, i sitt hem i Bilbao.

Mer information om Padel Stuff HÄR

Efter 40 års tennis faller Jérôme i potten padel 2018. Sedan dess tänker han på det varje morgon medan han rakar ... men rakar aldrig pala i handen! Journalist i Alsace, han har ingen annan ambition än att dela sin passion med dig, oavsett om du talar franska, italienska, spanska eller engelska.